Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla tomat på balkongen!

Det är en enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka. Före skörd kan du insupa plantornas speciella sommardoft och när tomaterna är mogna får smaklökarna sitt!

Av Katarina Kihlberg

Det är lite sent att fröså tomat. Men det finns fina tomatplantor till bra pris att köpa i de flesta handelsträdgårdar så du behöver inte driva upp plantor själv. Till balkongens eller terrassens krukor är det lyx att starta med stadiga plantor som snabbt kommer igång att växa.

Välj rätt tomat för krukodling

Inte alla tomatsorter är lämpliga för krukodling. Botanisera i trädgårdshandeln och välj kompakta sorter, som små busktomater och körsbärstomater.

Sedan några år finns också läckra ampeltomater som gjorda för hängande krukor där tomaterna dinglar som smycken på balkongen.

Storlek på krukan

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. Men det är inte möjligt för alla att ha så stora krukor och du får ett utmärkt resultat i krukor som är ca 40 cm breda och rymmer mellan 4 och 10 liter jord. Då kan du dessutom få plats med fler sorter och skapa en härlig atmosfär på balkong och terrass.

Viktigt är att odla i krukor med hål i botten, för god dränering!

Plantera dina tomater

För att komma igång och odla behöver du dina fina inhandlade tomatplantor, krukor och en planteringsjord av hög kvalitet. Fyll först krukan med så pass mycket jord att tomatplantan hamnar lite lägre ön den har stått i sin plastkruka. Fyll sedan på med jord hela vägen upp. Vattna ordentligt!

Sköt om dina tomater

Tomater vill mogna av solens ljus och älskar värme så placera dina krukor på en så solig och vindskyddad plats som möjligt.

Den näring som finns i planteringsjorden räcker inte hela säsongen så vattengödsla då och då med ekologisk flytande krukväxt- eller köksväxtgödningar. Har du nässlor i din närhet kan du göra eget gödselvatten genom att fylla en plasthink med nässlor och hälla på vatten ända upp till kanten. Låt stå ett par veckor och ta sedan bort nässlorna. Kvar blir ett fantastiskt bra gödselvatten, som dock luktar ganska illa innan det kommer i jorden.

Vattna dina tomatplantor regelbundet – du ser tydligt att plantan hänger om den får för lite vatten.

Många tomatsorter behöver tjuvas, vilket innebär att sidoskott som växer ut i bladvecken och tar kraft från plantan klipps bort efterhand. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas, men väljer du en upprättväxande sort av körsbärstomat så ska du plocka bort sidoskotten på den. Körsbärstomat kan också behöva bindas upp när tomaterna växter till sig men sådant märker du efterhand.

Se upp för kylan!

Du kan börja planera för din tomatodling på balkong och terrass nu men måste vara lite försiktig ett tag till. Har du inglasad balkong är det bara att sätta igång men utomhus behöver du var köldvakt ett tag till. Går temperaturen ner mot bara några plusgrader på natten behöver krukorna komma in för att plockas ut och vänja sig vid utomhustemperaturen igen nästa dag.

Mycket nöje din tomatodling!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB