Höstens vackra grönsaker
Grönsaksarrangemang och Säsongens Skörd – Inspiration, Tips och Glädje för Bord och Kök
Grönsakerna mognar nu i landen och i växthusen. Det är underbart att kunna plocka en egen, pinfärsk skörd av tomater, chili, sallad, kål och mycket mera. Även på torget och i affärer finns mycket vackert och gott att köpa så här års. Säsongen bjuder på färger och former som verkligen lyfter vilken måltid som helst!
När man tar in de krispiga grönsakerna så slår det en hur vackra de är, alldeles för vackra för att gömmas i kylskåpet och skafferiet. Därför är det en fantastisk idé att skapa ett "grönsaksarrangemang" till middagsbordet istället för ett vanligt blomsterarrangemang. Du får en levande, naturlig bordsdekoration som lockar både ögat och smaklökarna – dessutom kan du laga mat och göra sallad av grönsakerna när de först har varit till lyst!
Här ses två av mina nyligen kreerade bordsdekorationer:
En färgsprakande blandning av säsongens grönsaker
I den första skålen syns bland annat en ny sorts äggplanta eller aubergine, sorten 'Zebrina' som är vackert lilarandig. Här finns även ett vinrödrandigt salladshuvud, eleganta enklyftiga vitlökar, en stor silverlök, ett par Västeråsgurkor, blekgula vaxbönor, chili, gula tomater, nyskördad majs samt vit och gul avlång paprika. Förutom detta samsas en purjolök, blomkål, fänkål och en kronärtskocka i kompositionen. Som ytterligare dekoration ligger där ett par vackra mangoldblad, dillvippor, kvistar av äppelmynta och ätliga blommor: krasse, kryddtagetes och ringblomma.
I den andra skålen, som utgjorde en bordsdekoration under en kräftskiva, trängs krispig sallad i purpur och gulgrönt samt orange- och lilafärgade grönsaker: aubergine 'Zebrina' igen för att den är så vacker, tillsammans med en vanlig blåsvart aubergine, cikoriasallad 'Rouge Palla Rosso', blomkål 'Violet Queen', orange tomater, chili och paprikor. Massor av dillvippor och en liten solros sätter pricken över i:et.
Från dekoration till delikatess
Senare blev bordsdekorationen till en minst lika vacker sallad och andra grönsaksrätter. Salladen blev så här vacker och frestande:
Skapa ett eget grönsaksarrangemang – tips och inspiration
Att använda säsongens grönsaker som ätbar bordsdekoration är både hållbart, vackert och inspirerande. Tänk på att blanda olika färger, former och storlekar för att skapa mest effekt. Färska örter och ätliga blommor, som dillvippor, krasse och ringblomma, ger extra livfullhet och doft till ditt arrangemang. Arrangera på fat eller i skålar för att enkelt kunna plocka bort och använda grönsakerna till sallad eller varmrätt efter måltiden.
När passar grönsaksarrangemang?
Grönsaksarrangemang passar särskilt bra till skördefester, kräftskivor och säsongsbetonade middagar. De ger dig ett naturligt och levande alternativ till traditionella blomsteruppsättningar och hjälper dig ta vara på skördens överflöd både för ögat och för gommen.
Som sagt – när man tar in de krispiga grönsakerna så slår det en hur vackra de är, alldeles för vackra för att gömmas i kylskåpet och skafferiet. Gör ett "grönsaksarrangemang" till middagsbordet istället för blomsterarrangemang!
Fira säsongen på bästa sätt
Med ett grönsaksarrangemang firar du säsongen på ett festligt sätt, inspirerar dina gäster och tar till vara på allt det goda du odlat eller köpt. Och bäst av allt – dekorationen blir till en färgsprakande och smakrik sallad eller rätt när festen är över!