Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Försmak

Onsdagen den 30 juni 1999

Ja, den längsta dagen på året har passerat, och trots att jag inte håller med "olyckskorparna" som tycker att det vänder mot höst nu har jag faktiskt fått en liten försmak av höstskörden. Årets sådder har precis börjat titta upp, så de är inte mycket att äta - men det finns annat...!

Våra vitlökar som vi satte i höstas växer och frodas - i alla fall de som vi köpte som sättvitlök från Lindbloms. (Klyftorna från matvaruaffären däremot är det litet si och så med.) Så på midsommmarafton ryckte vi upp två stycken på vinst och förlust. De hade naturligtvis inte börjat bilda klyftor ännu, utan såg mer ut som purjolökar. Skalet var vackert rosastrimmigt, och där under fanns en vit och fast lök. Den hade inte riktigt det där rätta stinget, men en mild och god vitlökssmak. Och en härlig doft! Har ni skördat något ännu?

Jag har också äntligen kommit på vad jag ska göra med all grönkål som jag sått i varmbänken - äta upp den! Det har kännts litet tråkigt att behöva kasta bort alla mina överblivna plantor, speciellt eftersom de hunnit bli rätt stora och fina där de stått och väntat på utplantering. Att man faktiskt kan skörda dem kom inte för mig i första taget. Det är svårt att ställa om hjärnan och se dem som mat i stället för som utplanteringsväxter - man skulle väl aldrig drömma om att köpa grönkålsplantor på plantskolan för att få sig en middag. Men när alternativet är komposthögen verkar det plötsligt inte så vansinnigt. Nästa år ska jag minsann inte så lika mycket... men det har jag nog sagt förr...

En del av grönkålsplantorna lyckades jag plantera ut i alla fall. Inte i grönsakslandet, för det är fullt. I stället gjorde jag ännu en "höbädd", alltså en stor hög med halvruttet hö placerat på tjocka lager tidningspapper. Precis som med broccolin som jag skrev om tidigare planterade jag grönkålen i små hål i höet som jag fyllde med jord. Några potatisar petade jag ner också när jag ändå höll på. Jag måste säga att jag har stora förhoppningar på den här metoden! Broccolin i höbädden frodas fortfarande, och de har helt sluppit angrepp av jordloppor. Broccoliplantorna i odlingsbäddarna däremot har fått de nedre bladen alldeles sönderätna. Det gäller bara att ha tillgång till massor av hö, halm eller liknande - men det har vi tack vare den urusla sommaren i fjol som fick hälften av fårens hö att ruttna på hässjorna! Inget ont som inte har något gott med sig...

Men trots alla höbäddar har jag fortfarande fröer och plantor som jag skulle behöva sätta i riktig jord. Så i helgen snickrade jag ihop några träramar av vår gamla trädgårdssoffa. Tiden är knapp, så jag har inte tid att gräva några bäddar - det fick bli tidningspappersmetoden igen.

Gräsmattan täcktes med gamla fodersäckar och Dagens Nyheter. Sedan på med ramarna och i med plantjord. Det ser faktiskt ganska trevligt ut, och nu har jag äntligen plats för Johannesörten och den rödbladiga trädgårdsmållan!

Ja, försmak av höstskörden eller inte så är det ett bra tag innan det stora grönsaksfrosseriet startar. Men jag går ner till grönsakslandet flera gånger om dagen bara för att titta hur det går. Ärtorna har just kikat upp, och kålroten är på god väg. Morötterna och persiljan gror trögt som vanligt, men mangolden "Bright Lights" och ringblommorna som jag odlar för Odla:s odlingsförsök kikar upp litet blygt. Och varje dag har det hänt något nytt och spännande!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Nyskördade späda vitlökar.


Träramarna på gång.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB