Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

September – Höstens första månad i Sverige

September, den första höstmånaden, är här! Nu lämnar vi sommarens långa ljusa dagar bakom oss och möter en färgrik period då naturen försiktigt börjar förbereda sig för vinter. Den meteorologiska hösten inleds när medeltemperaturen sjunker under +10 grader. Traditionellt kallades månaden för Höstmånad, och dess namn kommer från latinets septem (sju), eftersom september ursprungligen var årets sjunde månad i den romerska kalendern, innan januari och februari tillkom.

Med september närmar sig sommarens slut. Syrsorna sjunger sina sista sånger i det ännu gröna gräset, frukten mognar på träden och den krispiga, klara luften byter ut sena augustis varma kvällsdimma. Snart får vi njuta av gnistrande stjärnkvällar och allt fler träd börjar skifta i sprakande färger. I de södra delarna av landet dröjer sommaren sig ofta kvar ett tag till, medan norr redan kan bjuda på de första frostnätterna och kanske till och med snöfall. Längs Sveriges avlånga land märks höstens ankomst i olika takt: från mitten av augusti i norr till mitten av oktober längst i söder.

Bondepraktikan om hösten

Nu skall bonden sitt korn uttröska,
Och fiskaren fångar sillen den färska,
Swinefläsk jag gerna äta må,
Desslikes fåremjölk och getemjölk också.
I höstmånan är gott åderlåtande - vakta dig för varmt bad.
Man må ock bruka örter och frukt, det är icke skadligt.


Trädgårdstips för september

Nu är en ypperlig tid att köpa in höstlökar. Köp dem så snart de dyker upp i butikerna – då är sortimentet störst. Förvara lökarna svalt och mörkt hemma, och särskilt smålökar kan med fördel planteras genast i rabatten eller gräsmattan genom att lyfta upp en bit grässvål, plantera och lägga tillbaka. I gräsmattan sprider de sig vackert och blommar till våren.

Placering av lökar och skydd mot skadedjur

Tänk noga efter var de större lökarna placeras – ingen vill ha fula, vissnande lökblad mitt i rabatten på våren. Plantera dem istället bland kraftigt bladverk hos senblommande perenner eller låga buskar som kan täcka över bladen.

Tulpaner är särskilt attraktiva för rådjur och sorkar, men du kan försöka lura skadedjuren genom att plantera allium, narcisser och fritillaria tillsammans med tulpanerna, och ett tätt hönsnät kan också fungera som skydd.

Jordförbättring och lökplantering

Glöm inte att förbättra planteringsjorden med benmjöl, pelleterad hönsgödsel eller vedaska – det finns även särskild lökgödsel att köpa. Här finns instruktioner.

Redan nu bör du fundera på vinterförvaring av frostkänsliga växter. Dahliaknölar i norra landet bör tas upp innan blasten fryser – gäller även kanna-, freesia- och gladiolusknölar.

Krukväxter och sticklingar

Ta in krukväxter som varit ute på sommarbete stegvis, först bara för natten och ut igen på dagen, tills de acklimatiserats för inomhusmiljö. Ta gärna sticklingar av dina favoritsommarblommor såsom fuchsia, verbena och pelargon för att bevara dem till nästa säsong.

Övervintring av kryddväxter och skörd

Nu är en bra tid att ta in kryddväxter som persilja, rosmarin och ananassalvia till fönsterbrädan eller ordna ett mindre odlingsrum under belysning i källaren. Persilja övervintrar ofta till och med på friland i södra Sverige.

Chili och paprika i kruka trivs ofta bäst med värme inomhus nu. Glöm inte att kontrollera att inga skadedjur följer med in.

Skördetid och städning

Skördetid råder: Fyll källare och frys med gårdens rikedom av potatis, grönsaker och frukt. Gör gärna en stuka för vinterförvaring av tåliga grönsaker direkt i landet. Efter skörden är det viktigt att städa ur växthuset grundligt för att minska risken för övervintrande skadeinsekter och svampsjukdomar.

Ogräsrensning nu på hösten förhindrar spridning till nästa år. Kantskär rabatterna, städa under buskarna och samla bort ogräset noggrant.

Plocka rikligt av rönnbär – frys gärna några klasar till vintern för småfåglarna.
Här hittar du mer inspiration till höstens färgglada krukor, om balkonglådorna känns trista.


Vårda och utveckla trädgården

Rosor, perenner och gräsmatta

Dags att ta hand om rosor: Plocka bort angripna blad och bränn dem, så bekämpar du svartfläcksjuka inför nästa säsong.
Har stora perenner börjat glesna? Dela och plantera om i frisk näringsrik jord, men vänta med de höstblommande perennerna till våren.

Gräsmattan ska nu klippas något högre och ingen ytterligare kvävegödsling behövs under hösten.

Nya växter och höstinspiration

Besök plantskolor – nu finns krukodlade perenner i full blom och det är ett utmärkt läge att plantera nya buskar, vintergröna växter eller prydnadsgräs som skänker liv och form åt trädgården långt in i vintern.

Samla egna frön till vårens sådder och som små presenter till vänner – torka dem väl innan förvaring.

Vinterståndare och beskärning

Dekorativa vinterståndare – låt några fröställningar stå kvar, det skyddar växternas rötter och ger trädgården struktur under vintern. Vissa grenar, som prydnadsapel, kan konserveras med glycerol för fina arrangemang.

Nu kan även kärnfruktträd som plommon, körsbär, aprikos och persika beskäras. Även lönn och björk klarar beskärning bäst under höstens vila.

Trädgårdsbelysning

Glöm inte att ordna stämningsfull belysning och ljuslyktor – det gör trädgården inbjudande även på kvällen.


Skörd, fest och njutning

September bjuder på överflöd i skördeträdgården. Mickelsmäss, som ofta landar i början av oktober, var förr höstens stora skördefest – varför inte återuppliva traditionen? Tips till Mickelsmässa och skördearrangemang finns här!
Och idéer till höstens grönsaker hittar du här.

Den andra helgen i september ordnas Trädgårdens Dag – plantskolor och gröna föreningar bjuder på inspiration och erbjudanden, så håll utkik efter lokala jippon!


Höstens stora nöjen

Glöm inte att ta långa promenader i parker och skog – nu glöder naturen i rött, gult och orange. Svampskogen lockar många, och hjälp med svampbestämning erbjuds ofta på botaniska trädgårdar under september. Samtidigt brukar även [äppel- och päronutställningar samt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB