Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs del 1

Det är på väg! Det brukar alltid vara det första som spirar på våren, och i början är det rätt trevligt när det blir lite grönt. Men efter ett tag inser man att det gröna som var så trevligt tidigt på våren är allt annat än trevligt i längden.

Ogräs: Introduktion

Det förhatliga ogräset som konkurrerar med våra odlade växter om ljus, vatten och näring har alltid ett försprång eftersom de är mindre nogräknade med jordmånen och klarar sig med mindre ljus och värme för att utvecklas.

Den korrekta definitionen på ogräs är egentligen "en växt som växer i våra odlingar utan att vi har planterat den eller vill ha den där". Det innebär att alla växter kan betraktas som ogräs om de växer på en plats där vi inte vill ha dem. Men de växter vi normalt kallar ogräs är växter som vi regel aldrig odlar frivilligt (undantag finns givetvis) utan blir påtvingade av naturen som inte vill se någon naken, öppen jord.

Det är dessa påtvingade växter vi kommer att ta upp i den här artikelserien där vi ska beskriva en del av växterna lite närmare, samtidigt som vi kommer att ge tips på olika typer av bekämpning och åtgärder för att hålla problemen på en rimlig nivå.

Vissa typer av ogräs är förhållandevis enkla att bekämpa medan andra är i det närmaste omöjliga att bli av med utan att ta till extraordinära metoder. Men huvudregeln är att ju tidigare på säsongen man börjar desto enklare är det. Väntar man för länge kommer rotogräset att ha bildat så kraftiga rötter att man aldrig får bort alla rotbitar och fröogräset kommer att ha fröat av sig, vilket ger uppkomst till nya problem i framtiden.

Det finns många olika metoder att bekämpa ogräs och vi kommer att ta upp dem i separata avsnitt men i korthet är de följande:

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Handrensning och maskinell bekämpning.
Handrensning vet väl alla vad det innebär, svettigt och tålamodskrävande. För hand eller med hacka och skyffeljärn. Vid maskinell bekämpning använder man ett motordrivet redskap en jordfräs eller liknande för att underlätta arbetet.

Termisk bekämpning
Går ut på att bekämpa ogräset med värme och få det till att koka i växtcellerna. En rätt så vanlig missuppfattning är att det går ut på att man eldar upp ogräset.

Kemisk bekämpning
En metod där man med hjälp av olika kemikalier på det ena eller andra sättet tar död på ogräset. Effektivt, men ur miljösynpunkt inget att rekommendera. Kort sagt ingenting jag skulle vilja ha på mina rädisor.

Täckodling
Innebär att man täcker sina odlingar med till exempel gräsklipp, halm, bark eller flis. Mycket effektivt även om det inte alltid ser så prydligt ut.

Marktäckande växter
Växter som täcker jorden och hindrar ogräset från att gro. Till exempel; hasselört, nunneört, mossflox, mattveronica m.fl.

Viktigt att tänka på
En del ogräs är värdväxter för skadedjur medan andra däremot är värdar för nyttodjur som vi har användning för i våra odlingar. I utkanter och runt våra odlingar kan därför ett varierat ogräsbestånd vara gynnsamt för våra odlade växter och ogräsbekämpningen får därför aldrig göras urskillningslöst. På rätt plats och i rätt samanhang har även ogräset en funktion att fylla och mångfald är alltid av godo för att upprätthålla en ekologisk balans.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB