Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Havtorn

Vackra, salt- och vindtåliga, supernyttiga och lättskötta − det är inte konstigt att havtorn har blivit så populärt på senare år. Tyvärr går de inte att odla i hela landet men upp till Zon 5 ska dessa saltängens vitaminkickar klara sig bra.

Av Sylvia Svensson

Vildväxande havtorn är en av de äldsta växterna i vår natur. Den etablerade sig efter den senaste istiden i takt med att inlandsisen drog sig tillbaka. Då fanns havtorn överallt, men eftersom den inte tålde konkurrens av andra växter, har den dragit sig tillbaka och finns nu bara utmed yttersta strandkanter.

I trädgården blir havtorn däremot mer och mer populär.

Salttåliga och supernyttiga!

Påfallande många av saltängens växter har gråa blad, så även havtorn. Hur kommer sig nu detta? Vid en närmare titt ser man att bladen inte är grå i sig själva, utan de är täckta av små hår, som fångar upp ljuset och ger dem en grå ton. Håren är till för att minska avdunstningen och fånga upp saltet i luften, så att bladens yta inte skadas av det.

Havtornsbär är mycket vitaminrika. Förutom mycket C-vitamin, finns också A, B, E, F, K och P-vitaminer. Numera finns det åtskilliga preparat med havtorn att köpa, som saft, sylt och torkade bär mm.

De vildväxande havtornsbären är dock svåra att plocka, då buskarna är mycket taggiga, bären är små och sitter dessutom väldigt hårt. Därför pågår ett förädlingsarbete som ska resultera i taggfria, friska buskar med stora, lättplockade bär och som går att odla i vårt klimat.

Hon- och hanplanta

Eftersom havtorn är enkönad, måste man ha både han- och honbuskar för att få bär. Det räcker dock att ha en hanplanta mot flera honplantor i en hemträdgård. De pollineras av vinden, så hanbusken bör planteras först i raden där det oftast blåser ifrån.

Plantera gärna havtornsbuskarna så att du kan gå emellan dem och plocka. De blir stora buskar, 2 till 3 meter mellan plantorna är att rekommendera. Havtorn kan planteras både vår och höst. Det är viktigt att vattna väl under och en tid efter planteringen, då nyplanterade buskarna är mycket känsliga mot uttorkning. En väletablerad buske klarar däremot torka tämligen bra.

Lättskött

Jorden bör vara neutral, d v s pH-värde ca 6-7. Havtorn trivs bäst i något sandig, väldränerad och kalkhaltig jord i full sol. Den klarar öppet läge och är mycket vindtålig. Tål även salta vindar. Havtornen har kvävefixerande rötter, i likhet med ärter, så man bör undvika kväverika gödselmedel vid årlig underhållsgödsling. Planteringsplatsen kan grundgödslas med så kallad bärgödsel eller PK (= höstgödsel) som inte innehåller så mycket kväve. Höstgödsel passar bra att gödsla med både vår och höst. Att kalka är också viktigt, eftersom kalken hjälper växten att ta tillvara markens kväve.

Havtorn behöver inte så mycket beskärning. Ta bort ev. skadade grenar och begränsa höjden vid behov, men annars är de ganska underhållsfria. När busken blivit gammal och risig, kan man göra en försiktig föryngringsbeskärning då man kortar in gamla, risiga grenar.

Havtorn på Odla.nu

Vi har en bra svensk honsort, Hippophae rhamnoides ’Julia’ E från Elitplantstation Balsgård. Den har avlånga, smala blad och apelsinfärgade bär med en fin, exotisk arom. De mognar i september och busken är rikbärande. Växtsättet är måttligt starkväxande och den har inte så mycket törnensom de vildväxande. Som partner till 'Julia' rekommenderas ’Romeo’ E. Båda är härdiga i zon 1-5.

Havtorn 'Romeo' E finns att köpa hos Odla.nu när det är säsong. Se aktuellt erbjudande.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB