Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att så tomater!

Tomater tillhör de populäraste grönsakerna som vi äter och det är lätt att ta dem för givna i mataffären när vi funderar på dagens middag. Fast tänk så många tomatsorter det finns som aldrig säljs i affären och dem kan du odla själv!

Av Sylvia Svensson

Tomater tillhör släktet Solanum som med sina 1 200 arter är ett av de större växtsläktena. Släktet i sin tur tillhör familjen Solanaceae, där många populära grönsaker som paprika, chilipeppar och aubergine ingår liksom flera giftiga växter som bolmört, spikklubba och belladonna.

Dags att så tomater

Nu är det snart dags att så tomaterna om det skall bli egna plantor i sommar. Själv brukar jag så mina tomatfrön den 1 april, fast tiden varierar förstås lite beroende på om du bor i söder eller norr och om du har tillgång till ett varmväxthus eller om du odlar ute eller i ett kallväxthus. Räkna med att så 8-10 veckor före utplantering.

Gör såhär när du sår tomatfrön

Tomatfröna gror ganska fort och dessutom håller de länge. Jag har utan problem sått tomatfrön som har varit över 15 år gamla.

När du ska så, gör så här:

  • Ta gärna fram en 7x7 centimeter stor såkruka för varje tomatsort, om du inte ska ha många plantor av samma sort. I en sådan här kruka brukar jag så 2-4 frön beroende på hur många plantor jag vill ha. Praktiskt taget alla frön gror.
  • Häll bra, näringsrik och väldränerad blomjord 2/3 av krukans höjd och fyll sedan upp krukan med såjord.
  • Platta till jorden lite lätt och så fröna.
  • Vattna.
  • Täck med ett tunt lager såjord eller vermikulit.
  • Ställ sådden i ett miniväxthus på ett varmt, cirka 22 grader, och ljust ställe.
  • När tomatfröna har grott kan du sänka värmen till cirka 15-18 grader, och nu behövs det mycket ljus.
  • Eftersom du har blomjord underst växer tomatplantorna snabbt, de blir snart för stora för den lilla krukan och får ett riktigt bladpar förutom hjärtbladen.
  • Då är det dags att skola om i egna krukor med kraftig, porös blomjord. Får du tag i så kallade roskrukor som är smala och höga, är dessa bra även för tomatplantor som bör planteras djupt och sedan "kupas" med mer jord tills krukan är full. Tomat bildar rötter även på stjälken om denna hamnar under jord. Du kan också plantera om i rena mjölkkartonger som du klippt av toppen och gjort hål i botten på.
  • Du behöver säkert plantera om ännu en gång, nu till den slutliga odlingskrukan eller hinken som får vara rätt rymlig, beroende förstås på vilken sorts tomater du odlar. Använd kraftig, välgödslad jord.
  • När det börjar vara dags att flytta tomatplantorna till växthuset eller utomhus efter att frostrisken är förbi och det är minst 10 grader varmt även nattetid, vänjs plantorna sakta för utelivet. Ta ut dina tomatplantor dagtid och ställ varmt men inte i solgasset. Ta in dem igen efter några timmar. Öka tiden och ställ soligare allt eftersom, tills plantorna kan stå ute eller i växthuset dygnet runt. Använd dock skyddsväv under försommaren innan vädret har stabiliserat och blivit varm.

Sköt om dina tomatplantor

Tomatsorter som ska bli höga behöver du tjuva, det vill säga nyp bort de småskotten som växer från bladfästen utmed stjälken. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas. Vattna rejält, tomater gillar inte torka, men inte så mycket att plantorna står i blöta. Tomater är mycket näringskrävande, så vattna med ekologisk grönsaks-eller tomatnäring under hela växtperioden. Det står på flaskan hur mycket du ska blanda i vattnet. Du kan också lägga färskt gräsklipp i krukan några gånger under sommaren.

#lika färger på tomaterna

Tomater finns i många färger och i massor med namnsorter. Vet du vad det är som ger tomaterna deras olika färger?

Röd tomat färgas av karotenoiden lycopen och har gult skal. Rosa tomat färgas av karotenoiden lycopen och har ofärgat skal. Orange tomat färgas av karotenoiden betakaroten - samma som i morötter. Gul tomat färgas av karotenoiden lutein - bra för ögonen. Grön tomat har inte brutit ner klorofyllen - skulle ha blivit orange eller gul. Brun, så kallad svart, tomat har inte heller brutit ner klorofyllen - skulle ha blivit röd. Brunviolett tomat har inte brutit ner klorofyllen och skulle blivit rosaröd. Vita tomater saknar färgad substans.

Därtill kan tomater vara strimmiga eller fläckiga i olika färger så alla hittar säkert en egen favorit - det är kul att pröva sig fram!

Lycka till med dina tomatsådder!

Köp tomatfröer hos Odla.nu

Hos Odla.nu finns ett bra utbud av olika tomatfrön med hög kvalitet.

Se alla våra tomatfröer här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB