Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Täckodling

Tycker du att det är besvärligt och tråkigt att rensa ogräs? Prova täckodling och få en bättre odlingsjord samtidigt som du slipper ogräset!

Täckodling innebär att du täcker odlingsjorden med organiskt material som gräs, halm, löv och annat trädgårdsavfall. Detta är inte bara ett naturligt sätt att odla på – det räcker att ta en promenad i skogen för att inse att jorden där aldrig är bar; den täcks alltid av växter, löv eller annat organiskt material. Genom att ta efter naturens eget system kan du drastiskt minska mängden ogräs och odla mer hållbart.

Så fungerar täckodling

När du täcker jorden tillför du kontinuerligt näring samtidigt som jorden hålls lucker och porös. Ogräset får svårare att etablera sig under det täta lagret av täckmaterial, och det lilla ogräs som ändå kommer upp går lätt att dra upp tack vare den mjuka jorden. Att täcka odlingen bevarar dessutom fukten, så du behöver vattna mycket mer sällan än annars. Vill du läsa mer om att bekämpa ogräs effektivt kan du få tips i artikeln Ogräs del 1. Introduktion och Ogräsbekämpning.

Ju färskare täckmaterial du använder, desto mer näring tillförs direkt till jorden, så försök att lägga på materialet så färskt som möjligt. Dock bör du undvika att lägga för tjocka lager av finfördelat gräsklipp, som annars kan bilda en tät hinna. Ett bra sätt att snabba upp nedbrytningen av grövre material är att köra över det med gräsklipparen eller använda en kompostkvarn. Fler råd om just gräsklipp hittar du här: Gräsklippstäckning.

Maskar och mikroorganismer – trädgårdens hjälpredor

Med täckodling lockar du till dig fler maskar, vilket är mycket positivt. Maskarna gräver gångar och håller både luft och vatten i rörelse i jorden. De omsätter också täckmaterialet till näring och mull, vilket gör odlingsjorden bördig och levande. Dessutom håller de pH-värdet stabilt, vilket är viktigt för plantornas trivsel. Om du försiktigt lyfter på täcket kan du se att det myllrar av mask och nyttiga insekter under ytan.

Också mikroorganismer trivs i den ständigt fuktiga och näringsrika miljön som täckodling ger. De hjälper bland annat till att frigöra näring ur organisk material och gör gödsel mer tillgängligt för växterna, bygger upp mullhalt och förbättrar jordstrukturen.

Sniglar, grodor och det naturliga kretsloppet

En vanlig fundering är om täckodling lockar till sig sniglar. Men ofta är det inte mer snigelproblem än vid traditionell odling. Täckodling skapar en fuktig och trivsam miljö som även lockar grodor och andra naturliga fiender till sniglarna, vilket hjälper till att hålla balansen.

Täckodling året runt

Täckmaterialet kan ligga på jorden året om, men om du vill att jorden snabbt ska värmas upp på våren kan du tillfälligt ta bort täcket när solen börjar skina, för att sedan lägga tillbaka det när jorden blivit varm. Om du väljer ljust täckmaterial, som halm, blir jordtemperaturen något lägre, men det jämnar ut temperaturen och skapar en gynnsam och stabil miljö för växterna.

Flera fördelar med täckodling

  • Du slipper gröna nackar på morötterna eller grön potatis, eftersom ljuset stängs ute av täcket och rotfrukterna skyddas.
  • Gurkor och andra grödor som växer nära marken hålls rena och fina.
  • Jorden packas inte lika lätt, vilket gör att den alltid är lätt att arbeta med och rötterna får bättre möjlighet att sprida sig. Mer om kompostsamverkan och näringskretsloppet kan du läsa i Kompostsystemet där trädgårdsodlingen och hushållskomposteringen är ett.
  • Täcket förbättrar alla jordtyper: på sandjord ökar närings- och vattenhållande förmåga, och på lerjord luckras strukturen upp.
  • Rotfrukter grenar sig mindre eftersom jorden är mer porös.
  • Nedbrytningen av täckmaterialet frigör koldioxid i takt som liknar kommersiell växthusodling där extra koldioxid tillförs för bättre tillväxt.

    Vill du odla ännu smartare på liten yta? Läs om olika odlingstekniker i Bättre odlingsresultat på mindre yta!.

Så här kommer du igång med täckodling:

  1. Ta bort gammalt ogräs och vattna om jorden är torr.
  2. Lägg på ett täcke av färskt gräsklipp, löv, halm eller kompost – ca 10–20 cm tjockt. Det sjunker snabbt ned, så fyll gärna på då och då.
  3. Plantera eller så genom att dra undan täckmaterialet tillfälligt eller gör en ränna i täcket.
  4. Låt täcket ligga året runt, men var flexibel på våren.

Täckodling är en beprövad, naturlig och tidseffektiv metod som passar alla jordtyper och trädgårdar. Det bygger upp en näringsrik, fuktig och levande jord samtidigt som du sparar både tid och arbete i trädgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB