Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Djupbäddar

Djupbäddar påminner om upphöjda bäddar, men här bygger man inte bara på höjden, utan man gräver också. Det är förstås mer arbetskrävande, bäddarna blir inte lika höga men det växer lika bra. En nackdel kan vara att man inte får samma värmeökning med denna metoden.

Så här kan du göra:

  1. Samla in så mycket organiskt material du har och lägg det på marken, där du ska ha bädden. Det går bra med löv, gräs, stallgödsel, kompost eller annat trädgårdsavfall. Även hushållsavfall går att använda, men med viss försiktighet så att inte djur kommer åt det. Man bör undvika allt för grovt avfall, men annars går det att använda det mesta. Inte heller här bör bädden vara bredare än att du når in till mitten på den.

  2. Gräv drygt ett spadtag djupt, men inte djupare än matjordslagret. Blanda sedan jorden med det organiska materialet så att det blir jämt fördelat. När du har gjort så med hela bädden har du en fin bädd med en halv meter lucker jord där växterna kommer att trivas. Trots att jordlagret är tjockt, är inte bädden högre än ett par decimeter över markytan.

  3. På hösten kan man gräva om bädden blanda i mer organiskt material. Eftersom jorden är så lucker är det lätt gjort, men ingen nödvändighet. Bädden klarar sig i flera år utan att man tillför mer material. Däremot finns det tillgång till mycket trädgårdsavfall på hösten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB