Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarförberedelser

Jag började nästan tycka att det var sommar, för löven har slagit ut och gräset grönskar. Häggen står precis i begrepp att blomma, kanske den här veckan om det blir varmt. Men i söndags när vi hade planerat att slå upp en gärdesgård på tomten fick jag besinna mig - det snöade. Så gärdesgårds-arbetet fick vi skjuta upp.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 2 juni 1999

Lördagens sedan länge planerade besök på diverse plantskolor genomförde vi i alla fall, trots regn och rusk. Har ni handlat på någon plantskola i år? Först for vi söderut, till Bryggmans handelsträdgård i Öjebyn. Jag har hört mycket om den, men aldrig varit där, så jag tyckte det skulle bli väldigt spännande. Tyvärr var det rätt så regnigt och kallt, så trots medhavda paraplyer var det svårt att uppskatta de fina odlingarna till fullo. Dessutom hade inte så mycket kommit upp ännu, men vi beslöt snabbt att komma tillbaks även senare på sommaren. De hade ett stort sortiment av både perenner, buskar och kryddväxter. Det jag blev gladast över att hitta var rosenkvitten, Chaenomeles japonica "Cido". Jag blev så sugen på en sån sen de visade de gula frukterna i Gröna Rum för ett tag sen, och trots att den "officiellt" bara går till zon 4 ska jag prova. På handelsträdgården rekommenderade de väldränerad jord, helst en slänt, och slänter har jag ju gott om på tomten!

Jag köpte också något som kallades Nicklök, Allium cernuum. Jag chansade på att den skulle vara ätlig, och när jag sen letade litet på webben visade det sig att den är både ätlig (enligt Plants for a Futures katalog) och dekorativ med rosaröda nickande blommor. Så den kommer att få en hedersplats i min grönsaksrabatt i vinrött och grågrönt som jag håller på att sätta i ordning. Några kryddväxter blev det också på Bryggmans, variegerad äppelmynta och kinesisk gräslök. De ska ersätta exemplaren som jag inte fick att överleva förra vintern.

Sedan föll jag för en frestelse - doftpelargoner! Jag såg doftpelargoner för första gången förra sommaren när jag var på Wisley utanför London, och de fascinerade mig med sina intressanta bladformer och varierande dofter. Nu köpte jag äntligen mina första tre: "Lady Plymouth" med variegerade blad och citron-mint-doft, "Candy Dancer" med vädigt finflikiga blad och cederträdoft, och "Snowflake" med nästan helt runda blad och en doft av muskotnöt. Jag vet inte så mycket om pelargoner, men efter en titt på pelargonartiklarna här på Odla.nu bestämde jag mig för att ta några sticklingar, och sedan plantera ut plantorna om några veckor. Till hösten tar jag in dem och försöker övervintra dem i garaget.

Efter Bryggmans vände vi hemåt mot Boden igen, trötta och hungriga men fortfarande sugna på fler plantskolebesök. Vi tittade som hastigast in på en handelsträdgård i Råbäcken. De hade mycket rosor och sommarblommor, men eftersom vi inte riktigt var intresserade av det fortsatte vi till Vittjärv. Vittjärv ligger någon halvmil norr om Boden, och där finns en nyöppnad handelsträdgård som vi aldrig varit på. Det var verkligen ett trevligt ställe som jag kan rekommendera - naturligtvis inte lika stort sortiment som Bryggmans, men fina lokaler, välvuxna plantor, och bra priser. Jag som bara vill ha ätliga växter i min trädgård syndade faktiskt och köpte enbart prydnadsväxter. Vitblommande astilbe till ett besvärligt ställe framför huset, där jag vill ha något "buskigt" men där buskar inte skulle klara sig eftersom det rasar ner tonvis med snö under vintern. Och så något som kallades "Norrlands-schersmin", Philadelhups lewisii "Waterton". Den ska få stå och dofta invid trädgårdsmöblerna.

Jag har skam till sägandes inte hunnit få ner mina inköp i jorden ännu, men eftersom de står i krukor klarar de sig nog ett litet tag till. Däremot har jag tagit krafttag med gräsmattan äntligen - krattat, klippt, gödslat. Den ser rätt grå och eländig ut men den tar sig nog.

Frilandssådden och utplanteringen börjar närma sig - om en eller två veckor är det nog dags ungefär. Så jag har tagit mig en semestervecka för att hinna förbereda allt. Jag och svärmor har börjat luckra odlingsbäddarna, och samtidigt passar vi på att vända ner litet fint grus (4-8 mm) för att lätta upp den trista lerjorden litet. Jag tycker ändå att jordens struktur är litet bättre nu än när vi flyttade hit för två år sen, kanske för att vi hackade igenom den grundligt i fjol våras, kanske för att vi täckodlade ganska intensivt i fjol. Alla mina miljoner lökplantor har jag börjat avhärda också. Det kändes som ett sisyfosarbete att bära in och ut dem varje dag, så i stället riggade jag upp en kvadratodlingsmodul med fiberduk från Bengtssons Idéprodukter ute och ställde dem under. Det blir dubbla eller trippla lager fiberduk till att börja med, och så plockar jag av lager för lager allt eftersom. Hoppas det fungerar.

Ja, och så var det ju det där spännande projektet med fågelbadet av natursten som jag antydde något om i förra veckan. Min snälle man har nämligen tillverkat ett fågelbad av en meterbred natursten. Den har vi nu placerat i en cirkelrund rabatt som vi grävt mitt på gräsmattan. När vi grävde stötte vi (naturligtvis...) på en senbumling i ena kanten som var så stor att vi hade fått schakta bort halva tomten för att få upp den. Så i stället bestämde vi oss för att låta den gå i dagen, och skapa ett litet "stenparti" omkring den. Det blev väldigt effektfullt, med den stora fågelbadsstenen i mitten och en remsa av mindre stenar ut mot kanten. Som kronan på verket placerade vi ut de runda bollarna av hypertufa som jag tillverkade tidigare i våras bland stenarna. Rabatten ska fyllas med broccoli och ätlig tagetes, och ur hypertufabollarna ska det spruta citrontimjan tror jag. Bara nu sommaren skulle komma på riktigt så jag får förverkliga det!


Fågelbad av natursten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB