Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Täckodling

Tycker du att det är besvärligt och tråkigt att rensa ogräs? Prova täckodling och få en bättre odlingsjord samtidigt som du slipper ogräset!

Täckodling innebär att odlingarna täcks med gräs, halm, löv och annat lämpligt material. Det har många fördelar och dessutom är det naturligt, man behöver bara gå ut i skogen för att förstå det. Där finns inga bara fläckar, antingen växer där något eller så är marken täckt med löv eller annat dött material.

Jorden hålls lucker
Genom täckning med växtdelar tillförs jorden näring samtidigt som den hålls lucker. Dessutom behöver man inte rensa ogräs och vattna lika ofta som annars. Det lilla ogräs som det ändå blir, är lätt att dra upp i en lucker jord. Ju färskare täckmaterial man använder, desto mer näring finns det förstås i det. Helst ska man använda det så färskt som möjligt. Man bör lägga ett så pass tjockt lager att jorden aldrig torkar ut. Men använder man färskt gräsklipp bör man tänka på att inte lägga på ett allt för tjockt täcke eftersom ett så fint material gärna bildar en hinna som kan bli för tät. Vill man få snabbare omsättning på grövre material kan man låta det passera genom en kompostkvarn eller köra över det med gräsklipparen.

Mask
Med täckodling blir det också mycket mask i jorden, vilket alltid är bra. Maskarna gräver gångar som är bra både för luftningen och transporten av vatten. Hålls jordytan fuktig hela tiden blir det överhuvudtaget ett mycket aktivt markliv. Markens kvalitet blir bättre, porösare och mer vattenhållande. Materialet som passerat genom maskarna är basiskt och pH-värdet vid täckodling brukar hållas ganska stabilt. Har man lagt på ett lagom tjockt lager med växtmaterial, kan man försiktigt lyfta på täcket och se hur det kryllar av mask och andra nyttiga insekter där under.

Många är rädda för att det ska bli mycket sniglar vid täckodling, men det brukar det normalt inte bli. Kanske beror det på att grodor också trivs i den något fuktiga miljön och gärna kommer på besök.

Mikroorganismer
Det finns många betydelsefulla mikroorganismer i marken som gynnas av täckodling. De bidrar bland annat med att:

 • Göra svårlöslig mineralgödsel tillgänglig för växterna.

- Skydda växterna från skadliga organismer.

 • Bygga upp mullpartiklar.

 • Skapa bra jordstruktur (aggregat).

  Året runt
  Täcket kan ligga kvar på jorden året runt, men för att få upp temperaturen i början på säsongen bör man ta bort det på våren när solen börjar värma. När marken har blivit varm är det bara att lägga tillbaka det igen. Om täckningsmaterialet är ljust kan marktemperaturen bli ett par grader lägre än på mark som inte är täckt, men å andra sidan så jämnas temperaturen ut, vilket bara är en fördel för växterna.

  Fördelar
  Med marktäckning riskerar man inte heller gröna nackar på morötterna, eller att få grön potatis. Om man odlar gurkor eller andra växter med frukterna direkt på marken, blir inte dessa smutsiga. En annan fördel är att jordytan inte packas när man använder marktäckning, därför behöver man inte heller luckra ytan. Utan täckmaterial packas jorden annars lätt, efter ett regn eller när man går på den.

  Det fungerar överallt
  Täckodling är bra oavsett vilken markkvalitet man har eftersom mullhalten ökar. Har man en lätt sandjord blir följden att näringen binds bättre och den vattenhållande förmågan ökar. Har man däremot en tung lerjord luckras denna upp och luft- och vattentransporten underlättas. Att jorden hålls lucker innebär att rötterna får det lättare och kan breda ut sig rejält. Odlar man rotfrukter minskar också risken för att dessa grenar sig.

  För att öka resultatet när man odlar i växthus, är det vanligt i komersiell odling att man tillför extra koldioxid. Samma effekt kan man uppnå genom täckodling. När täckmaterialet bryts ner frigörs det koldioxid i en jämn takt, vilket gynnar växterna som behöver det för uppbyggnaden.

  Läs mer:
  Bättre odlingsresultat på mindre yta!
  Ogräs del 1. Introduktion
  Gräsklippstäckning.
  Ogräsbekämpning.
  Kompostsystemet där trädgårdsodlingen och hushållskomposteringen är ett.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB