Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla i vattenbäddar

Man kan beskriva vattenbädden som en lyxvariant av djupbädden. Den gör bevattningen enklare, men i övrigt påminner den mycket om djupbädden.

Här är ett par beskrivningar på hur du kan göra:

  1. Till att börja med gräver man bort jorden där man ska ha vattenbädden. För att inte vattnet ska rinna bort måste man lägga en presenning eller liknande i botten.
  2. På presenningen lägger man en dräneringsslang. Den bör ligga längs med hela bädden och helst i mitten. När man sedan vattnar i slangen fördelas vattnet i hela bädden och hålls kvar där. Därför behöver man inte vattna särskilt ofta.
  3. Ovanpå presenningen och dräneringsslangen lägger man kvistar och annat luftigt, lite grövre material. På det lägger man sedan grov kompost och löv, för att slutligen lägga på ett lager jord. Sedan är det bara att börja odla.
grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En annan variant är att hoppa över presenningen och lägga dräneringsslangen i det övre skiktet av bädden. Även då fördelas vattnet i hela bädden, men det överflödiga vattnet stannar förstås inte kvar i botten av bädden.

Tack vare dräneringsslangen kan man vattna hela bädden enkelt. Har man lagt en presenning i botten behöver man ju inte heller vattna så ofta. Det finns förstås en viss risk att de små hålen i slangen blir tilltäppta så småningom. Är det något man vill odla med speciellt gynnsamma förutsättningar, kan det förstås vara värt att prova.


  
   Foto: Bertil Dahlby

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB