Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att tjuva tomater

Nu börjar våra väl omhuldade tomatplantor bli stora och blomma för fullt. Då uppstår ofta frågan om de skall tjuvas och i så fall hur?

Att tjuva tomater – Vad det betyder och hur du gör

Att tjuva tomater innebär att du nyper eller plockar av sidoskott, de små skotten som kommer i ”armvecken” mellan blad och stam på tomatplantan. Dessa skott kallas ofta tjuvar eftersom de tar kraft från plantan och leder till fler men mindre tomater om de får sitta kvar. Genom att kontinuerligt tjuva din tomatplanta riktas plantans energi till de frukter som redan finns, vilket ger både större tomater och tidigare skörd. På högväxande sorter är detta särskilt viktigt för att du ska få en fin, välmående planta och en riklig skörd. Läs mer om att tjuva tomater här.

Vilka tomater ska tjuvas?

Det är främst högväxande tomatsorter (indeterminata) som ska tjuvas. Dessa sorter växer länge på höjden, kräver stöd och ger flest och störst tomater om tjuvarna tas bort regelbundet. När du tjuvar dessa sorter blir plantan mindre buskig och du minskar risken för sjukdomar då luftcirkulationen blir bättre bland löven.

Busktomater och ampeltomater (determinata) ska däremot inte tjuvas. Dessa sorter är naturligt kompakta och låga, och sidoskotten på dem hinner oftast också utveckla frukt. Däremot kan du ta bort enstaka stora blad på busktomater om dessa skuggar de mognande tomatklasarna, för att säkerställa så mycket ljus som möjligt till frukterna.

Varför är det skillnad på sorter?

De indeterminata högväxande tomaterna fortsätter att växa och sätta nya blommor hela sommaren. Om tjuvarna lämnas kvar på dessa sorter leder det till överdriven bladmassa och många små frukter, medan busktomater har en naturligt begränsad tillväxt och klarar sig utmärkt utan att tjuvas.

Varför tjuvas tomater?

Sidoskotten konkurrerar med huvudstammen om energi och näring, vilket kan leda till många men små tomater, tätare och mer lättangripna plantor samt försämrad luftcirkulation omkring blad och frukter. Tjuvning gör att plantan blir luftigare, frukterna snabbare mognar och risken för sjukdomar minskar. Dessutom kan plantan sätta fler klasar än den klarar av att bära, och då riskerar de omogna tomaterna att aborteras innan de hinner mogna.

Hur påverkar tjuvning skörden?

Genom att tjuva tomater riktar du växtens energi till utveckling och mognad av de frukter som redan finns på plantan. Detta gör att du får både större och tidigare tomater, och dessutom blir plantan mindre mottaglig för angrepp av svampsjukdomar tack vare bättre luftcirkulation.

Så här tjuvar du tomater

Kolla till dina tomatplantor regelbundet, helst varje vecka under hela sommaren. Nyp av sidoskott när de är cirka 5 cm långa – de är då lättast att ta bort utan att skada plantan. På så kallade ”potatisbladiga” sorter, där det är längre avstånd mellan bladen, kan du låta sidoskotten bli 10–12 cm innan du nyper av dem. Sidoskotten har en roll i fotosyntesen och kan därför ge plantan visst skydd mot stark sol om du lämnar dem något längre.

Använd fingrarna för de tunnare skotten – det går smidigt att bara nypa av dem. Har skotten hunnit bli lite grövre rekommenderas en ren sekatör så att du inte skadar huvudstammen eller resterande bladmassa. Tjuva gärna ofta så missar du inte några skott!

Ta även bort de nedersta bladen på plantan, framför allt om de gulnar eller ser risiga ut. När tomatplantan vuxit klart kan du även plocka bort en del av bladmassan högre upp, så att solljuset når fram till de mognande tomaterna. Om plantan drar iväg på höjden och blir smal mot slutet av sommaren kan du även nypa av toppen för att de frukter som redan hunnit sättas ska hinna mogna.

Så identifierar du tjuvarna

Tjuvarna växer ut från bladvinklarna – alltså mellan huvudstammen och ett blad – och syns som små, snett uppåtväxande skott. De misstas ibland för blomklasar, men blomklasarna har små blomämnen redan från början till skillnad från tjuvarna.

Vad kan du göra med tjuvarna?

De avtagna tjuvarna går utmärkt att plantera som sticklingar i fuktig jord. På bara några dagar kan de utveckla rötter och bli nya tomatplantor.

Stödja och binda upp tomatplantan

Eftersom högväxande tomatplantor lätt blir tunga och höga behöver de ett bra stöd. Linda upp plantan runt ett snöre eller mot ett växtstöd allteftersom den växer, och bind gärna fast stammen under varje tomatklase med mjuk, grön bindtråd. Då orkar plantan bära även tunga och stora klasar utan att gå av.

Vatten, värme och näring

Tomater är törstiga och näringskrävande växter. Vattna regelbundet och mycket, särskilt varma sommardagar – jorden ska vara jämnt fuktig. Ge flytande näring ungefär en gång i veckan under hela växtperioden, men aldrig när plantan är uttorkad. Har jorden torkat upp, vattna ordentligt först och låt plantan piggna till innan du tillför näring. Tänk också på att ojämn vattning ofta leder till spruckna tomater.

Extra tips för bra utveckling

Skydda plantorna mot kyla, ge gärna en ljus men skyddad plats, och lufta odlingsplatsen vid varmt väder för att minska risken för svampsjukdomar. Tomater trivs i växthus, men också ute i kruka eller rabatt på en solig plats.

Beakta sortens näringsbehov

Vissa sorter, särskilt de högväxande, är ännu mer näringskrävande och behöver därför extra påfyllning av tomatnäring eller kompost under säsongen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB