Rädda vårlökarna från glupska sorkar!
Metoder för att skydda lökar och trädgård från sork
Att skydda trädgårdens lökar och växter mot sork är en utmaning många trädgårdsägare känner igen. Det finns dock flera beprövade och traditionella knep, liksom moderna lösningar, som tillsammans kan ge ett gott skydd.
Växtval och plantering
Sorkar undviker vissa växtslag, vilket kan utnyttjas när du planerar din plantering. Om du planterar tulpaner och krokus tillsammans med narcisser (påskliljor), kungsängsliljor och kejsarkronor kan du minska risken för sorkangrepp, eftersom sorkar inte uppskattar dessa växter. Att blanda in några svavelosande vitlöksplantor och andra Alliumsorter (till exempel gräslök eller prydnadslök) bland tulpanlökarna kan ytterligare bidra till att avskräcka sorken. Särskilt narcisser är kända för att fungera som en naturlig barriär, och doften från vitlök och andra Alliumsorter är även den ogillad av sorkar.
Tips på motbjudande växter
- Narcisser (påskliljor)
- Kejsarkronor
- Vitlök och andra Alliumsorter
- Kungsängslilja
Ytterligare information om växtval och plantering finns på Svensk Trädgård.
Fysiska skydd
Ett effektivt sätt att hindra sorken från att komma åt lökarna är att använda korgar av finmaskigt nät eller särskilda lökkorgar när du planterar lökarna. Detta bildar en fysisk barriär som kan försvåra för sorkarna att ta sig fram till lökarna och gnaga på dem.
Så här använder du nätkorgar
- Gräv en grop för lökarna.
- Placera en nätkorg i gropen.
- Lägg i lökarna och täck med jord.
- För den som vill ta skyddet ett steg längre går det även att gräva ner nät runt hela rabatter eller planteringsytor, även om detta kräver mer förarbete.
Husmorsknep och avskräckande dofter
Det finns även en mängd huskurer med varierande bevisad effekt, men som ofta är värda ett försök. Att strö vitlökspulver på jordytan anses kunna hålla sorken borta, liksom att sprida ut kaffesump, chilipeppar, snus eller vanlig peppar i rabatten. Sorken påstås inte heller gilla doften av hönsgödsel, så gödsling med detta kan fylla dubbla syften.
Om du upptäcker sorkgångar kan du dessutom prova att lägga kattskit från kattlådan i gångarna, vilket kan skrämma iväg sorkarna, eller gräva ner glasflaskor med halsen upp i sorkhålen – när vinden blåser uppstår ljud som sprider sig under marken och som sägs avskräcka sorken.
Biologiska lösningar och trädgårdsskötsel
Naturliga fiender
Katter är naturliga sorkjägare, även om många tamkatter numera föredrar kattmat framför jakt. Vissa hundar har också ett intresse för att jaga sorkar, men det kan leda till att hela rabatter grävs upp.
Förebygg skador med trädgårdsskötsel
- Håll gräset kort runt planteringen.
- Undvik högar av löv och trädgårdsavfall, då dessa kan bli skyddade gångar för sorkarna.
Ytterligare tips finns hos Jordbruksverket.
Tekniska och kemiska hjälpmedel
För dig som vill ta till moderna metoder finns det en mängd olika ljud- och vibrationsskrämmare samt olika typer av fällor att köpa. Även vissa kemiska preparat finns på marknaden, ofta baserade på exempelvis ricinolja eller andra ämnen sorken reagerar på.
Exempel på tekniska lösningar
- Vibrerande skrämmor i marken
- Elektriska sorkfällor
- Kemiska ämnen mot sork
Mer information om tekniska och kemiska hjälpmedel finns på Granngården.
Sammanfattning
Det bästa skyddet mot sork får du genom att kombinera flera metoder: plantera motbjudande växter som narcisser, kejsarkronor och vitlök; använd fysiska barriärer som nätkorgar; prova doftbaserade huskurer; ta hjälp av naturliga fiender; samt håll gräset kort och stör gångarna regelbundet. Genom att varva klassiska knep med moderna lösningar kan du öka chansen att hålla dina lökar och växter sorkfria hela säsongen. Effekten av olika metoder kan variera, men samverkan och tålamod brukar ge det bästa resultatet.