Vingbenved (vingad benved)
Vingbenved – en prydnadsbuske med karaktär
Vingbenved, Euonymus alatus, är en uppskattad prydnadsbuske som ursprungligen kommer från Japan och de nordöstra delarna av Asien. Den introducerades i Västeuropa som trädgårdsväxt redan kring 1860 och har sedan dess blivit känd för sitt unika och slående utseende, särskilt på hösten.
Växtsätt och utseende
Under sommaren har vingbenveden ett elegant, vasformat växtsätt med frodigt gröna blad. Det är dock på hösten som busken verkligen utmärker sig: bladverket förvandlas då till en intensivt karminröd kulör som gör att man tydligt känner igen arten även på avstånd. Samtidigt utvecklas de tidigare oansenliga, gulgröna blommorna till dekorativa röda frukter med lysande orange fröhöljen, vilket förhöjer buskens prydnadsvärde ytterligare. Om du vill fördjupa dig i vingbenvedens egenskaper kan du läsa mer i artikeln Upptäck benveden.
Korklister och vinterdetaljer
När vintern kommer tappar busken bladen men fortsätter ändå att vara en iögonfallande detalj i trädgården tack vare sina kraftiga korklister, eller "vingar", som löper längs grenarna. Det är dessa karaktäristiska strukturer som givit arten namnet alatus, vilket betyder "bevingad" på latin. Yngre plantor har ofta ett upprätt och vasformat växtsätt men med åren blir busken rundare till formen. I Sverige brukar den rena arten bli upp till två meter hög och är härdig i zon 1–5. På internationellt håll, och i sitt ursprungsområde, kan den ibland nå ännu större storlek. Vill du veta mer om benvedssläktets ursprung och historia, se Historik benved.
Populära sorter och användning
En särskilt populär sort är 'Compactus', som togs fram av J. W. Adams i Springfield, Massachusetts och lanserades redan 1926. ‘Compactus’ kännetecknas av sitt tätt växande, låga växtsätt – den blir ungefär en meter hög och ofta något bredare. Till skillnad från arten har denna sort mindre eller helt saknade korklister, något tunnare grenar med en grönaktig ton samt än kraftigare karminröd höstfärg. Frukterna är särskilt iögonfallande och purpurröda med starkt orange fröhölje. ‘Compactus’ är härdig i zon 1–4 och lämpar sig utmärkt både i rabatt och större kruka, vilket gör den väldigt lättplacerad i trädgården. För mer råd om odling av benved hittar du tips i Odlingsråd benved.
Växtplats och skötsel
Vingbenved trivs bäst i solläge till halvskugga, där soliga platser ger mest intensiv höstfärg. Den vill gärna ha mullrik, näringsrik och väldränerad jord, och mår bra av lätt gödsling på våren. Busken är relativt lättskött och kräver sällan beskärning, men detta kan göras under JAS-perioden (juli–september) om så önskas.
Observera: Alla delar av vingbenveden, inklusive frukterna, är giftiga om de förtärs och kan orsaka obehag – se till att placera den så att barn och husdjur inte kan komma åt att smaka på växten.
Fler arter och inspiration
Vill du läsa mer om benvedens olika arter eller få råd kring användning och balkongodling, pröva gärna även artiklarna om Vanlig benved, Klätterbenved och Körsbärsbenved.
Bilder
Närbild där korklisterna, "vingarna", syns tydligt. (Blomman är en höstanemon.)