Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstens vackra bär

När blomsterfägringen i trädgården har falnat, löven singlat ner och höstmörkret tränger sig på, då längtar vi efter liv och färg i trädgården. Då kommer alla färgglada bär och frukter väl till sin fördel. De finns i många färger, allt från vitaste vitt till blänkande svart genom hela paletten av färger och nyanser.

Med vad är då bär respektive frukter? Vi tänker väl på solvarma jordgubbar och saftiga blåbär när någon nämner ordet bär. Och äpplen, plommon och liknande när man talar om frukter. Men det är så att även alla bär är någon form av frukter, de innehåller ju frön som skall föra släktet vidare. Den botaniska termen bär är ännu mer förvillande, så vi fördjupar oss inte mer i  det här, utan koncentrerar oss på bärens/frukternas skönhetsvärden!

På våren, när vi just har klarat av den kalla, färglösa vintern och plantskolorna äntligen har öppnat igen, då har vi svårt att tänka på annat än att nu vill vi ha blommor och färg och det genast! Då blir det lätt så att vi köper enbart vårblommande växter och glömmer bort att hösten och vintern kommer så småningom. Så försök att sansa dig i våryran och köp även växter som visserligen inte ser mycket ut just då bredvid alla vårblommorna, men deras tid kommer, var så säker! Och det tackar du för sedan när du går runt i din höst- och vinterträdgård!

Planterar man buskar och träd, ja, även vissa perenner, med vackra, färgglada bär, så har man en ytterligare dimension att njuta av när blomsterfägringen är förgången. Liv och rörelse får man på köpet, då många höstbär är smaskens för småfåglarna och de kommer i glada, kvittrande skaror för att spisa av dem.

Men om du har småbarn i närheten, undvik dock vissa arter som har giftiga bär eller är giftiga på annat sätt. Försök tala med barnen om att man aldrig stoppar okända bär i munnen hur 'läckra' de än ser ut. Fåglarna däremot vet naturligt att undvika dessa. Dessutom har de en naturlig matsmältning som gör att de tar tillvara det ätliga fruktköttet men låter den giftiga kärnan passera genom kroppen utan att den gör någon skada. Jag har försökt markera de giftiga sorterna jag känner till.

Jag hoppas denna artikel samt den om höstfärger som jag skrev nyligen inspirerar dig. Så fram med lilla skissblocket och anteckningsboken och börja planera för vårens planteringsäventyr, som förhoppningsvis ger din trädgård en härlig färgsprakande höst/vinter nästa år, med härliga bladfärger och bär att njuta av.

Här följer en lista på växter med vackra bär på hösten:

Röda frukter
Gula och orange frukter
Blåa frukter
Lila frukter
Svarta frukter
Vita frukter

Malus Rönnar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB