Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i december

December: Namn, Ursprungsbetydelse och Traditioner

Namnet och dess ursprung

December är årets tolfte och sista månad, men själva namnet kommer från latinets decem, som betyder tio. I den äldre romerska kalendern, då året började med mars, var december den tionde månaden. När januari och februari infördes flyttades december till årets slut, men månadsnamnet fick bestå och påminner därför fortfarande om sitt ursprung långt bak i tiden källa.

Nordiska namn och traditioner

I de fornnordiska områdena kallades december för Yula. I Sverige har den också kallats julmånad enligt Bondepraktikan, medan danskarna benämnde månaden kristmåned. Det finska ordet för december, joulukuu, betyder just "julmånad", och både det och gammalengelskans yule går tillbaka på fornnordiskans jol eller jul. Vad ursprungsbetydelsen av jul är vet man ännu inte säkert; men ordet är en viktig språklig och kulturell länk mellan nordiska och engelsktalande områden källa.

December enligt Bondepraktikan

Det finns gott om gamla vädertecken kopplade till december, särskilt kring julen. Enligt Bondepraktikan sägs det:

Om juledag i nyet komma får vi ett gott år.
Ju närmare nytändningen, ju bättre år.
Ju närmare nytändningen kommer adventet ju värre det går.

Ett exempel på hur förr i tiden man gärna försökte förutspå det kommande året utifrån väder och stjärntecken vid årets mörkaste tid källa.

Midvinterblot, julbord och blandade traditioner

Redan innan kristendomen anammades firades jul/vinterhögtid i Norden med Midvinterblot. Då dracks det öl, offrades ibland en galt till guden Frej – en tradition som tros leva kvar som julskinkan på dagens bord. När kristendomen kom blandades dessa jovialiska midvinterfester med firandet av Jesu födelse. Den romerska kyrkan bestämde på 300-talet att Jesu födelsedag skulle firas den 25 december och därmed sammanfogades två centrala traditioner: den hedniska midvintern och den kristna högtiden Från mandel till mistel.

Advent, Lucia och andra högtider

Adventstiden inleder ofta december och är starten på kyrkoåret. Ordet advent kommer från latinets adventus (“ankomst”), och syftar på väntan inför Jesu födelse. Med start redan i månadsskiftet november–december, ramas mörkret in av ljusstakar och stjärnor i fönstren och tusentals tända ljus. Den gamla psalmen Hosianna sjungs nästan överallt denna första söndag. Advent förgyller verkligen december.

Den 13 december firar vi Lucia, ljusdrottningen. Namnet Lucia kommer av latinets lux=ljus. Traditionen förenar det nordiska ljusfirandet i midvintertid och S:ta Lucias katolska helgondag på Sicilien till ett gemensamt “ljusets firande” i norden, där mörkret är som allra djupast Doftande jul med hyacinter.

Den 28 december är Värnlösa barns dag, tidigare Menlösa barns dag, då vi uppmärksammar och tänker särskilt på de barn som drabbats av krig, katastrofer eller annan utsatthet.

Julpynt och trädgårdens glädje

Trots mörkret är december långt ifrån årets sorgsnaste månad. Ljusen och pyntet gör sitt till för att förgylla tillvaron. Nu fylls hem och trädgårdar av levande ljus, islyktor, vintergröna arrangemang och stämningsfulla dekorationer. Passa på att pynta även balkongen eller entrén med vintergrönt och kransar.

Blommor spelar stor roll i julens traditioner. Röda och vita julamaryllis, hyacinter, azaleor och julstjärnor hör till favoriterna – och det finns gott om inspiration och skötselråd för julens blommor för att lyckas med vinterfägringen i både hem och trädgård. Inför nyår är vita blommor särskilt eleganta – läs mer om vinterns vita blommor här.

Vill du göra egna blomsterarrangemang är det fortfarande möjligt i början av december att plantera en och annan julamaryllis, eller så kan du köpa den som snittblomma. Många krukväxter går dessutom att spara från julen och plantera ut till våren, som hyacint och tulpan, eller använda som vintergröna blickfång vintergröna växter, härliga vårazaleor.

Tänk på trädgården och dess invånare

December är också den tid då vi kan hjälpa trädgårdens fåglar genom att erbjuda mat – gärna bär, äpplen eller egengjorda blandningar för att locka sångare tillbaka till våren. Här hittar du tips på fågelmat och hur du ger julgranens sista tjänst.

Andra viktiga trädgårdstips är att skydda buskar och träd mot snö och gnagare, och att tänka på växternas vinterskydd innan snön lägger sig tung. Vinterståndare och sista årets arrangemang ger även sen höst och vinter något att njuta av.

Nyårsfirande

Året avslutas traditionsenligt med nyårsafton. Att “skjuta ut” det gamla året med fyrverkerier och fest har gamla rötter – oljudet skulle skrämma iväg onda makter så att de inte följde med in i det nya året. Idag använder vi raketer och sprakande bubblor när vi skålar in ett nytt år bland nära och kära.

Sammanfattningsvis är december en månad där djupa historiska rötter och moderna seder möts. Oavsett om man firar med familjefester, julblommor, sång, trädgårdsarbete eller stillhet i midvintermörkret, blir det en tid för ljus, värme – och förhoppning om kommande vår.

God jul och Gott Nytt Trädgårdsår!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB