Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

Äntligen är den första vårmånaden här!
Mars, årets tredje månad i den från romarna övertagna kalendern. Före år 153 f.Kr då januari och februari las till, var den årets första. I gamla svenska almanackor kallades den vårmånaden.

Månaden har fått sitt namn efter romarrikets krigsgud Mars (eller Martius), som var en av dom förnämsta gudarna. Han har gett namn åt den fjärde planeten i solsystemet. Han var förknippad med skatan och vargen, och var särskilt de unga krigarnas gud.

Ursprungligen var Mars en åkerbruksgud, men han förknippades allt mer med den grekiska Ares, så han blev även krigsgud. Ibland betraktades han som en renings- och beskyddargud.

Vår utmärkta bok, Bondepraktikan, har som vanligt en hel del att säga, även om mars:

"*I Mars månad skall man sig ofta tvätta och bada, och är godt att bruka söt drick, som mjöd och annat sådant, men vakta dig väl för kall drick.
Det är godt att åderlåta, dock icke på din tummelfinger.
I Vädurens tecken är godt att handla med herrar, att vandra, att köpa varor och arbeta uti eld*".

Så akta dig för att skära dig i tumme(l)n när du beskär dina äppelträd! Men varför inte handla trädgårdsförnödeheter hos den manliga trädgårdsmästaren och elda upp gammalt skräp? Men snälla du, elda inte upp skräp- och lövhögarna utan att först ha flyttat på dem!!! Igelkottarna ligger ännu ett tag därinne och sover, du vill väl inte elda upp dem också? Hittar du en sovande kotte så bädda in den igen.

Internationella Kvinnodagen är den 8 mars. Kanske en anledning att ge väninnan en frasig bukett tulpaner eller fira med en liten tjejfest?

Den 20 mars är det Vårdagjämning. Så nu blir dagarna bara längre och ljusare och natten krymper. Härligt!

23 mars är det Jungfru Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen. Om man uttalar det slarvigt kan det bli "Våffeldagen". Så servera gärna våfflor denna dag!

Sommartid inträffar sista söndagen i mars. Enbart ordet har en glad framtoning!

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med innan den allra hektigaste vårjobbarmånaden, april.

Nu har ljuset kommit och med det har livsandarna vaknat, både i trädgårdslandet och i oss själva.

Här har jag försökt göra lite stolpar på allt som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

 • Om du inte gjorde det redan i höstas, så städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. De tidigaste sådderna kanske redan kan göras om du har en s.k. frostvakt i växthuset. Isolera vid behov med bubbelplast. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

 • Nu är det bråttom med fågelholkarna!! Om du inte gjort rent och reparerat dem redan så gör det snarast. Kanske dags att sätta upp några nya holkar. De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!

 • Nu är det också tid att förkultivera de flesta sommarblommorna med lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att inte plantorna skall bli långa och gängliga.

 • Städa uteplatsen nu i god tid så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute utan att behöva röja just då när solen skiner som varmast!

 • Gör också rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.

 • Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags nu! De är små tuffingar som tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men skulle det se ut att bli kallare är det ju bara att ta in krukan över natten. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren om du kontinuerligt plockar bort vissna blommor.

 • Vill du njuta av begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor på sommaren så är det dags att ta fram knölarna nu och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

 • Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det söderöver dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga.

 • Du kan också tjuvstarta med fördrivna vårlökar som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdiga på torget. Gör en underbar vårplantering att ställa på trappan. Senare kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukan.

 • Även de billiga vivorna som har funnits att köpa sedan december är fina att göra vårplanteringar av, kanske direkt i rabattkanten. De är egentligen perenner som kommer år efter år om du bor i de varmare zonerna.

 • Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner i trädgårdslandet så fort tjälen gått ur jorden. De får samla kraft och förhoppningsvis blommar de igen nästa vår.

 • Vårstädningen kan också inledas i trädgården, men låt solskyddet över de vintergröna växterna och de känsligaste rosorna i söderläge vara kvar ett tag till, särkilt om du har tjäle i jorden.

 • Ta inte heller bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särkilt inte om det redan har kommit upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen lite, tills det har hunnit bli varmare och risken för strängare nattfrost gått förbi.

 • Nu är det också bra tid att planera nya gångar och stråk i trädgården när man bättre ser hur rabatterna ligger. Men gör gångarna hellre mjukt slingrande än raka, det ger spänning åt trädgården. Du kan lägga ut vattenslangen eller ett rep på den tänkta gångens plats och testa! Åk sedan ut till Sten- eller Byggvaruhuset och kolla materialsortimentet, det kanske finns försäsongsrabatt att få nu.

 • Nu kan du fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte gjorde det redan i februari. Men beskär inte sådana växter som savar ifrån sig, de kan förblöda och dö! Sådana är t.ex. stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon och persika. Vinrankan skall du inte röra nu, den skall senast klippas i november-december. Björk och lönn är kända för att blöda kraftigt så dem klipper du inte heller nu, ej heller vårblommande buskar, för då skär du ju bort blomningen! De kan däremot klippas på försommaren efter blomningen eller på hösten.

 • Missa inte heller att ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om du inte gjorde det i höstas.

 • Du kan fortfarande ta ympris från päron och äpple eller beställa nya sorter som du vill ympa in på dina träd. Men tänk på att använda friskt material så att du inte sprider sjukdomar eller får sådana på köpet!

 • Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan hade börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar.

 • Förr brukade man stryka stammarna på fruktträden med kalkslam för att motverka sprickbildning p.g.a. häftiga temperaturväxtlingar. Varför inte göra så igen, det är ett bra gammaldags knep!

 • Se också till att samla bort angripna fallfrukter som kanske fortfarande ligger kvar i marken eller rentav sitter kvar i trädet! I dessa övervintrar många svampsporer som kan angripa dina träd igen! Men Obs! Lägg dem inte i komposten utan kasta dem bland de brännbara soporna!

 • Börja hålla koll på spirande rotogräs i rabatterna, de kommer upp fortare än du anar och ju snabbare du börjar rensa desto lättare går det nu när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

 • Är vårvintern mild kan sniglarna vakna upp under brädor och liknande. Kolla och tag bort dem. Förbered dina angreppsmetoder mot den annalkande växtsäsongens sniglar och annat som du vill få bukt med.

 • Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt.

 • Även större rumsväxter kan klippas nu, sådana som hibiscus, ficus och liknande. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

 • Börja så sakteliga gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

 • I slutet av månaden kan du också börja så i friland om du bor söderöver. Lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och kan tåla en o annan köldknäpp, särskilt om du skyddar dem med växtskyddsfleece. Du kan även så i en kallbänk eller högre upp i landet en varmbänk.

 • Har du kompost, kan du sålla den nu och bre ut jorden på rabatterna.

 • Ta en titt på frysen och i källaren och kolla hur mycket av förra sommarens bärskörd som finns kvar. Man har passerat halvvägs till nästa skörd, så om över hälften är kvar, är det dags att skämma bort familjen med läckra bärdesserter och -pajer. En del kan ju också kokas till kräm eller saft.

 • Behöver du lindring från den färglösa och kalla vintern så gå på upptäcksfärd i de botaniska trädgårdarnas växthus bland all grönska och värme. Även i Garden Centers är det grönt och varmt så här års att gå runt och drömma om sol och värme.

 • Och så glöm inte bort att glädjas åt våren, lyssna på fåglarnas glada vårsånger (men köp öronproppar inför marskatternas vårarior) och le mot solen!!

  Läs mer:
  Det är dags för årets första frösådder!FröfrossaFröfrossa II Förkultivering


Mars. Enligt myten var han fader till Romulus och Remus. Romulus grundade Roma.

SNÄLLA, flytta först undan riset en bra bit innan ni sätter igång brasan så vi inte omkommer i lågorna och blir till oskyldiga brännoffer!
De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!


Börja förkultivera  sommarblommorna.


Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.


Plantera de första vårpenséerna.


Plantera en vårkruka


Låt solskyddet ligga kvar!


Anemone blanda


Även Agapanthus- och kannaknölarna startas nu för att hinna blomma.


Trädbeskärning


Björnbär kan också behöva gallras!


Cornus mas och Vide


Drivkvistar av forsythia, päron, björk och ginst.


Klipp ner pelargonerna och ta sticklingar!


Även större rumsväxter kan klippas nu.


Utekaffe med våfflor.


Marskatt längtar ut.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB