Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Försmak

Sommarens Vitlöksskörd – Tips för Odling och Skörd i Sverige

Efter midsommar i norra Sverige har den allra längsta dagen passerat, men de som säger att det redan vänder mot höst är ändå lite för pessimistiska. Själv har jag faktiskt fått en liten försmak av höstens skörd – trots att årets sådder just börjat kika fram är det annat som redan går att njuta av!

Sätt rätt vitlök – lärdomar från praktiken

Våra vitlökar, som vi satte i höstas, växer och frodas. Särskilt bra har det gått med sättvitlöken från Lindbloms, medan klyftor från matvaruaffären var betydligt mer oberäkneliga—a reminder om vikten av att alltid välja certifierat utsäde istället för butiksköpt vitlök som kan vara olämplig för odling. På självaste midsommarafton drog vi upp ett par exemplar i förtid. De hade ännu inte börjat bilda de typiska klyftorna utan liknade mer purjolök. Skalet var vackert rosastrimmigt, och innanför fanns en vit, fast lök med mild, god vitlökssmak och en doft som verkligen förde tankarna till sommarköket.

Att skörda späda vitlökar ger en helt annan matupplevelse än att vänta på fullt mogna lökar. De unga vitlökarna är mildare och kan njutas både råa och tillagade, och deras konsistens är fast och fräsch.

Nyskördade späda vitlökar.

Lite inspiration för dina egna skördar

Har ni skördat något ännu? Det är alltid lika spännande att följa utvecklingen i landet och upptäcka varje ny liten framgång.

Grönkål i överflöd – förnya synen på överskott

Jag kom också äntligen på vad jag skulle göra med all grönkål som jag sått i varmbänken. Istället för att kasta bort de plantor som blivit över och hunnit bli stora och fina, bestämde jag mig för att skörda och äta direkt. Det krävs lite omställning i tanken – vanligtvis ser man plantor som något för vidare utplantering, men ibland är det mest hållbara att använda överskottet som färsk grönsak istället. Nästa år ska jag försöka så mindre, men det har jag nog lovat förut...

Alla plantor fick dock inte plats i grönsakslandet, så jag testade istället en annan metod: höbädd.

Höbädd – en lösning för både plats och skydd

En höbädd innebär att man lägger en rejäl hög med halvrutet hö på ett lager tidningspapper, och sätter plantor i hål fyllda med jord mitt i höet. Potatis gick också ner där när jag ändå höll på. Jag har stora förhoppningar på den här odlingsmodellen—broccolin trivs exempelvis utmärkt i höbädden och har sluppit angrepp från jordloppor, till skillnad från plantorna i vanliga odlingsbäddar. Att täcka jorden på det här sättet är inte bara praktiskt för odlingen, utan kan även skydda grödorna mot ohyra.

Snabbfix med tidningar och återbruk – träramar ger nya odlingsytor

Trots alla kreativa lösningar – höbäddar, varmbänk och förodlingskrukor – är det lätt att verksamheten växer snabbare än utrymmet. När det fortfarande fanns fröer och plantor kvar att plantera byggde jag ihop några praktiska träramar av delar från vår gamla trädgårdssoffa. Tidsbristen gjorde att jag återigen fick ta till tidningspappersmetoden: fodersäckar och Dagens Nyheter på gräsmattan, träramar ovanpå och sedan i med ny, näringsrik plantjord. Det fungerar utmärkt, ser trevligt ut och ger plats åt sådant som Johannesört och rödbladig trädgårdsmålla.

Träramarna på gång.

Att vänta på den stora skördetiden

Försmak av höstskörd till trots är det fortfarande långt kvar tills det stora grönsaksfrosseriet kan börja. Jag går ned till grönsakslandet flera gånger om dagen bara för att följa det lilla som händer. Ärtorna har precis tittat upp, kålroten är på god väg, och även om morötter och persilja som vanligt gror långsamt så ser jag med glädje att både mangolden 'Bright Lights' och ringblommorna från Odlas odlingsförsök sticker upp lite blygt – varje dag bjuder på något nytt och spännande.

Att odla med fantasi och envishet

Att odla i norra Sverige kräver uppfinningsrikedom och tålamod, men med höbäddar, varmbänkar och snabba lösningar med tidningar och ramar går det att skapa en produktiv och vacker köksträdgård även på liten yta. Oavsett var i landet du befinner dig kan du hämta inspiration från dessa metoder—och glöm inte att hålla utkik efter ohyra i trädgården när säsongen tar fart.

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB