Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Juni månads trädgårdstips

Ogräs brukar man kalla det som växer där man inte vill att det ska växa. Monokulturer är sällsynta i naturen. Om man eftersträvar monokulturer stärks kravet på växtskydd. Ogräset är ofta värdväxter för våra skadeinsekters fiender.

Ogräsbekämpning

Ogräs utgör ett betydande problem i odlingen genom att konkurrera med våra kulturväxter om vatten, ljus och växtnäring. Det är därför viktigt att hållbart och systematiskt bekämpa de ogräs som hotar odlingens huvudgröda. Samtidigt kan man lämna kvar sådana oplanerade växter som inte stör grödan, vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden i landet och gynnar ekosystemet.

Olika typer av ogräs och deras hantering

Rotogräs är särskilt allvarliga i odlingen då de har välutvecklade, övervintrande rotsystem som gör att de snabbt kan växa till och konkurrera ut kulturväxterna på våren. Exempel på rotogräs är tistel, kvickrot, vallört och kirskål. Dessa växter måste i princip utrotas från det odlade området eftersom de ständigt lagrar näring i rötterna och med tiden tar över odlingen. Fröogräs är däremot oftast ett mindre problem, förutsatt att man arbetar förebyggande och tar hand om dem tidigt i odlingssäsongen. Till exempel kan sådd av rädisor i morotsraderna, regelbunden hackning och täckning med gräsklipp göra att rensning och gallring inte blir något stort arbete (källa Göran Lindeberg).

Praktiska råd vid odling

Så här gör man för att hantera ogräs och lyckas med sin morotsodling:

  • Skörda rädisorna: Så snart rädisorna är klara, skörda dem och ta samtidigt bort ogräset. Med redskapet Lucko går detta snabbt och smidigt.
  • Gallra morötterna: När morötterna har fått ett par till tre blad, gallra plantorna så att det är ca 5 cm mellan varje planta. Detta ger morötterna bättre plats att utvecklas.
  • Täckning: Lägg på ytterligare ett lager gräsklipp efter gallring. Gräsklipp både förhindrar ljusgroende ogräs och bidrar med extra näring åt plantorna.
  • Skydd med odlingsväv: Efter gallringen kan man täcka med odlingsväv för att skydda mot morotsfluga, en vanlig skadegörare.
  • Slutavstånd: När morötterna börjar bli skördeklara kan du gallra ytterligare, genom att lämna varannan morot kvar, så att det slutliga avståndet blir ca 10 cm mellan plantorna. På så vis får de kvarvarande morötterna gott om utrymme att växa sig stora och fina (Göran Lindeberg).

Foto: Bertil Dahlby

Sammanfattning av ogräsbekämpning och morotsodling

Korrekt ogräsbekämpning handlar om att använda flera strategier i kombination: fysisk rensning, gallring, täckning och ibland även samodling med andra arter som rädisor. Särskild uppmärksamhet måste riktas mot rotogräs som annars snabbt tar över en odling. Ekologiska metoder som handrensning och täckning bidrar dessutom till att minska behovet av kemiska medel och gynnar den biologiska mångfalden. Genom att följa dessa råd ger du dina morötter de bästa förutsättningarna för att utvecklas och trivas – och kan slutligen njuta av en riklig och frisk skörd! (Läs mer hos Göran Lindeberg)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB