Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Historik benved

Släktkrönika. Robert Fortune, som introducerade klätterbenveden i Europa, var trädgårdsmästare och den förste, professionelle växtsamlare som sändes till Kina av "the Horticultural Society of London", det som senare blev "the Royal Horticultural Society".

Från Plant Publicity Holland

Han var dessutom historiens mest framgångsrike växtsamlare om man ser till antalet växter han introducerade i Europa. Man räknar med att han förde 220 nya arter och varieteter till England. Bland dem fanns förutom klätterbenved exempelvis fylld höstanemon, Anemone hupehensis var. japonica, flera dubbla former av moutanbuskpion, Paeonia x suffruticosa, vinterjasmin, Jasminum nudiflorum och löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis. Det var också Robert Fortune som introducerade teplantan och teodlingen i Indien.

Robert Fortune var mycket duktig på att ta hand om sina insamlade växter och få dem att överleva den långa resan till England. Det fanns andra växtsamlare som samlade fler arter, men ingen lyckades få hem så många levande som Fortune. Hans trick var att låta dem rota sig i stora lådor med jord som han sedan satte glas över, som miniväxthus, inför hemtransporten.

Det var 1843 som Fortune for iväg på sin första expedition till Kina. Innan han for var han ansvarig för växthusen i the Horticultural Society's trädgård i Chiswick i västra London. Ursprungligen var Robert Fortune skotte, född 1812, och hade lämnat en tjänst vid botaniska trädgården i Edinburgh året innan.

De begränsningar i rörelsefriheten som gällde för utlänningar i Kina vid den här tiden gjorde att Fortune bara fick lov att besöka ett begränsat antal handelsplatser. Han kunde inte heller röra sig obehindrat i naturen utan fick som regel nöja sig med att besöka trädgårdar och plantskolor, där han helt enkelt köpte de flesta av de växter han tog med sig hem. Så snart han fick tillfälle vek han dock av från den uppgjorda rutten för att kunna se och upptäcka mer. För att klara sig bättre på egen hand lärde han sig kinesiska. För att kunna röra sig friare klädde han sig dessutom som kines emellanåt, med kinesisk klädedräkt och håret i fläta.

Robert Fortune återvände till England 1846, men inom två år var han åter på väg österut. Nu som anställd vid det ostindiska kompaniet och med uppdrag att samla kinesiskt te för odling i Indien. Han lyckades över förväntan. Klädd som en kines tog han sig fram till teodlingar i östra Kina. 2000 unga teplantor och 17000 groende frön i den tidens miniväxthus hade han med sig när han 1851 lämnade Kina med kurs mot Calcutta. Framgången resulterade i ännu en expedition för Fortune i Kina på uppdrag av ostindiska kompaniet. Nu var Fortune en av sin tids mest välrenommerade kännare av kinesiskt liv och kultur.

Fortune genomförde ytterligare två expeditioner till Kina. Den ena var på uppdrag av den amerikanska regeringen som ville anlägga teplantager i de sydligaste amerikanska staterna. Han gjorde också två expeditioner till Japan där han samlade växter och frön, men även konst och historiska föremål. Han återvände till England från sin sista resa i januari 1862. Fram till sin död vid 68 års ålder år 1880 levde han sedan ett fridfullt pensionärsliv i London.

Läs mer:
Upptäck benveden
Vingbenved
Vanlig benved
Klätterbenved
Körsbärsbenved
Odlingsråd benved
Historik benved


Vingbenved
Euonymus alatus


Benved
Euonymus europaeus
'Red Cascade'


Klätterbenved
Euonymus fortunei'Emerald'n Gold'


Körsbärsbenved, Euonymus planipes

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB