Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Historik benved

Robert Fortune: Växtjägare, Trädgårdsmästare och Kulturförmedlare

Robert Fortune (1812–1880) var en skotsk trädgårdsmästare, botaniker och en av historiens mest framgångsrika växtsamlare. Han blev känd som den som introducerade klätterbenved (Euonymus fortunei) till Europa, och räknas som den förste professionelle växtjägaren som sändes till Kina av det som idag är "The Royal Horticultural Society".

Redan innan sina berömda expeditioner ansvarade Fortune för växthusen i The Horticultural Society's trädgård i Chiswick, västra London. Han hade då nyligen lämnat sin tjänst vid botaniska trädgården i Edinburgh. Hans insats som växtjägare kom att lämna ett bestående avtryck både i europeiska trädgårdar och i det globala växtutbytet.

Banbrytande Växtsamlingar

Under sina många resor till Asien - framförallt Kina och Japan - samlade Fortune in och introducerade omkring 220 arter och varieteter i Europa. Förutom klätterbenved var han först med att föra hem arter som fylld höstanemon (Anemone hupehensis var. japonica), vinterjasmin (Jasminum nudiflorum), dubbla former av moutanbuskpion (Paeonia x suffruticosa) och löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis). Hans namn har också förevigats i det vetenskapliga namnet på klätterbenved, Euonymus fortunei.

Variation i europeiska trädgårdar

Flera av de arter han förde med sig, som vingbenved (Euonymus alatus), vanlig benved (Euonymus europaeus) och körsbärsbenved (Euonymus planipes), bidrog till en större variation och skönhet i europeiska trädgårdar.

Nyskapande Transportmetoder

Fortune var en föregångare när det gällde att få hem levande växter från fjärran länder. Han utvecklade en metod där plantorna fick rota sig i stora jordfyllda lådor med glaslock – som miniatyrväxthus – under den långa sjötransporten hem. Tack vare denna teknik, känd som “Wardian cases”, kunde han till skillnad från andra växtjägare frakta hem ett ovanligt stort antal levande exemplar.

Banbrytare för den globala teindustrin

En av Fortunes mest kända och betydelsefulla insatser var när han, på uppdrag av det brittiska ostindiska kompaniet, smugglade ut teplantor och kunskap om teodling från Kina till Indien. Under förklädnad och beväpnad med kunskaper i kinesiska tog han sig ända till de avlägsna teodlingarna i östra Kina. Med sig tillbaka hade han bland annat 2 000 unga teplantor och 17 000 groende frön, vilket blev grunden för den indiska teproduktionen och bröt det kinesiska monopolet på té. Detta förändrade världshandeln med te och har haft stor ekonomisk och kulturell betydelse än idag.

Fler expeditioner och ett rikt arv

Fortune genomförde sammanlagt flera resor till Kina och Japan, ibland även på uppdrag av andra länder (bland annat USA), där han förutom växter också samlade konst och historiska föremål. Hans upptäckter och dokumentation av kinesisk och japansk trädgårdskonst, hantverk, och vardagsliv bidrog till en ökad förståelse för östasiatisk kultur i väst. Många av de arter han introducerade odlas än idag, både i trädgårdar och parker.

Eftermäle

Efter sitt sista uppdrag återvände han till England 1862 och ägnade sina sista år åt ett fridfullt pensionärsliv i London, där han avled 1880 vid 68 års ålder.


Läs mer om benved och andra av Fortunes upptäckter:


Robert Fortune är än idag ett namn att minnas – som botanisk upptäcktsresande, ovärderlig för vår moderna växtvärld, och en av de stora brobyggarna mellan öst och väst.