Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ohyra

Sammanfattning av jordloppor och deras betydelse i trädgårdsodling

Vad är jordloppor?

Jordloppor är små, hoppande skalbaggar, oftast svarta eller svart-gulrandiga, som är särskilt förtjusta i att angripa unga plantor i trädgården, framförallt kålväxter som kålrabbi, broccoli och svartkål. De är svåra att upptäcka med blotta ögat men deras närvaro syns tydligt som små, runda hål i bladen – något som är lätt att känna igen på till exempel de späda plantorna av kålrabbi som nämns i artikeln från 7 juli 1999. Angreppen kan vara så kraftiga att det bara blir ett fåtal, kraftigt perforerade plantor kvar.

Typiska kännetecken på skador

  • Små, runda hål i unga blad
  • Extra utsatta är späda kålplantor
  • Kraftigt perforerade blad kan leda till att plantorna dör

När och hur gör de skada?

Jordloppor orsakar mest skada under torra och varma perioder på våren och försommaren, när de unga plantornas tillväxt går långsammare och bladen är extra känsliga. Skadorna är särskilt besvärliga de första veckorna efter uppkomst, tills plantorna hunnit få 3–4 örtblad. Svaga och långsamt växande plantor är mest utsatta, och om angreppen är hårda kan hela plantor förgås. I dagboksanteckningen från Vibbyn ser vi exempel på detta, där endast några få plantor klarat sig efter ett kraftigt angrepp.

Vilka växter drabbas?

Främst kålväxter, däribland kålrabbi, svartkål och broccoli, är jordloppornas favoriter. Andra växter som rädisa, rucola och i viss mån bönor kan också angripas, liksom vissa prydnadsväxter vid ogynnsamma förhållanden. Det är alltså viktigt att vara extra uppmärksam på tecken på gnagskador på unga plantor i dessa grupper.

Exempel på känsliga växtslag

  • Kålväxter: kålrabbi, svartkål, broccoli
  • Andra: rädisa, rucola, bönor

Faktorer som ökar risken för skadeangrepp

Riskerna för angrepp ökar särskilt under torra perioder när jorden torkar ut, plantorna stannar upp i växten och blir mer sårbara. Även mager jord och långsam groning bidrar till större skador, vilket också exemplifieras av att broccolin och svartkålen i den runda rabatten hade svårt att ta fart innan tillförsel av fårgödsel och nässelvatten. Där jordförhållandena är bättre, som i den nygrävda rabatten, har plantorna däremot klarat sig bättre.

Bekämpning och motåtgärder

Att hålla jorden fuktig är en av de effektivaste metoderna för att minska angreppen, då jordlopporna trivs bäst när det är torrt. Vissa trädgårdsmästare försöker med att lägga på kaffesump, men effekten är osäker, något som även nämns i odlingsdagboken. Fysisk täckning, till exempel med fiberduk eller väv, kan ge visst skydd, även om jordloppor ibland lyckas ta sig in ändå. Att plantera ut starka, fördrivna plantor och skydda de allra minsta ger plantorna större chans att klara sig genom de mest utsatta första veckorna. Fler tips hittar du i artikeln om sommarförberedelser.

Praktiska tips för att minska angreppen

  • Håll jorden fuktig
  • Använd fiberduk för fysisk täckning
  • Förbättra jorden med gödsel och nässelvatten
  • Sätt ut kraftiga småplantor

Ekonomisk och praktisk betydelse

I kommersiella odlingar kan stora angrepp av jordloppor innebära kraftigt minskad skörd, ibland till och med halverad, då de små plantorna snabbt går förlorade. För hobbyodlare handlar det ofta främst om att bladen blir fula, men också att svaga småplantor dör. Detta kan leda till glest bestånd och misslyckad sådd, särskilt under torra och näringsfattiga år.

Övriga observationer från texten

Andra skadeinsekter, såsom bladlöss och kålmalslarver, förekommer förstås också, men är oftast ett mindre problem tidigt på sommaren jämfört med jordlopporna. Det är dock klokt att vara uppmärksam på kålmalen i juli, då larverna brukar dyka upp i större mängder. Vissa växter, som luftlök, verkar dock helt klara sig från angrepp och kan därför rekommenderas som robust tillskott i grönsakslandet.

Slutsatser

Jordloppor är ett återkommande bekymmer i svenska köksträdgårdar, särskilt för den som odlar kålväxter. Skadorna är tydligast efter varma och torra perioder och på svaga småplantor. Med enkla förebyggande åtgärder som att hålla jorden fuktig, förbättra jordens bördighet inför sådd och ibland täcka känsliga skulle mycket av skadorna kunna begränsas – men ibland får man räkna med några förluster ändå, särskilt i småskalig odling. Att välja växtslag som klarar sig bättre, som luftlök, är också en väg framåt. För dig som vill ha tips inför sommaren, missa inte artikeln om sommarförberedelser och inspireras av odlingsdagboken från Vibbyn.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB