Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förkultivering

Vissa sorters växter måste förkultiveras för att hinna bli färdiga innan det blir frost. Andra kan det löna sig att förkultivera för att undvika olika former av skadedjur, så som kålväxter.

Att förkultivera – så lyckas du med frösådden inomhus

Förkultivering är en utmärkt metod för att ge plantor en tidig start på odlingssäsongen. Det innebär att så frön inomhus eller i ett växthus/drivhus innan de planteras ut, vilket både förlänger säsongen och ger starkare plantor. Det kräver dock att du följer några viktiga steg och har rätt material från början för bästa resultat.

Rätt typ av jord

Vid förkultivering är valet av jord avgörande. Det rekommenderas att använda en speciell såjord som är mindre näringsrik och har en finare struktur än vanlig planteringsjord. Detta minskar risken för att späda rötter bränns av överskott av näring – något som lätt sker om man sår direkt i näringsrik jord. Saknar du såjord kan du blanda i extra sand i planteringsjorden, eller sila jord med alltför grov struktur. Ett bra tips är att lägga vanlig, näringsrik jord i botten av krukan och såjord i det övre skiktet där du sår, så att plantan får tillgång till näring när rötterna vuxit till sig.

Köper du frön från fröfirmor som inriktar sig på ekologisk odling så är fröna oftast opreparerade. Det betyder att de är känsligare än frön från konventionell odling och kräver både rätt jord och noggrann temperaturhållning. Följ alltid sortspecifika rekommendationer på påsen.

Sådd, vattning & täckning

Efter sådd är det viktigt att vattna ordentligt – helst underifrån, exempelvis med hjälp av bevattningsmatta eller bricka. På så vis undviker du att fröna klumpar ihop sig eller spolas bort. Täck sådden med plast, lock eller plastfilm för att hålla fukten och skapa ett gynnsamt mikroklimat, men gör ett par hål för att släppa in luft.

Temperatur, ljus och tillväxt

Det är vanligtvis bäst att låta sådden stå i rumstemperatur tills fröna har grott, men håll koll på den rekommenderade groningstemperaturen för just din gröda – vissa vill ha det varmare, andra svalare. När fröna har grott, sänk gärna temperaturen till 10-18°C för att förhindra rangliga och svaga plantor. Extrabelysning är ofta nödvändigt under vårvintern eftersom dagsljuset är svagt. Ställ aldrig sådden i direkt sol, men se till att plantorna får jämn och riklig belysning. Om du använder ett miniväxthus eller plastkupa, lufta ibland för att minska risken för mögel och för att stärka plantorna.

Vattning i tillväxtfasen

När plantorna vuxit till sig ökar vattenbehovet nedifrån, men det är viktigt att jorden får torka upp lätt mellan vattningarna. Ständigt fuktig jord kan orsaka rothalsröta och svampsjukdomar.

Avhärdning och utplantering

Innan plantorna planteras ut i trädgården måste de avhärdas. Detta görs genom att under några dagar successivt vänja dem vid utomhusmiljön, till exempel genom att ställa ut dem i skyddat, halvskuggigt läge någon timme om dagen med gradvis ökande tid. För att skydda mot stark sol kan man täcka med fiberduk första dagarna, vilket dessutom bevarar fukt och värme, och minskar chocken av utplantering.

När startar man sådden?

Att veta när man ska börja förkultivera är inte alltid självklart – det varierar beroende på var i landet du bor, vilka sorter du vill odla och vilket klimat som råder det aktuella året. Som grund kan du använda tabellen nedan som vägledning, men komplettera gärna med sortinformation från din fröleverantör, exempelvis Runåbergs eller Lindbloms. För inspiration och råd kring förkultivering av sommarblommor kan du läsa mer hos Odla.nu: Att förkultivera sommarblommor, och för aktuell information om såtidpunkter och odlingsmoment under årets första månader finns tips i Aktuellt i mars.

Ungefärliga tider och temperatur för de vanligaste växterna att förkultivera

VäxtFörodlingsperiodGroningstemp.Dagar för groningTemperatur efter groning
Blomkål4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C
Broccoli4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C
Brysselkål4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C
Böna2-3 veckor26°C4-10 dygn10-15°C
Chili6-8 veckor25°C8-16 dygn15-18°C
Grönkål3-6 veckor28°C4-10 dygn10-15°C
Gul lök4-6 veckor22°C12-22 dygn10-15°C
Gurka4-5 veckor25°C4-8 dygn15-18°C
Kålrabbi4-6 veckor28°C4-10 dygn10-15°C
Kålrot3-4 veckor25°C4-10 dygn10-15°C
Majs4-6 veckor25°C6-10 dygn10-15°C
Melon4-5 veckor30°C6-12 dygn15-18°C
Paprika6-8 veckor25°C8-16 dygn15-18°C
Persilja6-10 veckor23°C15-28 dygn12-15°C
Pumpa3-4 veckor30°C4-10 dygn15-18°C
Purjolök8-12 veckor22°C10-18 dygn15-18°C
Rödkål4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C
Salladskål3-4 veckor22°C4-10 dygn18-22°C
Sallat3-4 veckor18°C5-10 dygn10-15°C
Savoykål4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C
Selleri9-10 veckor20°C15-25 dygn15-20°C
Squash3-4 veckor23°C4-10 dygn18-20°C
Tomat6-8 veckor25°C5-10 dygn15-18°C
Vitkål4-6 veckor22°C4-10 dygn15-18°C

Med rätt jord, temperatur och ljus och genom att avhärda plantorna innan utplantering, ger du dem bästa möjliga start. Anpassa gärna efter dina egna förutsättningar och håll utkik efter nya tips och aktuella råd, till exempel på säsongssidor som Aktuellt i mars. Lycka till med årets förkultivering!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB