Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i april

Nu har vi ställt om klockan och dagarna blir allt längre. I söder blommar krokus och även tulpaner på sina håll. Där är det tid att städa upp i trädgården och förbereda inför säsongen men i norr ligger fortfarande snön djup.

Vad som kan göras varierar mycket i detta långa land, men något alla kan göra är förkultivera. Tomat, paprika, kål och purjo kan förkultiveras nu, liksom tagetes, luktärt, aster och lejongap. Liljor, fresia och dahlior går också bra att förkultivera nu.

Har du problem med rådjur kan växterna behöva skyddas. Blanda blodmjöl och ammoniak, doppa därefter oasisbitar uppträdda på pinnar i blandningen. Placera bland rådjurens favoritväxter och du får förhoppningsvis ha växterna ifred.

I söder kan man, när det torkat upp lite, städa gräsmattan. Räfsa upp löv och pinnar. Kalka om det behövs och gödsla när gräset börjat växa. I rabatterna är det bra att rensa ogräs innan det får ordentligt fäste. Ogräs gror tidigare än våra odlade växter och konkurrerar ut dem. Sprid ut kompost och stallgödsel i rabatten när du rensat bort ogräset. Vänd och lufta komposten så att där blir fart i den efter vintern.

Flera sorters grönsaker går att så nu i april. När, beror förstås på vädret, men i mitten av april brukar man kunna så rädisor, sallat, morötter m.m. I växthuset kan man så rädisor och sallat redan i början av april. Lägg potatis till förgroning. Bred ut knölarna på en ljus och sval plats. Tänk på att förgroddad potatis kan skördas flera veckor tidigare.

Plantera buskar, träd, barrväxter och rosor när tjälen gått ur marken.

I norra delarna av landet är det tid för att beskära bärbuskar och fruktträd. När solen skiner och tjälen är kvar i marken kan barrväxter och rhododendron torka ut. Skydda dem med säckväv eller liknande. Vattna sen så fort tjälen gått ur marken.

Lämpligt att göra nu:
Förkultivera.
Bygg en odlingsbänk för tidigare skörd.Anlägg en djupbädd, upphöjd bäddeller varför inte en vattenbädd?
Anlägg en kompost.
Klicka här för ännu mer att läsa!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB