Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga september

September, den första höstmånaden, är här! Men än är sommaren inte slut, det vägrar jag att tro! Jag hoppas att den långa, varma och sköna sommaren vi haft fortsätter som en ljuvlig höst med massor av sol som får höstfärgerna att lysa och glittra!

Trädgårdsarbete på Hösten

Den meteorologiska hösten är här när medeltemperaturen sjunker under +10 grader. Nu går sommaren mot sitt slut; syrsorna sjunger sina sista sånger, grönskan börjar skifta färg och frukterna mognar på träden. Klara, kalla nätter följer efter augustis varma kvällar, och dagarna blir snabbt kortare. I södra Sverige är övergången ofta mjuk, men längre norrut kan redan de första frostnätterna och till och med snö dyka upp.

Plantera, klipp till och dela

Lökar och perenner

Hösten är löksättningens tid – köp hem blomsterlökar tidigt och förvara dem mörkt och svalt, men plantera särskilt smålökar direkt så att de hinner rota sig ordentligt innan kylan. Scilla trivs utmärkt även i gräsmatta; lyft grässvålen, plantera lökarna och återplacera – så har du vårblommande matta om några månader. Mer tips om lökval, plantering och underbara höstlökar kan du läsa på Odla.nu och håll utkik efter aktuella erbjudanden!

Tänk igenom placeringen för större lökar, som tulpan och påsklilja – de vissnande bladen är svåra att gömma på våren om lökarna står öppet. Sätt dem nära yviga perenner eller bland buskar som gömmer bladverket senare, så slipper du irritation.

Glest växande eller för stora perenner som blommat över kan delas nu och planteras om i näringsrik jord; se till att vattna noga så att de etablerar sig inför vintern. Perenner som blommar nu, till exempel höstaster, delas istället bäst på våren.

Passa på att besöka plantskolor – där kan du nu hitta stora, krukodlade växter i blom att plantera ut och fylla eventuella tomrum i rabatterna med, för extra höstfägring.

Träd, buskar och gräs

Det är även utmärkt tid att plantera lövfällande buskar, träd och rosor. Be alltid om etableringsgaranti om säljaren ger det och glöm inte att skydda nyplanteringar med torra löv eller granris mot kommande frost.

Ge höstträdgården en extra dimension genom att också sätta prydnadsgräs – stora krukodlade exemplar ger vackra, rasslande vippor som pryder in till vintern.

Nu är även tiden inne för beskärning av kärnfruktträd (plommon, körsbär, aprikos, persika) samt lönn och björk, eftersom dessa savar kraftigt på våren. Buskar med långa årsskott (“spön”) kan också behöva kortas in, så hinner de mogna och klarar snön bättre.

Skydda och gödsla

Skydda lökar och rosor

Särskilt tulpaner är uppskattade av både rådjur och sorkar. För att minska skador, plantera gärna Allium, narcisser och Fritillaria tillsammans med tulpanlökarna, eller skydda dem med ett tätt nät eller lökkorg. Vid stora sorkproblem kan du läsa mer om smarta lösningar på Odla.nu.

Blanda in benmjöl (eller pelleterad hönsgödsel och vedaska) i lökplanteringsjorden – det är ett utmärkt långtidsverkande gödsel. Det finns även speciell lökgödsel att köpa för den som vill ge lökarna bästa start.

Skydda grönsaker och trädgård

Grönsaker som är känsliga för frost – bönor, squash och pumpa – kan ge skörd längre om de skyddas med fiberduk under svala nätter.

Om du haft svartfläcksjuka på rosor är det viktigt att samla in och ta bort allt angripet bladmaterial, även det som ramlat till marken, för att minska risken för återkommande svamp nästa år.

Gräsmattan ska övervintras stark – sluta klippa för kort och upphör med kvävegödsling nu på hösten. Längre gräs gör att gräset klarar vintern bättre.

Ta till vara

Vinterförvaring och krukväxter

Dags att börja planera vinterförvaring för frostkänsliga växter i kruka. Gör plats i förråd eller uterum i tid, så att krukorna snabbt kan flyttas in om en oväntad frostnatt slår till, särskilt i norra delarna. Läs samlad information om vinterförvaring och skydd.

Krukväxter som haft “sommarbete” ute vänjs nu in genom att flyttas in nattetid och ut igen på dagen. Passa på att kontrollera så att inga skadedjur gömmer sig i bladen innan de får sin plats inomhus!

Vill du spara favoritsommarblommor? Ta sticklingar (t.ex. fuchsia, pelargon, klockranka, margaritor) och rota dem i småkrukor som kan stå svalt och ljust under extrabelysning. Om du har plats, kan även hela moderväxter vinterförvaras i ett svalt och ljust förråd eller uterum.

Ta in en kruka med till exempel rosmarin, persilja eller ananassalvia till fönsterbrädan för grönska och smaksättning hela vintern. Rosmarin och ananassalvia blommar ofta inomhus så länge de får tillräckligt med ljus.

Få ut mesta möjliga av sensommaren genom att ta in physalis, små tomater, chili och paprika i kruka i växthus eller bostad för förlängd skörd – ute stannar allt snart av när kylan kommer.

Skörd och frösamling

I de norra odlingszonerna är det nu hög tid att ta upp dahliaknölar och andra känsliga knölar (kanna, höstlilja, gladiolus, freesia) inför första frosten.

Grönsaker och potatis bör nu skördas för vinterlagring – kontrollera möjligheter för lagring i källare, förråd eller stuka. Glöm inte rensa landet väl för att undvika sjukdomar i jorden och få bättre start nästa säsong!

Plocka blad från svartvinbärsbuskar till te eller inläggningar, och passa på att samla klasar av rönnbär för vintermat till domherrarna – bären kan frysas in nu när de är fina.

Samla fröer från dina finaste trädgårdsväxter till vårens sådd. Lägg dem att torka på tidningspapper någon dag och förvara sedan svalt och mörkt, gärna i märkta papperspåsar. Överflödiga fröer kan vara uppskattade presenter till vänner eller skickas till frölistor, så länge du vet att arten är korrekt.

Städa, pynta och snygga till

Höststädning och pynt

När huvudskörden är bärgad är det vettigt att ta itu med höststädning i växthus och trädgård. Tvätta växthuset noggrant så att skadegörare inte övervintrar – rent och prydligt är hela vägen till en god vårstart.

Gör det snyggt i trädgården – kantskär rabatter, rensa under buskar och ta bort ogräs så att inget frösätter eller övervintrar.

Arrangera höstkrukor på trapp, balkong eller uteplats med färgstarka perenner och höstfägringsväxter, som låga prydnadsgräs, asters, krysantemum, ajania, Hebe, cyklamen och prydnadskål. Fler tips för krukor och höstplanteringar och höstens fägring hittar du på Odla.nu.

Frökapslar och vinterutseende

Växter med dekorativa fröställningar, som solhatt, vall

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB