Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Marstips från forumet!

I mars råder helt olika förutsättningar för trädgården beroende på var i landet du bor. Läs om vad några medlemmar i forumet på Odla.nu, som bor i vitt skilda klimatzoner, tycker är lagom att göra i trädgården i mars.

Av Katarina Kihlberg

Helen i Piteå, zon 5

I mars är snödjupet fortfarande 70-80 cm så i själva trädgården finns inget att göra. Vi gräver snögrottor, dricker kaffe och blundar mot solen. Inne gror frösådder, en del är stora nog för omskolningar. Väntar och längtar tills dörren på växthuset går att öppna såpass att jag kan slinka in via en liten springa.

Renate i zon 4

Jag börjar med att inspektera trädgården och fota de första vårblommor. All snön är borta här nu men det är tjäle i marken och väldigt blöt. Jag börjar med att klippa ner perenner och de stora gräsen. Det måste vara en solig dag med trivsamma temperaturer. Städa uterummet så jag kan sitta där och äter lunch. Tomaterna ska sås, pelargoner ska klippas ner och planteras om, samtidigt tar sticklingar av de sorter jag vill ha mer av eller ger bort.

Gröna mormor i zon 1

Här finns lyckligtvis ingen snö i år och det kliar i fingrarna att få börja rensa i rabatterna, men jag behärskar mig något. Har dock börjat klippa ner lite vissna perenner så att snödropparna kan få ståta med sin prakt. Äppelträdet skall beskäras och så funderar jag på att klippa ner lite på mina hypericum. Så fort det blir lite varmare, tänkte jag ge mig på att klippa ner alla vissna perenner och kratta bort vissna löv från rabatterna.

Hattstugan i zon 3

Blir mars varm här i zon 3 så sätts det igång med rensning av gammalt ris och dyl i rabatterna! Annars blir det att fortsätta klippa ur äppelträden

Peztis i Stockholm

Mars är ju så oerhört olika, beror ju på hur vintern varit (eller är).

Annars så är det mycket njuta av solen och fågelkvittret, sitta någonstans varmt och läsa en bok och dricka kaffe eller något annat gott och värmande - eller bara sitta med ansiktet vänt uppåt och som en katt lapa in solen som åter börjar värma! Och så tar man ju den obligatoriska rundan för att se om något har kommit upp, hur går det för julrosen där under snö och is? Kan det inte smälta snart...?

Odlingen sker mest inomhus, dags att förkultivera lite fler fröer och omskola det man sådde i januari-februari och som har vuxit till sig, plantera om och klippa ned pelargoner och ta hand om sticklingarna, titta till krukväxterna och kanske plantera om in ny jord.

Wilmer i Västra Götaland

Ett år började jag jaga snigelbebisar i komposten i februari! De man får tag i tidigt hinner aldrig bli stora, bara att börja jaga med en gång. Då hade hela vintern varit mild.

Allt från djup snö till krokusar alltså! Sverige är ett spännande trädgårdsland! Nya tips och reflektioner kommer från forumet i april!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB