Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

September – Trädgårdens stora höstmånad

September är här, och med den börjar årets första riktiga höstmånad. Den meteorologiska hösten infaller när dygnsmedeltemperaturen sjunker under +10 grader, och då blir skillnaderna mellan söder och norr tydliga. I södra Sverige dröjer ofta värmen kvar, medan norra delarna kan få både de första frostnätterna och, ibland, snöfläckar redan nu. Trädgårdens gröna får en ny ton och stjärnklara kvällar ersätter augustis milda värme.

Plantera, klipp till och dela

Nu är det hög tid att köpa in och plantera höstlökar för vårblomningen. Köp dina vårlökar så snart de syns i butikerna – sortimentet är bäst då och lökarna håller sig fräschare om du slipper låta dem stå varmt och torrt. Smålökar bör komma i jorden direkt, så de hinner rota sig före kylan. Glöm inte att förvara övriga lökar svalt och mörkt tills du planterar dem.

Prova att plantera scilla mitt i gräsmattan: lyft ett stycke grässvål, lägg lökarna under och lägg tillbaka svålen. På våren skapar de härliga blåfläckiga mattor, och efter blomningen tål de att köras över med gräsklippare. Var dock noga med placering för större lökar – t.ex. tulpaner – så att du kan gömma vissnande lökblad bakom senblommande perenner eller vid buskar som maskerar dem till våren.

Stora eller glesnande perenner delas och planteras om i ny näringsrik jord. Vattna alltid noga och låt plantorna rota sig innan vinterkylan. Perenner som blommar nu delas bäst nästa vår.

Besök gärna plantskolorna nu. Här kan du hitta stora, välmående, krukodlade växter – utmärkta för att täppa till luckor i rabatten och bjuda på en sista färgklick innan säsongen går mot vila. Det är dessutom en utmärkt tid för att plantera buskar, träd och vintergröna växter. Se dock till att nya vintergröna växter lätt kan skyddas från brännande vårsol.

Glöm inte de dekorativa gräsen! Hittar du stora exemplar nu, kommer de med sina sirliga vippor och rassel bidra med liv och rörelse långt in på vintern.

Nu kan du även beskära kärnfruktträd som plommon, körsbär, aprikos och persika. Även lönn och björk beskärs bäst nu om det behövs, eftersom savtrycket då är lågt. Buskar som skjutit långa och mjuka sommarspön bör kortas så att de inte bryts av vinterväder eller snö.

Tips för perennplantering

  • Välj en molnig dag för nyplantering.
  • Gräv stort och förbättra jorden.
  • Vattna i hålet innan plantan sätts ner.

Skydda och gödsla

Tulpaner är eftertraktade av både rådjur och sorkar. Sätt dem tillsammans med t.ex. allium, narcisser eller fritillaria för att göra planteringarna mindre smakliga för glupska besökare. Ett tätt hönsnät runt lökplanteringen kan också hjälpa. Använd gärna benmjöl i jorden vid plantering för långtidsgödning – här finns fler tips kring höstlökar och gödsel.

Skydda känsliga grönsaker, som bönor, med fiberduk för att förlänga skörden ytterligare några veckor. Om dina rosor haft problem med svartfläcksjuka är det nu du tar bort och bränner smittade eller nedfallna blad så att svampen inte återkommer nästa år.

Håll gräsmattan lite längre nu i höst – den klarar vintern bättre så. Undvik kvävegödsling men ge gärna en sista omgång höstanpassad PK-gödsel (utan kväve) till dina växter innan september är över.

Skyddsåtgärder inför vintern

  • Lägg löv kring känsliga växter.
  • Täck bar jord för att minska ogräs.
  • Kontrollera stängsel mot rådjur.

Ta till vara och vinterförbered

Se redan nu över vinterförvaringsplatser för frostkänsliga krukväxter: städa, rensa och planera. Det är klokt att ha en plats redo om en tidig frostnatt hotar – i norr kan det ske nästan när som helst! Här finns tips om vinterförvaring av växter. Växter som stått ute kan du vänja in genom att ta in dem nattetid och ut igen dagtid några dagar innan de får stanna inne helt. Inspektera så inga ohyra följer med.

Ta sticklingar av fina sommarblommor som fuchsia, verbena, pelargon eller klockranka – de rotar sig under hösten och kan sedan övervintras under lysrör i svalt utrymme. Klara du inte att vinterförvara större exemplar, är detta ett bra sätt att spara favoriterna.

Förnya ditt kryddförråd genom att ta in rosmarin, ananassalvia eller persilja i kruka för fortsatt skörd även vintertid. Har du chili och paprika ute, ta in dem nu så att de kan fortsätta utveckla frukt så länge som möjligt inomhus, men kontrollera att inga skadedjur följer med!

I norr är det snart dags att ta upp dahlior – blasten skadas lätt vid första frostnatten. Så här gör du när dahliorna ska upp. Även andra knölar, som kanna, gladiolus och höstlilja, behöver tas in före hård frost.

Nu är tiden också inne att skörda mycket av det som ska vinterförvaras. Kolla förråd, källare och frysförvaring, och samla skörden i god tid. Ta hand om svarta vinbärsblad till te eller gurkinläggning, och frys in rönnbär till domherrarnas glädje senare i vinter.

Samla egna frön under torra dagar, torka och packa dem – det är både en trevlig gåva och ett sätt att spara på favoriter. Märk alltid sorten – på hybrider måste det anges, så att mottagaren vet att avkomman kan bli annorlunda.

Vintertips för krukväxter

  • Ta in växter gradvis vid hot om frost.
  • Klipp ned blommor lätt innan vinteruppställning.
  • Kontrollera löpande för lus och spinn.

Städa, pynta och njut

Efter att skördarna är räddade är det tid för höststäda växthuset noggrant – så undviker du övervintrande skadegörare. Kantskär kanterna till rabatter och rensa under buskar och mellan perenner, så inget ogräs eller sjukdomar får chans att överleva till nästa säsong.

Dekorera gärna entrén eller trappan med robusta höstfägringsväxter i kruka – låga prydnadsgräs, astrar, krysantemer, silverek eller prydnadskål håller länge och piggar upp. Samma sorts växter passar bra i balkonglådan eller vid uteplatsen, där de fortfarande tål kyla.

Du kan också spara växter med vackra frökapslar till "vinterståndare" i rabatten – de skyddar växternas rötter mot frost och pryder trädgården under hela vintern. Klipp hellre ner perennstjälkarna på våren än på hösten.

Grenar av exempelvis prydnadsapel kan konserveras genom att ställa dem i en blandning av 1 del glycerol och 2 delar kokande vatten – så har du vackra grenar långt in på vintern.

Ljussättningen blir nu allt viktigare. Tänd ljuslyktor och belys stigar och träd för att skapa mysiga kvällsvyer även när mörkret faller.

Säsongens inspiration

I början av september är det Trädgårdens dag – många plantskolor har jippon och utställningar. Se

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB