Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upptäck benveden

Upptäck benveden - en lättodlad kosmopolit. Få buskar lyser som benved om hösten. De är praktfulla på avstånd men ännu mer spännande när man kommer nära. Bland bladen hänger frukterna, vackra som smycken.

Från Plant Publicity Holland

Benvedens frukter liknar inte någonting annat. Som regel är de röda eller rosa, och de är mest speciella sedan de öppnat sig. Då ser de ut som små välarbetade lyktor där fruktens yttersta del bildar tak. Under hänger fröna i intensivt orangefärgade höljen.

Lövfällande former av benved har dessutom magnifik höstfärg. De flesta står lysande röda under lång tid innan bladen slutligen faller. Kombinera dem gärna med något vintergrönt som ger lugn och fin bakgrund till benvedens höstföreställning.

Många benvedsarter, som vanlig benved, vingbenved och körsbärsbenved, är utmärkta solitärer. De har vackert växtsätt och dessutom något att erbjuda under större delen av året. På vintern är det karaktärsfulla grenverk, vackert färgad bark och knoppar som intresserar. Under försommaren blommar buskarna med blekt gula eller gulgröna blommor. De är visserligen små och tämligen oansenliga, men i många fall är de så många att de ändå gör intryck. På hösten bjuder benveden på både frukter och flammande färger.

Benved av olika slag passar också utmärkt i blandade planteringar med buskar, perenner och prydnadsgräs. Välj gärna gräs vars vippor står fina länge på hösten, som miskantus och tuvrör. Gräsens milda nyanser och sirliga former är perfekt sällskap till intensivt färgade benvedsbuskar.

Den vintergröna klätterbenveden är lika fräsch året om och överallt, antingen den breder ut sig på marken eller klättrar på trädstammar, väggar eller murar. De brokbladiga sorterna är särskilt värdefulla i lite mörkare hörn där de lyser upp och ger liv och grönska. Men de växer lika bra i soligt läge.

Mångsidigt släkte

Benved, Euonymus, är ett stort släkte som omfattar ungefär 175 arter. Släktet är nästan kosmopolitiskt med arter hemmahörande i såväl nord- och mellanamerika som Madagaskar, Europa och Australien. Men de överlägset flesta arterna har sitt ursprung i Asien. I Sverige växer bara en enda art vild, och bara i de sydligaste delarna av landet. Det är den art som heter benved kort och gott, Euonymus europaeus.

Bland benvedsarterna finns både träd, buskar och klätterväxter. Det finns dessutom både bladfällande arter och sådana som är mer eller mindre vintergröna. Några av de bästa för svenska förhållanden presenterar vi här.

Läs mer:
Upptäck benveden
Vingbenved
Vanlig benved
Klätterbenved
Körsbärsbenved
Odlingsråd benved
Historik benved


Vingbenved
Euonymus alatus


Benved
Euonymus europaeus
'Red Cascade'


Klätterbenved
Euonymus fortunei'Emerald'n Gold'


Körsbärsbenved, Euonymus planipes

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB