Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tomater, tomater!

Nu när de nya, härligt rasslande fröpåsarna har dykt upp så sitter man ju där och har svårt att bestämma sig vilka läckra sorter man ska satsa på. Det finns så mycket att välja bland.

Text och foto: Sylvia Svensson

Visserligen kan den svenska sommaren ställa till det för tomatodlaren utan växthus, men ändå är det värt att försöka då inga andra tomater är så goda som de egna, solmogna. Har du inget växthus så kan du ändå vid behov skydda din tomatodling med ett enkelt plastskydd, gamla fönsterglas eller med odlingsväv.
 
Välj helst frilandssorter, gärna de lägre busksorterna som ofta är mer robusta. Dessa behöver oftast inte heller tjuvas, d v s ta bort sidoskotten från bladvecken på stjälken. Läs mer om att tjuva tomater här. 

Placera din odling i en varm, solig, vindskyddad plast när frostnätterna har passerat, men var beredd att skydda med en plantskyddsväv om sena nattkylan ändå hotar.
 
Plantera djupt, tomater får rötter även på stjälken om den kommer i jordkontakt. Man kan kupa tomater allt eftersom de växer. Att odla tomater i en djup kruka eller hink är roligt och passar bra även på mindre ytor som på balkongen.

Förkultivera

Men du ska börja med förkultivering. Än är det ingen brådska att så tomatfröna, men det är kul att välja och vraka när sortimentet är som störst.

Du behöver inte så hela påsen på en gång då tomatfröna är mycket hållbara, du kan spara dem i många år och de gror ändå. Jag har sått 15 år gamla tomatfrön med gott resultat. Du kan testa grobarheten så här. 

Själv brukar jag ha första april som den Stora tomatsådagen. Tumregeln är att så cirka 8 veckor innan det är dags att plantera ut tomaterna.
Jag petar ner 2-3 frön av de sorter jag valt. Jag tar 5 cm såkrukor och såjord och täcker fröna lätt, ca 1 cm, med vermikulit eller sand.

Skola om plantorna när de har utvecklat 2-3 bladpar förutom hjärtbladen. Ge mycket ljus och vattna så de aldrig torkar ut. Du kan behöva plantera om flera gånger, använd gärna djupa, väldiskade mjölkkartonger!
Gödsla med tomatgödsel ca 3 veckor efter omplanteringen och vidare.

Avhärda plantorna noga innan du planterar ut dem!
Läs mer om att så tomater här.
Om tomater i allmänhet kan du läsa här. 

Fantasinamn

Men det är lätt att bli förvirrad med alla fantasinamn som det står på beskrivningarna. Körsbärstomat, cocktailtomat, plommontomat, pärontomat, bifftomat? Vad menas?
Jo, det är alltså fantasinamn, alla tillhör de arten Solanum lycopersicum. Dessa namn beskriver ofta hur tomaten ser ut:

Körsbärstomater är de små runda, i storlek ungefär som körsbär.
Plommontomater kallas de små, ovala sorterna. 
Cocktailtomaterna är något mindre än de vanliga "normaltomaterna" men lite större än körsbärstomater.  
Pärontomater har form av ett päron och är ofta 3-4 cm långa.
Bifftomater är ofta buckliga, åsiga, stora och med mycket fruktkött. Det är höga, kraftiga plantor som behöver tjuvas.
Tomater med buskform med blommor i toppen behöver vanligen inte tjuvas. De kan få bli ganska täta buskar för att ge tillräckligt antal tomter. Men om de är av typen som växer på höjden, bör de då bindas upp och tjuvas.

Läs mer om tomatodling här:
Odla tomater på balkongen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB