Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd för benved

Från Plant Publicity Holland

Ljusförhållanden
Benved är tåliga och anpassningsbara växter som klarar sig bra i de flesta lägen i en trädgård. För lövfällande former är en solig eller halvskuggig plats att rekommendera. I riktigt skuggiga lägen blir de klenare i växten och får mindre intensiva höstfärger. Klätterbenved blir fin i allt från full sol till djup skugga.

Jord
Benved har små anspråk när det gäller jorden och de flesta jordar duger. God tillgång på mull och näring uppskattas dock. Torra lägen bör undvikas för lövfällande arter eftersom de där lättare angrips av skadedjur.

Plantering
Gräv rejäla planteringsgropar. Gropens diameter ska vara minst dubbelt så stor som rotklumpens. Plantera på samma djup som i pantskolan. Ovansidan på rotklumpen ska alltså vara i marknivå. Blanda rikligt med mullrikt material, till exempel kompost, i det översta jordlagret när du fyller igen runt rötterna. Vattna ordentligt i samband med planteringen.

Gödsel
Mylla ner lite kompost eller allsidig gödsel i jorden runt plantorna på våren. Gödsla med måtta och överdosera aldrig några gödselmedel.

Skötsel

Benved är lätta att ha att göra med och kräver inte mycket skötsel. Vattna under torra perioder åtminstone en växtsäsong efter planteringen. Vanlig benved kan behöva viss underhållsbeskärning. Gallra i så fall bort någon eller några av de äldsta grenarna på vårvintern. Vingbenved och körsbärsbenved behöver inte beskäras. Inte heller klätterbenved, men skulle plantorna breda ut sig väl mycket går det bra att skära tillbaka dem under sommaren.

Läs mer:
Upptäck benveden
Vingbenved
Vanlig benved
Klätterbenved
Körsbärsbenved
Odlingsråd benved
Historik benved


Vingbenved
Euonymus alatus


Benved
Euonymus europaeus
'Red Cascade'


Klätterbenved
Euonymus fortunei'Emerald'n Gold'


Körsbärsbenved, Euonymus planipes

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB