Odla bär av olika slag!
Ovanliga och spännande bärsorter att odla i trädgården
Det finns verkligen mycket mer att välja på än vinbär, krusbär och hallon, även om dessa klassiker gärna får fortsätta ta plats i trädgården. Numera dyker det ständigt upp nya, intressanta bärväxter och många av dem passar utmärkt att både odla och använda i köket. Dessutom blir de vackra och lite exotiska inslag i trädgården! Här listar vi några bärsorter du kanske inte ens tänkt på – men som både är prydliga och goda.
Bär du kanske inte känner till
Bocktörne eller goji, Lycium barbarum
En slingrande buske med dekorativa orange bär som är ätliga och ofta används i hälsosamma recept. Innan du planterar, läs gärna: Viktig information om bocktörne.
Minikiwi, Actinidia arguta och Actinidia kolomikta
Både han- och honplanta krävs för att få frukt och växten har ett klängande och frodigt växtsätt. Minikiwin trivs bäst i skyddat, soligt läge och de små kiwilika frukterna är läckra och enkla att äta direkt.
Björnbär, Rubus fruticosa och Rubus allegheniensis
Dagens sorter är ofta tagglösa vilket förenklar skötseln; de kan slingra sig både uppåt och längs marken och ger massor av bär på sensommaren.
Fjärilsranka, Schisandra chinensis
Även fjärilsranka är en klätterväxt med vackra blad och små röda ätliga bär. Schisandra används ofta i asiatiska kök och anses ha hälsobringande egenskaper.
Vindruvor, Vitis vinifera, Vitis labrusca, Vitis amurensis
Nu syns vinrankor allt oftare i trädgårdar, både mot väggar och spaljéer och även i växthus. Det finns mängder av namnsorter i olika färger – var dock noga med att kontrollera härdigheten innan du köper plantor. Läs mer om staketdruvor.
Saskatoonbär eller bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia
Saskatoonbäret har inte den vanliga häggmispelns beska smak utan mildare och sötare bär, som påminner om amerikanska blåbär både till form och smak. En spännande och lättskött buske!
Havtorn, Hippophae rhamnoides
Här krävs både han- och honplantor för bärproduktion. De klargula till orange bären är extremt rika på C-vitamin och kan användas till bland annat saft, gelé och marmelad. Läs mer: Havtorn.
Svart aronia, Aronia melanocarpa, och bäraronia, Aronia prunifolia 'Viking'
Aronia är lättodlat, mycket dekorativt och de mörka bären är fyllda av antioxidanter. Passar bra till både sylt, saft och gelé. Läs mer: Upptäck svartaronian!
Rosenkvitten, Chaenomeles japonica
Buskens syrliga frukter är uppskattade till både marmelad och gelé. Dessutom sätter rosenkvitten fina blommor på våren. Läs mer: Kvitten och rosenkvitten
Svart och vitt mullbär, Morus nigra, Morus alba
Mullbär har ett exotiskt utseende och frukterna är söta och mjuka – en riktig delikatess. De går fint att använda färska eller i bakverk. Läs mer: Mulle mullbär
Vinbär i ovanliga färger
Utöver de klassiska röda och svarta vinbären (Ribes rubrum och Ribes nigrum) finns nu även sorter i rosa, vitt, grönt och gulgrönt. Dags att upptäcka vinbär på nytt! Läs mer: Vinbär i olika färger
Krusvinbär, jostabär, Ribes nigrum × uva-crispa
Krusvinbär är en korsning mellan krusbär och svarta vinbär – med mellanstora svarta bär och smak som påminner om bägge föräldrarna.
Blåhallon, ”salmbär”, Rubus caesius
En halvbuske nära släkt med björnbär, men bären är mattblå till färgen och påminner om hallon till smaken – passar utmärkt till sylt.
Sötrönn, Sorbus aucuparia
Ger stora, röda och milda bär som passar bra att koka gelé på. Läs mer: Rönnbär
Blåbär, Vaccinium corymbosum, Vaccinium angustifolium
Många nya sorters storfruktiga blåbär har kommit på senare år, speciellt anpassade för trädgårdsodling. Läs mer: Blåbär
Mer ovanliga sorter och vilda bär
Utöver dessa blir odlingssortimentet i handeln allt bredare, och nu hittar du även hjortron, åkerbär, lingon och tranbärsplantor i välsorterade plantskolor. Glöm heller inte att det i markerna finns rikligt med vilda bär att hämta på sensommaren och hösten – rönnbär, enbär, fläderbär och slånbär är nyttiga och goda till sylt, saft, gelé och mycket annat!
Tips för lyckad odling
De flesta bärbuskar och klätterväxter trivs i soligt, varmt läge med mullrik och väldränerad jord, men läs på om de sorter du är intresserad av – vissa kräver till exempel både han- och honplanta för bär. Rätt beskärning och gödsling ger rikligare skörd och friskare växter.
Genom att våga välja ovanliga bärväxter får du inte bara mer variation i trädgården, utan också roliga smakupplevelser i köket. Bärbuskar är dessutom ofta vackra och bidrar till en spännande trädgårdsmiljö året om!
Läs också Bärväxter utöver det vanliga!