Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upphöjda bäddar

Odla på upphöjda bäddar

Fler och fler odlare övergår till att odla på upphöjda bäddar. Det finns flera fördelar med den metoden och den går utmärkt att kombinera med täckodling. Vi beskriver här tre metoder, som alla har stora likheter. Genom att ta det bästa från alla tre kan du säkert komma fram till en metod som passar dina förutsättningar. Gemensamt för de olika metoderna är att det växer mycket bra och när de väl är anlagda kräver de inte mycket arbete.

Har man kärvt klimat eller vill påbörja odlingen tidigare än i vanliga fall, kan upphöjda bäddar vara mycket användbara. Eftersom bäddarna ligger högre än den omgivande marken höjs temperaturen snabbare där och man kan börja odla tidigare. Bäddarna blir dessutom djupa och luckra, vilket är mycket positivt för växternas rötter.

Det går också att använda bädden som kompost, då ökar värmen ytterligare och växterna får tillgång till mer näring. I så fall anlägger man bara en ny bädd varje år. Man kan öka den positiva effekten ännu mer om man också tillämpar täckodling. Genom att prova sig fram finner man snart en lämplig metod, som passar ens förutsättningar.

Har man redan ett trädgårdsland bygger man upp bäddarna där. De bör inte göras bredare än att man når in till mitten utan att behöva gå i dem. Man bör undvika att packa ihop dem. Anlägger man bäddarna på en ny plats tar man bara bort grässvålen och sparar den till senare.

Du kan följa arbetsgången nedan:

  1. När man har en yta med bar jord, lägger man på ett lager kvistar eller annat grövre material. Detta lager bör vara tjockare än de följande, då det sjunker ihop en del. 30-40 cm brukar vara lagom. Bitarna bör inte vara för stora utan man får klippa ner dem till passande storlek.
  2. Ovanpå kvistarna lägger man grästuvorna, med jordsidan uppåt, och annat grovt avfall. Efterhand som man fyller på med mer material packas bädden ihop lite, vilket är naturligt, men den får inte packas ihop för mycket.
  3. Tredje lagret kan bestå av gräsklipp, löv, halvt nedbruten kompost, stallgödsel eller vad man nu har för något, som verkar användbart. Det viktigaste är att man blandar det väl och att det inte är för grovt.
  4. Överst lägger man ett lager jord. Gärna blandat med  färdig kompost, men det är inte nödvändigt.

    När  man är klar med bädden är det bara att börja så eller plantera. Eftersom klimatet blir bättre och näringsmängden högre, än vid vanlig odling, kan växterna stå tätare. Ofta kan man halvera det rekommenderade avståndet. Tack vare det bättre klimatet så förkortas växtperioden och man kan odla växter som annars är för värmekrävande.

    En bädd kan användas i flera år utan att man behöver göra något med den. Den extra värmen försvinner förstås efter första året och bädden sjunker ihop med tiden. Det går dock utmärkt att odla i den i alla fall. Efter något år återstår bara jord och med den kan man täcka en ny bädd.


       Foto: Bertil Dahlby

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB