Aktuellt i april
Sammanfattning av råd inför trädgårdssäsongen i Sverige just nu
Nu har vi ställt om klockan och dagarna blir längre, vilket märks tydligt i hela landet. Våren har gjort sitt intåg på många håll, särskilt i södra Sverige där snön har smält bort och vårblommor såsom krokus och även tulpaner tittar fram på vissa ställen. Här är det dags att städa trädgården och börja förbereda för den kommande odlingssäsongen. I norra delarna av landet är det däremot fortfarande vinter med djup snö, vilket påverkar vad som är möjligt att göra utomhus just nu.
Skillnader mellan norr och söder
I ett avlångt land som Sverige varierar trädgårdsarbetet mycket mellan regionerna. I södra Sverige kan man ofta börja med det mesta av vårbruket, medan man i norr behöver ha lite mer tålamod tills snön smält och tjälen gått ur marken. Oavsett var du befinner dig kan du dock starta med sådant som passar den aktuella säsongen.
Förkultivering – aktuellt i hela landet
Nu är det perfekt tid att förkultivera frön inomhus, vilket är gynnsamt oavsett var i landet du bor. Genom att så inomhus får dina plantor ett försprång inför sommaren och särskilt de sorter som har lång utvecklingstid hinner bli starka och fina innan de planteras ut på friland. Nu kan du exempelvis börja förkultivera tomat, paprika, kål, purjolök, tagetes, luktärt, aster och lejongap. Även knölar som liljor, fresia och dahlior går bra att förkultivera redan nu.
Förkultivering är också särskilt viktig för dig som bor längre norrut där växtsäsongen är kortare. Det ger robusta plantor, tidigare skörd och ökar chansen för bra resultat.
Skydda mot rådjur
Har du problem med rådjur i din trädgård är det hög tid att skydda dina växter. En beprövad metod är att blanda blodmjöl och ammoniak, doppa oasisbitar på pinnar i blandningen och placera dessa bland rådjurens favoritväxter. Detta kan hjälpa dig att få ha dina växter ifred under den mest känsliga perioden.
Trädgårdsarbete i södra Sverige
När marken börjar torka upp är det dags att städa gräsmattan: räfsa löv och pinnar, kalka vid behov och gödsla när gräset börjar växa igen. Även i rabatterna är det bra att rensa ogräs tidigt, innan de får ordentligt fäste och konkurrerar ut dina odlingsväxter. Ogräs gror som regel innan de flesta odlade arter och rensar du tidigt spar du mycket jobb senare på säsongen.
Efter ogräsrensning är det utmärkt att sprida ut kompost och stallgödsel på rabatterna. Glöm inte heller att vända och lufta din kompost så den får ny fart efter vintern.
I mitten av april kan du i södra Sverige börja så utomhus – exempelvis rädisor, sallat och morötter. Bygg gärna en odlingsbänk för tidigare skörd eller anlägg en djupbädd eller upphöjd bädd för bättre jord och snabbare upptorkning. Kanske är en vattenbädd något att prova för dig som är nyfiken på nya odlingstekniker?
I växthus kan rädisor och sallat sås redan i början av april för ännu tidigare skörd. Lägg potatis till förgroning – bred ut knölarna på en ljus och sval plats. Förgrodd potatis ger ofta skörd flera veckor tidigare.
När tjälen har släppt ur marken är det dags att plantera buskar, träd, barrväxter och rosor.
Trädgårdsarbete i norra Sverige
I norr är det nu främst tid för att beskära bärbuskar och fruktträd. När solen börjar värma men tjälen ännu finns kvar i marken har vissa växter, framför allt barrväxter och rhododendron, lätt för att torka ut. Skydda dem med säckväv eller liknande och var beredd att vattna när marken har tinat.
Lämpligt att göra nu
- Förkultivera fröer för ett försprång.
- Bygg en odlingsbänk för tidigare skörd, anlägg djupbädd, upphöjd bädd eller vattenbädd.
- Starta en kompost om du ännu inte har en.
Att tänka på för en lyckad säsong
- Starta dina förkultiverade sådd tidigt om du har långsamväxande sorter.
- Anpassa utplanteringstiderna efter var du bor och håll koll på vädret för att undvika sena frostnätter.
- Rensa ogräs tidigt för att ge dina odlingsväxter bästa möjliga förutsättningar.
- Ge dina växter näring genom kompost och gödsel när säsongen startar.
Sammanfattningsvis är april en månad för förberedelser och en förväntansfull start på trädgårdssäsongen. Oavsett om du bor i söder eller norr: utnyttja ljuset, så fröer, förbered jord och skydda känsliga växter. Anpassa arbetet efter din regions förutsättningar och passa på att starta eller förbättra både kompost och odlingsytor – så ger du din trädgård bästa möjliga början på året.