Trädgården och miljön
Se dig runt i trädgården
Se dig runt i trädgården! Den inrymmer en hel del olika växter, eller hur? Gräsmatta, blommor, ogräs, buskar och ett äppelträd finns säkert. Ett rikare innehåll är inte ovanligt: blomsterfägring från vår till höst, små och stora prydnadsbuskar och träd, fruktträd, bärbuskar, köksväxter, kanske till och med en vildvuxen hörna och en liten damm. Alla dessa inslag bidrar till en levande och varierad biologisk mångfald i din närmiljö – något som blir allt viktigare i takt med att landskapet runt omkring förändras.
Moderna jord- och skogsbruksmetoder har nämligen förändrat odlingslandskapet och därmed krympt livsutrymmet för många vilda arter som idag riskerar att försvinna. Här kan trädgården göra stor skillnad! De olika skikten och variationen i växtlighet skapar många olika livsmiljöer där såväl växter som smådjur får möjlighet att leva och föröka sig. Att trädgården innehåller växter från hela världen är heller inget problem – deras nektar och frukter är också värdefull föda för våra inhemska djur och insekter.
Den samlade ytan av villa-, rad- och koloniträdgårdar utgör en viktig del av stadens grönstruktur. Särskilt om de ligger i anslutning till parker, grönområden och stadsnära skog kan detta skapa stora, sammanhängande livsrum och gröna korridorer där arter kan sprida sig och klara av förändringar i miljön. Mer om detta och trädgårdars roll för ekosystemen kan du läsa i Trädgårdar och parker i odlingslandskapet.
Liten yta, stort värde
Forskning pekar mot att även små trädgårdar har stor betydelse för biodiversiteten. Den engelska zoologen Jennifer Owens har, under 30 år, dokumenterat ekologin i sin egen 740 m² stora trädgård. Resultatet är imponerande: minst 384 olika blommande växter, inklusive gräs, samt hela 2 598 arter av djur har noterats, skriver man i The Garden. Även i Hemträdgården 6/2004 uppmärksammades en svensk trädgårdsentusiast vars tomt inrymmer nästan hela Skånes flora – över 900 arter och flera olika biotoper. Det visar tydligt att små trädgårdar kan vara lika betydelsefulla för den biologiska mångfalden som större områden.
Det är inte bara i staden som trädgården blir en fristad. I slättlandskap och jordbruksmarker fungerar trädgårdarna som biologiska öar – viktiga och varierade refugier för växter och djur i annars ensidiga miljöer. Småbiotoper, såsom vedhögar, stenrösen, komposter, vatteninslag, nässelsnår och byggnader, erbjuder också unika livsrum. En mosaik av dessa miljöer underlättar spridningen och överlevnaden för många arter – så länge avstånden inte är för stora. Mer om dessa samband finns i Trädgården och miljön 2.
Den friska trädgården
Biologisk mångfald gör stor nytta även för trädgårdsägaren. Fåglar, parasitsteklar, nyckelpigor och jordlöpare hjälper naturligt till att hålla skadeinsekter på en rimlig nivå. Bin och andra pollinatörer ser till att det blir gott om frukt och bär, och fjärilarna bidrar med både pollinering och skönhet. I Trädgården och miljön 4 kan du läsa mer om den ekologiska balansen och dess fördelar för en frisk trädgård.
Stora träd är särskilt värdefulla ur ekologisk synpunkt. De skänker skugga och fukt, erbjuder skydd i barkens skrevor och löven blir föda för nedbrytarna. Även vattenspeglar som dammar lockar till sig en mängd djur, precis som rishögar och vedtravar.
Faunadepåer och död ved
Vi måste även värna om det som ibland kallas "skräp" i trädgården. Gammal död ved, hålträd och murkna stammar behövs för att säkra överlevnaden hos flera insektsarter och andra djur. I Lunds kommun har man med utbildning och information lyckats vända synen på ”döda träd” till något positivt. Efter en storm sparades död ved i så kallade faunadepåer – ansamlingar av stockar och grenar på särskilt utvalda platser, alla märkta för att sprida kunskap. Att låta naturen ha sin gång och spara död ved är lika viktigt i skogen som i din egen trädgård.
Äldre växter – ovärderligt arv
En annan aspekt av biologisk mångfald är att bevara trädgårdens odlade växter. Sverige har dessutom ett särskilt ansvar för att samla in och spara odlade, kulturhistoriska växter – ofta sådana som funnits i odling före 1940. Dessa gamla sorter kan bidra till dagens och framtidens odlingar och förädlingar. Många finns bevarade hos engagerade trädgårdsägare och inventeras inom Programmet för odlad mångfald (POM). Genom fröupprop och insamling av gamla perenner, buskar och fruktträd räddas värdefulla gener till kommande generationer.
Mer om trädgårdens roll för miljö och mångfald
Vill du lära dig mer finns ytterligare artiklar att läsa:
Trädgården och miljön 1 – om trädgårdens grundläggande roll för miljön
Trädgården och miljön 3 – om ekologiska funktioner
Trädgården och miljön 5 – om trädgårdens plats i landskapet
Fler lästips finns hos Svenska Naturskyddsföreningen, Jordbruksverket, och på tradgard.org (medlemssidor). Missa heller inte www.bioresurs.uu.se/myller för inspirerande fakta och tips kring biologisk mångfald.
Genom att skapa varierade, lite vildvuxna och ekologiska trädgårdar gör vi stor skillnad för både växter, smådjur – och oss själva.
Vill du fördjupa dig ännu mer? Läs vidare i de länkade artiklarna och ta del av forskningen och råden kring en hållbar och artrik trädgårdsmiljö!