Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla bär av olika slag!

Varför inte prova olika slag av bär för att få variation i bärsortimentet och kunna göra roliga geléer och sylter. Odla.nu tipsar om spännande bärsorter!

Av Sylvia Svensson

Det finns verkligen mycket mer att välja på än vinbär, krusbär och hallon, även om dessa klassiker gärna får fortsätta ta plats. Nya bärväxter dyker upp hela tiden! Här listar jag några bärsorter som du kanske inte ens tänkt på att de kan användas i köket! Och i trädgården blir de ett vackert och spännande inslag.

Bocktörne eller goji, Lycium barbarum. Har ett slingrigt växtsätt. De orange bären är ätliga. Innan du planterar läs gärna: Viktig information om bocktörne

Minikiwi, Actinidia arguta och Actinidia kolomikta. Kiwi har också slingrande växtsätt. Både han- och honplanta behövs för att ge god skörd.

Björnbär, Rubus fruticosa, Rubus. allegheniensis. Idag finns tagglösa sorter som kan slingra sig både uppåt och utmed marken.

Slingra sig kan även fjärilsranka, Schisandra chinensis göra och bären är faktiskt ätliga!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Vindruvor, Vitis vinifera, Vitis. labrusca, Vitis. amurensis. Vinrankor syns allt fler i trädgårdar numera, både i växthus och ute på väggar, spaljéer och plank. Massor med namnsorter finns, en del dock inte härdiga på friland hos oss så kontrollera den saken noga innan köp. Läs mer: Staketdruvor och Vindruvor

Saskatoonbär, d v s bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia. Saskatoon har inte den vanliga häggmispelns beska smak. Bären växer i klasar, är blålila till färgen och påminner om amerikanska blåbär. Kul och klart annorlunda!

Havtorn, Hippophae rhamnoides. Både han- och honplantor behövs för bärproduktion. Nyttigt, vackert och gott! Läs mer: Havtorn

Svart aronia, Aronia melanocarpa och bäraronia, Aronia prunifolia 'Viking'. Läs mer: Upptäck svartaronian!

Rosenkvitten, Chaenomeles japonica. Läs mer: Kvitten och rosenkvitten

Svart och vitt mullbär, Morus nigra, Morus. alba. Läs mer: Mulle mullbär

Vinbär i ovanliga färger. Rosa, vita, gröna och gulgröna, förutom de klassiska röda och svarta,Ribes rubrum och Ribes. nigrum. Läs mer: Vinbär i olika färger

Krusvinbär, jostabär, Ribes nigrum × uva-crispa. Bären är svarta och något mindre än krusbär. Smaken ligger någonstans mellan krusbär och svarta vinbär.

Blåhallon, ”salmbär”, Rubus caesius. En halvbuske besläktad med björnbär, med bär som påminner om hallon fast mattblå till färgen.

Sötrönn, Sorbus aucuparia. Stora, röda, ätliga frukter. Läs mer: Rönnbär

Blåbär, Vaccinium corymbosum, Vaccinum. angustifolium. Läs mer: Blåbär

Dessutom kommer hjortron, åkerbär, lingon och tranbärsplantor så sakteliga ut i till plantskolornas sortiment. Glöm heller inte bort att det i markerna finns bär att hämta nu på hösten. Rönn-, en-, fläder- och slånbär är nyttiga och goda till sylt, saft, gelé och mycket annat!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB