Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nässelvatten

Nässelvatten är ett av de allra bästa gödselmedel man själv kan tillverka. Det är utmärkt att använda som bladgödsel för snabb effekt, eller som allmänt stärkande medel och tillskottsgödsel för växterna.

Vill man blanda till nässelvatten är det bara att samla in nässlor, vilka det aldrig brukar vara brist på och lägga dem i en spann. Sedan häller man över vatten så att det täcker och låter det stå några dagar innan man börjar använda det. Vill man att nässelvattnet ska bli fort färdigt kan man sönderdela nässlorna genom krossning eller med en häcksax.

Nässlor är emellertid inte särskilt trevliga att handskas med och även om man använder hela nässlor så bryts de snabbt ned. Efter ett par veckor återstår bara stjälkarna och de passar bra på komposten. Det luktar ordentligt illa när bladen bryts ner, men stanken kan minskas om man rör i blandningen då och då. Det brukar bli lagom starkt om man späder ut det med tio delar vatten.

Man kan även samla in nässlor och låta dem torka, för senare användning. När nässlorna torkat kan man smula dem så är det lätt att förvara. Sen när man behöver gödselvatten blandar man bara de smulade nässlorna med vatten och låter det dra ett par dagar. Om man vill att det ska gå snabbare kan man använda hett vatten, som man kokt. Varmt vatten ur kranen bör man aldrig använda då det löser ut ämnen i ledningarna som är hämmande för tillväxten.

Bästa tiden för vattning på bladen är en dag när det är fuktigt ute. Om man använder nässelvatten som tillskottsgödsel på marken spelar det inte så stor roll när man vattnar ut det, även om det är en fördel att göra det på morgonen. Det kan även vara bra att ge nyplanterade växter lite tillskottsnäring. Man bör dock vara försiktig med hur mycket och hur ofta man vattnar med gödselvatten. Växterna kan inte själva avgöra hur mycket näring de tar upp när man använder gödning löst i vatten. Om växterna får för mycket näring, speciellt kväve, försämras kvalitén och hållbarheten.

Nässelvatten innehåller stora mängder nedbrytande bakterier, vilket verkar ha en positiv effekt på marklivet. Om man använder täckmaterial på marken, så som gräs eller dylikt, verkar effekten bli extra stor. Förmodligen påskyndas nedbrytningen av täckmaterialet med hjälp av bakterierna från nässelvattnet.

Nässlor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB