Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ohyra

Onsdagen den 7 juli 1999

Sommaren lunkar på utan några större katastrofer eller avbräck. Det kommer regn ungefär så ofta som det behövs, men inte alls lika obehärskat som i fjol ... peppar peppar! Men vi hade några extremt varma och torra dagar just när kålrabbin började titta upp, och tyvärr verkar det som om jordlopporna tog chansen och mumsade i sig småplantorna. Jag ser bara ett fåtal plantor, och de är väldigt perforerade!

Störbönan "Blauhilde" har också skickat upp några svårt bitna plantor, men de verkar ta sig. Däremot syns inget spår alls av buskbönan "Nassau" trots att det är över två veckor sedan jag sådde. Bönornas elände vill jag nog däremot inte skylla på jordlopporna. I stället misstänker jag att det bor små gulbruna myror i jorden som har fått sig ett kalas. Jag har försökt med att hålla jorden fuktig, och lägga på litet kaffesump, men jag är inte säker på att det hjälpt. Annars har det varit lugnt på ohyrefronten. Inga nämnvärda mängder bladlöss, och kålmalslarverna har inte börjat visa sig på broccolin ännu. De brukar dyka upp någon gång i mitten av juli, så det är nog bara att vänta.... Har ni mycket ohyra i trädgården just nu?

Planerna för gräsmattans utrotande går vidare - även om man knappast kan kalla vissa områden för gräsmatta längre, eftersom de inte sett en gräsklippare på väldigt länge. När jag hade satt ut träramarna som jag skrev om i förra veckan invid gärdesgården så klippte jag i alla fall en liten gång bland maskrosorna så man skulle kunna komma åt dem. Sen började jag fundera på var man brukar gå, och klippte några gångar till. Helt plötsligt kunde jag faktiskt se en struktur i eländet, och om jag kisade litet kunde jag visualisera frodiga planteringar kring gångarna och stentrapporna. Det blir nog ett flerårsprojekt, men det känns i alla fall skönt att ha en struktur. Planen är att jag ska täcka maskrosorna med tidningspapper och kanske spillhö i sommar, plantera litet till hösten, och så fortsätta på det viset tills det ser bra ut.

Den runda rabatten i gräsmattan med fågelbadet i mitten har inte alls frodats lika bra som maskrosorna. Broccolin och svartkålen har nästan stått stilla sedan jag planterade ut dem i början av juni. Det gick till slut upp för mig att jorden där i gräsmattan nog var ganska mager. Så nu har de fått fårgödsel och nässelvatten, och det verkar som om de tar fart. Men det är ett tag kvar till den frodiga grönska jag hade tänkt mig. Den andra nygrävda rabatten däremot, mellan vinbärsbuskarna, ser frodigare ut. Salladssenapen som jag sådde där har vi börjat gallringsskörda av. Det smakar verkligen spännande, pepparrot och senap med en lång eftersmak. Det gäller bara att hinna före jordlopporna!

Trots att ohyresäsongen satt fart så smått finns det i alla fall vissa växter som verkar helt oberörda. Luftlöken är en sån kämpe - den har nu börjat få små konstiga utväxter på vissa blad som antagligen är anlagen till de nya små lökarna. Den övervintrade fint också, så det är nog en klar favorit i trädgårdslandet!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Den runda rabatten.


Luftlök

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB