Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad göra i trädgården i Mars!

Mars är här! Första "vår" månaden kallas det. Men just idag är det vinter i exakt hela Sverige. Mars är en sådan månad. Det känns som att nu äntligen, nu kommer våren och värmen. Nästa dag är det snö och minus. Men det finns mycket som ska göras både inomhus och utomhus i Mars.

Text och bild: Anna Theorin

I mars kan det vara 15 grader varmt i zon 1 och 25 grader kallt i zon 8. Det är en månad som är olik för varje år, i varje del av landet. Det kan vara minus 10 i Eslöv och plus 8 grader i Östersund samma dag. Skiftande väder är en underdrift. Därför är det svårt att göra en "aktuellt för Mars" som ska täcka hela vårt land och i alla väder. Så, jag tar upp lite olika saker ni kan göra nu i Mars. Så får man ta med sig det man kan göra och det man vill göra.

Just i mars är längtan efter grönt som störst hos mig

 1. Planera din säsong. Detta måste ju vara det roligaste som man kan göra. Planeringen av säsongen. Vilka grönsaker ska jag odla, vilka blommor vill jag plocka. Åååhhh.. Planeringen är nästan lika kul som själva genomförandet enligt mig. Tänk såhär när ni planerar. Vad äter jag mycket av? Vilka blommor vill jag ha? Hur mycket tid har jag egentligen? Och vart ska allt få plats, både utomhus och inomhus? Just nu när matpriserna skenar så har jag gått all in på grönsaksodling. Det ska odlas mycket grönsaker hos mig i år! Om det blir för mycket av en gröda kommer jag helt enkelt ge bort till släkt och vänner.

 1. Förodla inomhus. Mars är en månad när mycket frösådd sker. Tomaterna brukar åka i jorden i mars i stora delar av vårt land och i slutet på mars börjar jag med luktärter och kål till exempel. Mars är alltså den stora så-månaden för mig. Nästan allt som ska förodlas förodlar jag i Mars. Här kommer en lista på det som just jag förodlar i mars. Glöm inte att vi alla bor i olika zoner, vissa har växthus med mera så man måste prova sig fram själv.

Detta sår jag inomhus i mars 2023.

 • Vit/Röd och Spetskål
 • Amarant
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Dragon
 • Sommarrudbeckia
 • Eterneller (slutet mars)
 • Sommarflox
 • Aster
 • Salvia
 • Zinnia (slutet mars)
 • Blåparasoll
 • Blåklint (slutet mars)
 • Vallmo (slutet mars)
 • Tomater
 • Luktärter (slutet mars)
 • Lejongap
 • Kungsljus
 • Blomstermorot
 • Praktvädd
 • Bärsntensvippa
 • Risp

Det jag redan har sått i Januari är: - Chili - Paprika - Jätteverbena - Purjolök

Glöm inte att det är absolut inte försent. Jag sår tidigt :) Ni hittar alla våra fröer här, många är rabbaterade just nu också.

 1. Dahliorna kommer i jord. Om det går att hitta genvägar som inte ändrar resultatet så är jag den förste att prova. Därför förodlar jag mina dahlior i påsar som så många gör. Men inte vilka påsar som helst. Jag använder de påsar som våra dahliorna kommer i. De har lufthål redan, med etikett skrivet på. Hur bra?! Jag klipper upp påsen och fyller den med planteringsjord. Vattnar inte förän jag ser gröna skott. Fukten i jorden är tillräklig för dahliorna i början. De kan börja ruttna om man vattnar. Dessa står sedan svalt och ljust tills jag kan planterar ut dom efter frostrisken. Ibland fuskar jag och sätter ut dom tidigare men täcker med fiberdukstunnel. Om ni vill odla Dahlior i år har vi alla våra knölar här.

 1. Odlar ätbart inomhus! Gurkor i fönstren, skott i krukor, groddar i tråg. Allt som går att odla inomhus som är ätbart odlar jag nu. Krasse, ärtskott, fönstertomater mm. Det blir inte en enorm skörd. Men det är kul att odla och det är fint att kunna äta egenodlat när snön yr utanför. Jag har sett en del dyra paketlösningar för till exempel fönstergurkor online. Det behövs inte. Ett paket med gurkfrön duger gott, en kruka med planteringsjord eller blomjord och ett fönster. Ni behöver egentligen inte ens en kruka. Ett öppnat och avklippt mjölkpaket med hål i botten fungerar också. Fröna som blir över kan ni spara till senare i vår för gurkor utomhus eller till nästa vårvinter igen. Allt för att odla groddar och skott inomhus hittar ni här.

 1. Vårväxterna! I mars frossar jag i vårväxter! Tidig mars blir det lökar inomhus jag driver fram och i slutet på Mars dyker vårväxterna på trappen upp. Min stora favorit är Gyllenlack. Den blommar oavbrutet hela säsongen och tål flera frostknäppar på senhösten. Doftar magiskt gör den också. Penséer är såklart en standardfavorit man inte kan vara utan. De första vårväxterna ger verkligen glädje! Lökarna jag odlat inomhus planterar jag ut i trädgården sen när de vissnat ner. Då kommer de upp igen nästa vår. Vi har flera sorters vårväxter i vårt sortiment som vi odlat upp själva i Kristianstad, här hittar ni dom.

 1. Potatis. Lite beroende på vilken zon ni bor i och när ni läser detta kan ni börja förgrodda potatis inomhus. Jag själv brukar börja i slutet på mars. Man förgroddar potatis inomhus för att få en tidigare start utomhus. Det går självklart lika bra att sätta potatisarna utan att grodda men de blir klara lite senare då. Potatis är just en sådan enkel grönsak att odla själv. Den kräver inte mycket alls. Man kan i princip täcka en bit gräsmatta med kartong, lägga på potatisarna och strö över gammal ensilage eller halm. De klarar det mesta. Skötseln är också enkel när det kommer till potatis. Om ni vill lyxa till det för dom kan ni vattna vid torka men man får potatis även om man skulle glömma det. Den går också utmärkt att odla i hinkar, spänner eller lådor. Otroligt enkel rotfrukt man får stor skörd av med liten insats. Ni hittar våra sättpotatis här.

 1. Täcker vintergrönt! I min zon när det kan vara tjäle men ingen snö. Eller helt plötsligt bli minus 15 grader men varken tjäle eller snö är det otroligt viktigt att täcka känsliga, vintergröna växter. Vi alla kommer väl ihåg den vårvintern när nästan alla vintergröna växter, thujahäckar, buxbomsklot med mera dog? Jag brukar täcka med juteväv eller dessa huvor om det är större växter.

Ha en fin Mars alla odlare!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB