Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Havtorn

Vackra, salt- och vindtåliga, supernyttiga och lättskötta − det är inte konstigt att havtorn har blivit så populärt på senare år. Tyvärr går de inte att odla i hela landet men upp till Zon 5 ska dessa saltängens vitaminkickar klara sig bra.

Vildväxande havtorn – en nordisk överlevare

Vildväxande havtorn är en av de äldsta växterna i vår nordiska natur. Den etablerade sig efter den senaste istiden, i takt med att inlandsisen drog sig tillbaka. Under en period fanns havtorn rikligt spridd över hela Norden, men eftersom den inte klarar hård konkurrens från andra växter har den dragit sig tillbaka och finns idag främst utmed de yttersta, karga strandkanterna både vid Östersjön och våra stora insjöstränder.

I trädgården har havtorn däremot blivit alltmer populär tack vare sina låga skötselkrav, sitt vackra utseende och de näringsrika orange bären.

Salttålig och supernyttig!

Det är typiskt för saltängens växter att ha gråaktiga blad, och så även havtorn. Tittar man närmare ser man att färgen beror på små skyddande hår på bladens yta, snarare än på bladets egen färg. Dessa hår reflekterar ljuset och ger bladen en silvergrå glans, samtidigt som de skyddar mot uttorkning och hjälper till att fånga upp saltpartiklar från havsvindar – en effektiv anpassning till strandmiljön.

Havtornsbär är kända för att vara extremt vitaminrika. Förutom hög halt av C-vitamin (ofta betydligt mer än i apelsin), innehåller bären även A-, B-, E-, F-, K- och P-vitaminer samt folsyra och flera viktiga mineraler. Många uppskattar havtorn för dess unika näringssammansättning, och idag finns en rad olika produkter att köpa, såsom saft, sylt, torkade bär och olja. Bären är dessutom rika på antioxidanter och innehåller alla viktiga omega-fettsyror, där omega-7 är särskilt intressant för hud och slemhinnor samt immunsystemet.

De vildväxande bären är dock små, sitter hårt fast på mycket taggiga grenar, vilket gör plockningen svår. Därför pågår ett aktivt förädlingsarbete med målet att ta fram taggfria, friskare buskar med större och lättplockade bär, anpassade för odling i nordiskt klimat.

Hon- och hanplanta – pollinering är avgörande

För att få skörd av havtornsbär behöver du både hon- och hanbuskar, eftersom växten är tvåbyggare. En hanplanta räcker gott till flera honplantor i en vanlig trädgård, eftersom pollineringen sker via vinden. Det är en god idé att plantera hanbusken först i raden mot det håll det oftast blåser ifrån, så pollen kan spridas effektivt till honplantorna och ge maximal skörd.

Plantera buskarna med minst 2–3 meters mellanrum, så att du lätt kan komma åt att plocka bären mellan buskarna och ge dem utrymme att utvecklas. Havtorn kan planteras både vår och höst, men tänk på att vattna ordentligt under och efter planteringen, då unga buskar är extra känsliga för uttorkning. Väl etablerade buskar är däremot mycket tåliga mot både torka och salta kustvindar.

Mycket lättskött och anpassningsbar

Havtorn trivs bäst i neutral till svagt alkalisk jord (pH 6–7), gärna något sandig, väldränerad och kalkhaltig. Den vill stå i full sol och klarar öppna, utsatta lägen utan problem. Tack vare sitt djupa rotsystem och goda kvävefixeringsförmåga (likt ärtväxter) klarar den sig ofta med låg till måttlig näringstillförsel och kan förbättra markens bördighet. Undvik dock kväverik gödsel, och använd i stället PK-gödsel (höstanpassad gödsel) samt tillsätt kalk vid behov – det gynnar plantans kväveupptag och ger friskare buskar.

Beskärning behövs bara sparsamt: ta bort eventuella skadade eller risiga grenar vid behov, och begränsa höjd och omfång om busken blir för yvig. När busken blivit äldre och mer risig, kan man göra en försiktig föryngringsbeskärning genom att korta in några av de äldsta grenarna.

Rekommenderade förädlade sorter för trädgården

Intresset för odling av havtorn har resulterat i nya, odlingsvänliga sorter. Odla.nu erbjuder exempelvis den svenska honsorten Hippophae rhamnoides ‘Julia’ E, framtagen på Elitplantstation Balsgård. ‘Julia’ har långa, smala blad, en vacker och buskig form samt riktligt med aromatiska, apelsinfärgade bär som mognar i september. Busken växer måttligt kraftigt och har färre taggar än de vilda sorterna. Som pollinerande partner rekommenderas hanbusken ’Romeo’ E. Båda är härdiga i svensk odlingszon 1–5 – mer information om dessa sorter och säsongstillgång hittar du hos Odla.nu.

Användning och hälsofördelar

Havtornsbär används till en mängd produkter, bland annat juice, sylt, torkade bär och kvalitativa oljor. Havtornsolja är särskilt populär inom hudvård tack vare sitt ovanligt höga innehåll av omega-7 och sina antioxidativa egenskaper. Tack vare sitt breda näringsinnehåll och mer än 190 bioaktiva ämnen betraktas havtorn idag som ett av våra mest allsidiga ”superbär”. Forskning och beprövad användning antyder flera hälsofördelar, som stöd för immunförsvaret, hud och slemhinnor, samt skydd mot oxidativ stress och hjärt-kärlsjukdomar.

Skötselråd i korthet

  • Plantera buskarna med 2–3 meters mellanrum
  • Välj sandig, kalkrik, väldränerad jord
  • Undvik kväverik gödsel, ge istället PK-gödsel och kalk vid behov
  • Plantera alltid både hon- och hanbuskar
  • Plocka bär när de är mogna, vanligtvis i september

Läs mer

För mer information, skötselråd och ett aktuellt sortiment av havtorn rekommenderas Odla.nu. Där hittar du också guider, inspiration och produkter för att lyckas med havtorn i din egen trädgård.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB