Marstips från forumet!
Vårrapport från svenska odlingszoner
Personliga inblickar – så här startar säsongen i olika delar av landet
Helen i Piteå, zon 5
I mars ligger fortfarande ett massivt snötäcke kvar – ofta 70–80 cm – vilket innebär att själva trädgården får vila ytterligare ett tag. Här får vårkänslorna istället ge utlopp i form av att gräva snögrottor, njuta av en kopp kaffe utomhus och blunda mot den första, värmande vårsolen. Inomhus spirar frösådderna, där några redan är stora nog för omskolning. Längtan är stor efter att snön på växthuset ska smälta så pass att dörren går att öppna, om så bara på glänt, och trädgårdslivet kan ta vid.
Renate i zon 4
Våren smyger sig på och all snö har nu smält bort, även om marken fortfarande kan ha tjäle och vara rejält blöt. Jag passar på att gå en första inspektionsrunda i trädgården och dokumentera vårens allra första blommor. Nästa steg är att klippa ned perenner och de stora prydnadsgräsen, förutsatt att det är en solig dag med dräglig temperatur. Uterummet städas för att bli en härlig lunchhörna i vårsolen. Inomhus står tomatsådden på schemat, pelargonerna klipps ned och planteras om. Samtidigt är det en perfekt tid att ta sticklingar av sådana sorter man vill ha fler av eller ge bort.
Gröna mormor i zon 1
Här, i de allra mildaste och sydligaste delarna av landet, har det inte kommit någon snö alls i år. Det är svårt att låta bli rabatterna när odlingssuget gör sig påmint, men jag försöker ändå hålla tillbaka och vänta tills risken för bakslag är mindre. Litet kan ändå göras: att klippa ned vissa vissna perenner så snödropparna får utrymme att synas, och att beskära äppelträdet innan saven stiger. Också buskar som hypericum kan behöva en uppfräschning. När temperaturen stiger ytterligare blir det dags att räfsa undan löv och rensa rabatterna på allvar.
Hattstugan i zon 3
Mars kan variera mycket från år till år. Får vi en tidig och varm vår startar jag genast med att rensa bort gammalt ris och annat resterande växtmaterial från rabatterna. Blir det kallt får beskärning av äppelträden stå på huvudprogrammet tills vädret vänder.
Peztis i Stockholm
Mars är verkligen månadens mellanting i zon 2–3 runt Stockholm – allt beror på hur vintern har varit. De första riktiga vårdagarna lockar till att njuta av solen och lyssna på fågelkvittret, kanske sitta ute med en bok och en kopp kaffe, eller bara rikta ansiktet mot solen som en katt. Traditionsenligt blir det en runda i trädgården för att spana efter om julrosor och andra tidiga blommor orkar sig upp genom snörester och is. Samtidigt är det högsäsong för odling inomhus: fler fröer förkultiveras, plantor från januari–februari omskolas, pelargoner beskärs och planteras om – och sticklingarna får extra omsorg. Även krukväxterna kan behöva ny jord och omplantering.
Wilmer i Västra Götaland
Milda vintrar kan trädgårdsarbetet överraska – ett år började jag till och med jaga snigelbebisar i komposten redan i februari! Ju tidigare man tar dem, desto färre blir det av de stora och hungriga sniglarna längre fram på säsongen. Det lönar sig alltså att hålla koll och starta skadedjursjakten tidigt under milda säsonger här i zon 2–3.
Allt från djup snö till blommande krokusar alltså! Det är fascinerande med Sveriges långa land och stora skillnader – varje odlingszon bjuder på sin egen karaktär och start på säsongen. Det märks i tipsen och reflektionerna från odlare landet runt, där allt från att gräva snögrottor i norr till att jaga snigelbebisar eller rensa rabatter i söder är möjligt i mars. Nya råd och erfarenheter kommer från forumet i april!
Läs också gärna vidare och jämför försommarens aktiviteter i Junitips från forumet – då ser variationen ut på ett helt annat sätt!
Odlingszoner i Sverige – överblick och praktiska tips
Vad är en odlingszon?
Sverige är indelat i åtta odlingszoner, från zon 1 (allra mildast) till zon 8 (mest utmanande för odling), beroende på temperatur, frostrisk och längd på växtsäsongen. Men variationerna är stora även inom zonerna, där havsnära lägen, tätorter och skyddade mikroklimat kan ge betydande fördelar och möjlighet att "zonknäcka" – alltså odla växter rekommenderade för en mildare zon än den man bor i.
Mars i zonerna – så ser det ut i praktiken
- Zon 5 (t.ex. Piteå): Djup snö, väntan och fokus på inomhusodling.
- Zon 4: Snöfri men kalla, blöta marker – försiktig utomhusstart och förberedelser inomhus.
- Zon 1: Redan tid för rensning och beskärning i rabatter och fruktträdgård.
Zon | Snö/frost i mars | Typisk trädgårdsaktivitet |
---|---|---|
1 | Ingen/snöfri | Rensning, beskärning, tidig plantering |
3–4 | Snöfri, ev. tjäle | Städning, beskärning, inomhusförkultivering |
5 | Djupt snötäcke | Inomhussådd, väntan på snösmältning |
Så även om zonkartan är en bra vägledning för start av trädgårdssäsongen, är det alltid lokala variationer och egna lösningar som gäller. Det är det som gör Sveriges trädgårdar så spännande – och ibland oförutsägbara!
Tips!
Kika på fler säsongsråd och jämför olika regioners vårtecken i Junitips från forumet – där ser du hur skillnaderna ser ut längre fram på säsongen.
Allt från djup snö till krokusar alltså! Sverige är ett spännande trädgårdsland!