Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga september

September, den första höstmånaden, är här! Men än är sommaren inte slut, det vägrar jag att tro! Jag hoppas att den långa, varma och sköna sommaren vi haft fortsätter som en ljuvlig höst med massor av sol som får höstfärgerna att lysa och glittra!

Av Sylvia Svensson

Den meteorologiska hösten är här när medeltemperaturen sjunker under +10. Sommaren närmar sig fullbordan, syrsorna sjunger sista sommarvisan i grönskan som snart ändrar färg och frukten mognar på träden. De klara stjärnkvällarna tar vid efter augusti månads disiga, varma kvällar.

I de södra delarna av landet är det inte så mycket förändringar i temperaturen ännu, men i norr kan det vara annorlunda, t o m kan de första frostnätterna och den första snön förekomma.

Plantera, klipp till och dela

Nu är det dags att köpa in lökar. Förvara dem svalt och mörkt hemma, men plantera smålökarna bums efter hemkomsten, för de skall ju hinna rota sig ordentligt innan kylan kommer. Du kan plantera scillalökar även i gräsmattan genom att lyfta upp en bit av grässvålen, plantera och lägga tillbaka svålen. Där sprider de sig och blommar underbart på våren. Under försommaren kan de utblommade scillorna sedan köras över med gräsklipparen, de tål det. Det finns massor att läsa om höstlökar på Odla.nu och så har vi förstås underbara lökar till salu i Shopen!

Tänk redan nu på hösten var du planterar de större lökarna för att undvika ett av vårens irritationsmoment, de fula, vissnande lökbladen i rabatten! Välj plats och grannar med eftertanke! Plantera dem intill senblommande perenner med yvigt och kraftigt bladverk eller bland låga buskar, vars blad kan täcka över eländet på våren.

Har du stora vår- och sommarblommande perenner som börjat glesna i mitten eller annars har blivit för stora? Nu är det dags att dela på dem och plantera om i ny näringsrik jord. Glöm inte att vattna, de behöver hinna rota sig innan vintern kommer. Perenner som blommar som bäst just nu kan du däremot dela på våren.

Gör besök i plantskolorna nu. Där kan du hitta stora, krukodlade växter i full blom. Sådana kan du ta hem och plantera för att fylla tomma luckor i rabatten och för att lysa upp höstträdgården med.

Det är en bra tid att plantera lövfällande buskar och träd och rosor. Se till att du får garanti som gäller till nästa vår, om växten trots allt inte skulle ta sig. Glöm dock inte att skydda de nyplanterade växterna med torra löv och granruskor!

Plantera gärna några vackra gräs också! Om du hittar stora, krukodlade exemplar nu, så kan de ge en extra dimension åt höstträdgården med sina sirliga, rasslande vippor som sitter kvar långt in på vintern. I Odlas Shop finns fina gräs till salu!

Du kan beskära de s.k. kärnfruktträden nu: plommon, körsbär, aprikos och persika. Även lönnen och björken, som savar kraftigt på våren, kan beskäras nu vid behov, även om man sällan behöver ta till sekatören när det gäller just lönnar och björkar.

Buskar som skjutit långa spön under sommaren kan det vara klokt att korta av något, dels för att spöna kanske inte hinner mogna av och fryser ändå, dels för att de annars lätt kan fläkas av snön.

Skydda och gödsla

Tyvärr är särskilt tulpaner mums för rådjur och sorkar. Försök lura dem genom att plantera Allium, narcisser och Fritillaria ihop med tulpanerna. Ett tätt skyddsnät runtom tulpanplanteringen kan också hjälpa. Om du besväras mycket av sorkar, gör korgar av finmaskigt nät och plantera lökarna i dem eller använder färdiga lökkorgar, kanske det hjälper lite.

Blanda gärna in benmjöl i lökarnas planteringsjord, det är en utmärkt lökgödsel som ger långtidsverkan. Pelleterad hönsgödsel och vedaska fungerar också och det finns också speciell lökgödsel att köpa.

Bönor och andra frostkänsliga grönsaker som står kvar kan det löna sig att skydda med fiberduk, så att de kan ge skörd ännu en tid.

Har svartfläckssjukan härjat i dina rosor? Var noga med att plocka bort alla drabbade blad, samla även in alla nerfallna blad och bränn dem eller lägg dem bland brännbara sopor, så att inte svampen övervintrar i de nerfallna bladen och kommer igen nästa år.

Gräsmattan bör inte klippas så kort nu på hösten, den övervintrar bättre om gräset är något längre. Kvävegödsling ska också upphöra nu under hösten så att gräset förbereds bättre för vintervilan.

Ta till vara

Börja fundera på vinterförvaringsplatser för de mer frostkänsliga växterna: kolla förrådet, göra i ordning och städa. Ha en plats i beredskap dit man kan ta in krukorna om en tidig frostnatt skulle hota, vilket redan kan vara fallet längre upp i landet. Annars klarar sig växterna ute ett bra tag till, så länge det inte blir frostnätter. Här finns instruktioner: Vinterförvaring

De krukväxter som har varit på sommarbete ute, kan börja vänjas in nu genom att ta in dem under natten och ställa ut dem igen under dagen tills de så småningom får stanna inne hela dygnet. Man gör alltså likadant som man gör på våren när man vänjer ut växter, fast nu vänjer man in dem! Kolla dock så det inte flyttar in objudna gäster med dem!

Du kan försöka spara några av dina favoritsommarblommor genom att ta sticklingar av dem nu, rota och plantera dem i småkrukor och förvara dem under lysrör i ett svalt, ljust rum. Man kan bl.a. göra så med fuchsior, margaritor, verbena, klockranka, Törnrosas kjortel och pelargoner, om man inte har möjlighet att ta in hela moderväxten för vinterförvaring i ett ljust, svalt förråd eller ett vinterbonat uterum, där man vattnar dem några enstaka gånger under vintern, så de inte torkar ut.

Ta in några kryddväxter till fönsterbrädan eller ordna ett odlingsrum i den svala källaren, med ett bord med några lysrörsarmaturer över. Rosmarin och ananassalvia blommar vackert på senhösten om de trivs och får tillräckligt med ljus, de är perenner men tål inte våra vintrar ute. Persilja kan man ta in i en kruka och då har man snart nya skott på gång och kan skörda dem långt in på vintern. I de södra delarna av landet övervintrar den också ofta i rabatten.

Har du physalis, små tomater, chili och paprika ute i kruka, kan det vara dags att ta in dem nu i växthuset eller i bostaden, där de kan utveckla frukter länge än, om de får värme. Ute slutar de däremot så snart det blir något svalare, eftersom de är värmeälskare. Kolla dock att inga kryp flyttar med in!

I de norra zonerna börjar det bli dags att ta upp dahliaknölarna, där den första frostnatten kanske snart skadar blasten. Se artikel om hur man gör: Dahlior. Även kannarötter, höstlilje- freesia- och gladiolusknölar skall upp innan starkare frost sätter in.

Grönsaker och potatis skördar man ju allteftersom, men nu är det dags att skörda huvudskörden för vinterförvaring. Kolla källaren och frysen och gör ev. en stuka i grönsakslandet för förvaring av tåliga grönsaker.

Samla blad från svartvinbärsbuskarna till gurkinläggningar och till te. Du kan torka eller frysa in bladen.

Nu dignar rönnen av saftiga röda bär. Kanske kan du frysa in några klasar till domherrarnas stora förtjusning längre fram på vintern, när alla bären är uppätna från träden.

Samla eget frö till vårens sådder, även till vänner som beundrat dina fina växter. De kan vara en trevlig present vackert förpackad och försedd med växtens namn. Många gröna sällskap har också frölistor dit man kan skicka överskottet, bara man är säker på sin sak om växtens namn. På hybrider måste man nämna detta, då avkomman sällan blir detsamma som moderplantan. Samla fröna under en torr dag och låt dem ligga och torka utbredda på en tidning e.d. några dagar. Rensa dem sedan och lägg i små papperspåsar, skriv på namnet och förvara svalt och mörkt.

Städa, pynta och snygga till

Efter avslutad skörd är det viktigt att du städar och tvättar växthuset noga, så att inte skadegörare får chansen att övervintra där.

Kantskär rabatterna och städa under buskarna. Plocka de sista av ogräsen så att ingenting blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter.

Arrangera en del krukor på trappan, där de välkomnar dig hem och du har dem nära till hands om du snabbt måste få in dem. Komplettera med några krukor med de s.k. höstfägringsväxterna så att trappan blir riktigt frodig och inbjudande.

Om balkonglådan är ett sorgligt kapitel, kan du plantera höstfägringsväxter även där. Välj lägre sorter, såsom låga, tuviga prydnadsgräs, låga astrar, dito krysantemer, Ajania, silverek, Hebe-arter, små prydnadskål, cyklamen, vaktelbär och korallbär samt penningblad eller murgröna hängande i kanten. Det finns mycket att läsa här på Odla.nu, här är några förslag: Utekrukor och Höstfägring. Dessutom har vi vackra höstväxter till salu i Shopen!

Växter med dekorativa frökapslar kan du lämna kvar för att bli till dekorativa inslag i rabatten, s.k. vinterståndare. Det är bättre att klippa ner perennstjälkarna på våren, för dels skyddar det nervissnande bladverket växtens rötter mot frost, dels kommer vatten inte in i de ihåliga stjälkarna om man inte har klippt av dem och får rötterna att ruttna. Detta är särskilt viktigt när det gäller dekorationsgräs.

Vackra grenar av t.ex. prydnadsapel kan man behandla med glycerol som man köper i färgaffärer eller på apoteket. Man gör en blandning av 1 del glycerol och 2 delar kokande vatten. När blandningen har svalnat, ställer man kvistarna i den. Då konserveras de inifrån och kan hålla sig fina i flera månader.

Utnyttja även kvällarna genom att ordna belysning i trädgården och tänd en och annan ljuslykta för att lysa upp trädgårdsgången med.

Andra helgen i september anordnas Trädgårdens Dag. Då har plantskolorna olika jippon och många gröna sällskap håller utställningar och visningar. Kolla i lokalpressen vad som kan vara intressant!

Glöm inte bort att njuta av hösten och de klara, soliga dagarna genom att ta promenader i parkerna för att uppleva alla de glödande höstfärgerna! Även svampskogen lockar kanske? Hjälp med svampbestämning går att få, bl. a. genom de botaniska trädgårdarna under vissa tider nu i september. Äppel- och päronutställningar och bestämning av sorter brukar också anordnas på samma ställen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB