Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

Plantera vårblommande lökar på hösten – Utökad och uppdaterad guide för september

September är här och markerar starten på hösten – en tid då trädgården förbereds inför nästa säsong, men också då den bjuder på dignande frukt, glödande färger och kvällar under klara, stjärnbeströdda himlar. Även om de södra delarna av landet ofta bjuder på mildare temperaturer, börjar frosten smyga sig på längre norrut och både de första frostnätterna och snöfall kan förekomma. För många är också den tunga regnmängden ett kännetecken – trädgården kan kännas dränkt och behöver tid för att torka upp innan man kan arbeta vidare.

Men låt dig inte avskräckas – hösten är den viktigaste perioden för att plantera blomsterlökar inför våren, och nu finns chansen att ta vara på säsongens allra finaste möjligheter.


Varför plantera lökar på hösten?

Hösten, från september och tills tjälen slår till, är det perfekta tillfället att sätta lökar av tulpaner, narcisser, krokus, allium, scilla och andra vårblommande sorter. Lökarna behöver kall vintervila för att blomma till våren och de måste hinna bilda rötter före köldperioden – något du kan läsa mer om i guiden Lökdags.

Köp gärna lökarna tidigt, direkt när de kommer till affären. Då är sortimentet som bäst, och riskerna att lökarna hinner torka eller drabbas av värme i butik minskar. Mindre lökar, särskilt, bör planteras direkt när du kommer hem, för att hinna rota sig ordentligt innan kylan slår till. Förvara övriga lökar svalt och mörkt tills jorden är torr nog att gräva, men undvik längre lagring då lökarnas kvalitet snabbt försämras.

Tips! Plantera t.ex. scillalökar i gräsmattan genom att lyfta ett stycke av grässvålen, sätt ned löken och lägg tillbaka. Till våren får du ett blått blommande hav som tål att klippas över med gräsklipparen efter blomning.

Så lyckas du med löksättningen

Plantera från september tills marken fryser. Sträva efter att löken ska hinna rota sig innan kylan. Ju tidigare du planterar, desto bättre etablering.

  • Gräv ett hål 2–3 gånger djupare än lökens höjd, och sätt löken med spetsen uppåt.
  • Blanda gärna in benmjöl, pelleterad hönsgödsel, vedaska eller speciell lökgödsel i jorden vid planteringen – för långeffekt och rikare blomning.
  • Undvik tyngre lerjord om möjligt för att minska risken att lökarna ruttnar när vintern kommer; i sådana fall kan du förbättra jorden med sand eller plantera i upphöjda bäddar.
  • Täck gärna med gräsklipp eller löv efter planteringen för extra isolering mot tjäle.

Titta närmare på stegen och olika tips i denna lök-guide: Lökdags – odlingsinstruktioner höstlökar.

Tänk på detta vid val av växtplats

Redan nu på hösten kan det vara klokt att fundera över var du placerar de större blomsterlökarna. Vissna blad kan vara ett irritationsmoment på våren – plantera då gärna lökarna bland perenner med tät bladmassa eller vid låga buskar, så att de vissna bladen döljs och rabatten hålls snygg.


Så skyddar du lökar mot sork och rådjur

Särskilt tulpaner är eftertraktade av såväl sorkar som rådjur. Plantera gärna allium, narcisser och fritillaria ihop med tulpaner, eftersom djuren gärna undviker dessa. Ett tätt hönsnät kring planteringarna kan även ge extra skydd.


Mer än lökar – höstens trädgårdssysslor

När lökar är satta är det dags att se till både skörd och förvaring av känsligare växter. Inför kalla nätter eller plötslig frost, ordna för vinterförvaring av dina krukväxter och besök gärna denna guide: Vinterförvaring av växter.

  • Krukväxter som fått sommarbete utomhus kan börja vänjas in genom att tas in om natten och ut dagtid någon vecka.
  • Ta även sticklingar av favoritsommarblommor (fuchsia, pelargon, verbena m.fl.) och rota dem i småkrukor för vinterförvaring i sval men ljus miljö.

Du kan också ta in kryddväxter såsom rosmarin och ananassalvia på fönsterbrädan eller odlingsbor i källaren, där de fortsätter att växa långt in på vintern om de får tillräckligt med ljus. Läs gärna tipsen om ananassalvia och andra spännande kryddörter i vår artikel.

Dahliaknölar, liksom kannor, gladiolus- och freesiaknölar bör tas upp innan första frostnatten skadar blasten, särskilt i norra Sverige. Se steg-för-steg här: Dahliorna skall upp nu!

Förgyll hösten – plantera och pynta

Hösten är också en perfekt tid att fylla på i rabatter och krukor. Besök gärna plantskolorna – de har ofta fina, krukodlade perenner och gräs i full blom, redo att planteras ut. Även buskar, träd och vintergröna växter går utmärkt att sätta nu, så länge marken inte frusit, och de ger färg och liv i trädgården under kommande säsong.

Vill du förstärka entrén eller göra en vacker höstplantering i krukor? Inspireras här: Krukor med höstfägring. Särskilt balkonglådor mår bra av att bytas till tåliga höstväxter som prydnadsgräs, cyklamen, hebe, silverek och prydnadskål.


Skörd, städning, och förberedelser

Även grönsaker och rotfrukter ska tas om hand. Nu är tiden att skörda potatis och tåliga trädgårdsgrönsaker för vinterförvaring. Glöm inte att tvätta och städa växthuset noga efteråt för att minska risken för övervintrande skadegörare.

Skydda bönor och annan frostkänslig gröda med fiberduk för att vinna några extra veckors skörd. Samla in blad från svartvinbärsbuskar till gurkinläggning och te. Oroa dig inte för rönnbärsklasarna på träden – frysa in några för vinterfåglarna är en god gärning.

Övriga hösttips

  • Dela och plantera om stora perenner som glesnat, men vänta med att dela dem som blommar nu till våren.
  • Samla fröer av favoritväxter och torka och förvara dem till dig själv eller vänner.
  • Ta hand om gräsmattan – klipp den inte för kort på hösten och sluta gödsla med kväve, det ökar chansen till bra vintervila.
  • Bekämpa svartfläcksjuka på rosor genom noggrann borttagning och destruktion av sjuka blad.

Vill du ha inspiration till arrangemang, skördefester och dekoration – ta del av dessa sidor:

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB