Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i december

Nu är vi vid den tiden på året då det är som minst att göra i trädgården, men det är också en härlig tid att planera inför nästa år. Vad kan väl vara bättre än att sitta med en bra trädgårdsbok när det snöar ute.

Att sitta vid datorn och leta på Internet kan också ge många roliga tips och idéer.

Att skissa på hur man ska ha odlingarna nästa år och skriva listor på vad som ska beställas kan vara trevlig sysselsättning när snön viner kring knutarna. Flera fröföretag har redan gett ut nästa års frökataloger, även om de flesta katalogerna inte finns tillgängliga förrän i början av nästa år finns det alltså en del att välja bland. Adresser till svenska och utländska företag som säljer till Sverige hittar du på vår sida med fröfirmor. Innan man beställer nya fröer kan det förstås vara bra att sortera bland sina gamla fröer. Det är ju mycket möjligt att man redan har det mesta man behöver. Är man osäker på grobarheten kan man lägga lite fröer på en fuktig pappersbit som sedan läggs i en plastpåse under några dagar. Gror fröerna dåligt är det lika bra att slänga dem och köpa nya.

Nu inför advent och julhelgen kan man plocka fram sin konstnärliga sida och göra ljusbrickor, dörrkransar och julkrubbor. Gå ut i skogen innan snön blivit för djup och plocka kottar, mossa, pinnar, lingonris, granris och annat användbart och sätt igång och skapa julstämning. Du får naturligtvis inte bryta kvistar och grenar från träden, men det brukar finnas stormfällda granar eller rishögar efter avverkning som man kan ta av. Kottar och mossa får du lov att plocka för eget bruk enligt allemansrätten. Gör arrangemang på en bricka med materialet eller bind ihop ett knippe grangrenar med ett vackert band och häng på ytterdörren. Det behöver inte vara svårt och krångligt för att pryda sin plats.

Glöm inte bort att ge fåglarna mat. Häng ut några talgbollar och sätt upp ett fågelbord så att inte fåglarna svälter. Fåglarna äter många insekter som vi inte är så intresserade av att ha i trädgården och hjälper du på dem i vinter så kanske de hjälper dig i sommar. Fåglarna vill gärna ha skydd vid matplatsen så att inte rovdjur kommer åt dem. Har man inte träd eller buskar i närheten kan man genom att sätta grankvistar i en stor kruka skapa visst skydd åt fåglarna. Småfåglarna sätter sig gärna bland grenarna medan de äter och koltrasten smiter gärna in under grenarna på marken och äter på ett äpple.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB