Aktuellt i mars
Våren i Trädgården: Marsmånadens Viktigaste Tips
Nu har ljuset äntligen kommit tillbaka och tillsammans med det vaknar livsandarna både i trädgårdslandet och i oss själva. Denna vinter har dock varit märklig, särskilt här i södra landet där vi knappt sett någon snö alls. Därför har vårblommorna på många håll redan varit igång ett bra tag, och fler lär komma allteftersom dagarna blir längre och solen allt starkare.
I mars brukar den första riktiga vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsentusiaster. Det gäller att hinna med en hel del sysslor innan april – den månad då trädgårdsarbetet är som mest intensivt. För att inte missa något viktigt mitt i allt som behöver göras, kommer här en uppdaterad checklista på vad som är viktigt att komma ihåg nu i mars:
Viktiga sysslor i trädgården i mars
Rensa, förbered och planera
Flytta skräp- och lövhögar innan du eldar! Igelkottarna sover fortfarande sin vintersömn under riset. Det är viktigt att inte elda upp deras skydd och gömställen. I flera europeiska länder är det till och med lag på att man måste flytta skräphögarna innan man tänder på, för att skydda den redan minskande igelkottspopulationen. Hittar du en kotte så bädda in den igen.
Växthuset och drivbänkar behöver städas om det inte gjordes i höstas. Gör dem startklara för tidiga sådder – gärna redan i mitten av månaden om du har frostvakt. Isolera vid behov med bubbelplast och ställ in en tunna vatten eller lägg stenplattor för att samla värme.
Läs mer om aktuellt i mars härFågelholkarna har högsta prioritet nu! Om du inte redan rengjort och reparerat holkarna är det dags. Sätt gärna upp några nya – de tidigaste fåglarna är redan på jakt efter bostad.
Städa uteplatsen i god tid! Då kan du snabbt njuta av en första kopp kaffe utomhus under soliga vårdagar utan att behöva röja just då.
Urnor och krukor ska rengöras om det inte gjordes i höstas. När de första tåliga penséer dyker upp är det betydligt roligare att plantera i rena kärl! Kom ihåg att skydda krukan mot frost och gödsla rikligt för lång blomning.
Förbered växter för ny säsong
Förkultivera sommarblommor som behöver lång utvecklingstid. Använd extraljus så att plantorna inte blir långa och rangliga, särskilt viktigt under tidig vår.
Vårplanteringar kan du börja skapa med fördrivna vårlökar från förrådet eller torget. Sätt dem i krukor på trappan och plantera senare ut lökarna i rabatten när de blommat ut.
De viva du hittar i butiken redan i december blir fina vårplanteringar i kruka eller rabatt. Dessa små perenner återkommer år efter år om de får trivas i rabatten.
Knölväxter som begonior, kannor och Afrikas blå lilja kan nu planteras i sand- och torvblandad jord för att drivas upp inomhus. Ljust och rumstempererat är bäst.
Dahliaknölar i vinterförvaring kan ses över. Kör igång fördrivningen i slutet av mars eller början av april. Plantera i rejäla krukor och ställ ljust och svalt för knubbiga, fina plantor. Toppa gärna för förgrening!
Hyacinter från julgrupper kan planteras ut så fort tjälen släppt.
Viktigt med skydd, beskärning och växtvård
Vårstädning i trädgården kan starta men låt gärna solskyddet över känsliga rosor och nyplanterade vintergröna sitta kvar tills faran för nattfrost är över.
Perennernas lövtäcke ska inte tas bort för tidigt, särskilt inte vid späd skott. Lövet skyddar mot kyla och bromsar för snabba temperaturväxlingar.
Planera nya gångar och stråk nu när trädgården är avskalad. Mjukt slingrande gångar ger mer liv än raka – testa genom att lägga ut en vattenslang.
Beskärning av buskar och träd kan fortsätta om det inte gjordes i februari – men undvik nu växter som riskerar att "blöda" (t.ex. körsbär, plommon, björk och lönn). Vänta även med vårblommande buskar tills efter blomningen.
Ta bort gamla hallon- och björnbärsskott om det inte gjordes i höstas.
Ympa fruktträd eller ta ympris från päron och äpple, men se till att använda friskt material.
Driv kvistar av t.ex. forsythia eller körsbär i vas – de slår snabbt ut nu när knopparna vaknat. Duscha grenarna ofta så de inte torkar.
Kalkslamma fruktträdens stammar mot sprickbildning – ett beprövat gammalt tips om du vill förebygga skador.
Samla bort angripna fallfrukter – svampsporer övervintrar där. Släng dem i hushållssoporna, inte komposten!
Växtskydd, första sådd och förberedelser
Börja rensa rotogräs i rabatterna så snart de första bladen tittar fram – det går allra lättast nu när marken är porös och växterna är små.
Snigelkoll: Milda vårvintrar kan göra att sniglar vaknar tidigt. Titta under brädor och plocka bort dem, och planera redan nu hur du vill förebygga framtida angrepp.
Övervintrade pelargoner och fuchsior kan du nu klippa ned och ta sticklingar ifrån. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.
Större rumsväxter som hibiscus och fikus kan också beskäras nu. Vänta två veckor med omplantering så de hinner anpassa sig.
Börja gödsla krukväxterna försiktigt, med halv dos och långa intervaller – öka allteftersom ljuset tilltar.
Mars månads extra tips
Mot slutet av månaden: Dags att så på friland i södra Sverige. Lök, rödbetor, dill och persilja går bra, särskilt med växtskyddsväv ovanpå. I kallare delar, använd kallbänk eller, längre norrut, varmbänk.
Så påskgräs (rajgräs, havre eller smörgåskrasse) tillsammans med barnen. Det går snabbt och ger grönska till högtiden!
Sålla komposten och bred ut fin jord på rabatterna.
Se över frysen och källaren – bjud nära och kära på bärdesserter, pajer eller kokt kräm om du har gott om fjolårsskörden kvar.
Behöver du ladda trädgårdsinspirationen? Besök de botaniska trädgårdarnas växthus eller gå på grön upptäcktsfärd i ett [Garden Center](