Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att tjuva tomater

Nu börjar våra väl omhuldade tomatplantor bli stora och blomma för fullt. Då uppstår ofta frågan om de skall tjuvas och i så fall hur?

Av Sylvia Svensson

Att tjuva tomater betyder att du nyper av sidoskott, det vill säga de som kommer i ”armvecken” precis ovanför bladen mellan blad och stam.

Vilka ska tjuvas?

Det är inte alla tomatsorter som ska tjuvas, det är enbart de högväxande, vanliga sorterna det ska göras på. Busktomater som bara blir några decimeter höga skall inte tjuvas då även sidoskotten på dessa kommer att hinna utveckla frukt. Ta däremot eventuellt bort några stora blad om dessa skuggar de mognande tomatklasarna.

#Så här tjuvar du tomater#

Nyp av sidoskotten på tomatplantorna när skotten har hunnit bli cirka 5 centimeter långa. På ”potatisbladiga” sorter där avstånd mellan bladparen är större, kan du låta sidoskotten bli 10-12 centimeter långa innan du tjuvar av. Sidoskotten hjälper nämligen till vid fotosyntesen och skuggar plantan mot alltför mycket sol.

De här sidoskotten tar annars kraft från de mognande tomatklasarna och är onödiga, då det ändå inte skall finnas så många klasar på en planta att den inte orkar bära upp dem. I värsta fall kan tomatplantan abortera de omogna tomaterna.

Ta även bort de nedersta bladen på tomatplantan, särskilt om dessa börjar vara risiga eller gulnar. Du kan också ta bort en del av bladmassan när tomatplantan har vuxit färdigt, så att bladen inte hindrar solen från att komma åt de mognande tomaterna.

Om själva tomatplantan under senare delen av sommaren drar iväg på längden och blir smal och gänglig upptill kan du nypa av toppen också, så att de tomater som redan kommit hinner mogna.

#Stödja och bind upp tomatplantan#

När du ändå är i gång med tomatplantan, så se över plantans stöd och linda upp den runt snöret eller växtstödet om det behövs. Bind gärna fast plantan med vanlig, grön bindtråd under varje tomatklase också så att plantan orkar bära upp den tunga klasen.

#Mycket vatten, värme och näring#

Tomater vill ha mycket vatten, näring och värme så vattna regelbundet och rejält, ge också flytande näring cirka en gång per vecka. Ge dock aldrig näring till en tomatplanta som har torkat ut, vattna den rejält och vänta tills den har piggnat till. Tänk på att ojämn vattning kan resultera i spruckna tomater.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB