Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hösten

På hösten, när marken är varm efter sommaren och luften lagom sval men frosten ännu dröjer, är det en bra tid att plantera träd, buskar och perenner. För plantering av lövfällande växter är hösten den bästa tiden.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Hösten - tid att plantera.

Växterna tar inte skada av att planteras när de har gått i vila och växtkraften har avtagit och de har börjat tappa blad, för nu kan de satsa på att utveckla rotsystemet.

På våren är det tvärtom: ljus och värme lurar den nyplanterade växten att skjuta nya skott upp mot solen istället för att bygga rötter.

Det går bra att plantera så länge marken är mjuk så att man kan gräva i den, var man än bor i landet. Plantan hinner i regel rota sig något innan vintern om man inte planterar strax innan det blir tjäle. I sådana fall måste den behandlas som nyplanterad på våren.

Undantaget är dock de vintergröna växterna, det är alltid bättre att plantera sådana på våren.

Dessa växter dricker och avdunstar vatten via bladen hela vintern och klarar därför inte av en sen plantering när marken strax fryser till och de inte har hunnit rota sig. Då kan de torka ut eftersom de inte får vatten från jorden. Man kan visserligen skugga växten under vårvintern när solen åter börjar bli stark i februari, men det kan ändå blir vinterskador då växten inte kan kompensera det vattnet som dunstar genom bladen om marken är frusen.

Det är inte så mycket folk i plantskolorna så här års heller och dessutom har många av dem rea på växter inför vintern. Man kan passa på och köpa dina växter nu, så slipper man vårhysterin med massor av folk i butiken. Personalen är inte heller så stressade nu utan har tid att gå runt med dig och ge råd och tips.

Köper man höstblommande perenner, är ju plantan uppvuxen nu och den kanske till och med blommar. På våren är de bara småplantor som man inte vet hur de kommer att se ut sedan. Det är kul att plantera blommande växter och på en eftermiddag få en härlig rabatt med höstflox, höstaster, höstanemoner, solbrud och vackra gräs, av vilka finns ett bättre urval i butikerna på hösten och man ser ju hur vipporna blir.

Annat som går bra att göra på hösten är att dela på perenner och flytta lövfällande växter. Gör detta så sent som möjligt, när lövträden har tappat bladen, eftersom de dricker vatten så länge de är lövade.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Vissa växter går det särskilt bra att plantera just på hösten:

Många tror att pioner inte kan flyttas, men det går bra. Dock ska man vänta tills plantan är några år innan man rör den igen och göra det sedan på hösten, augusti-september.

Häckväxter planterar man så sent som möjligt om de är barrotade. Det finns också krukodlade häckväxter som visserligen kostar lite mer men å andar sidan spar man minst ett år. Dessa kan planteras nästan när som helst under växtsäsongen.

Även rosor som planteras på hösten brukar klara sig rätt bra, de rotar sig på våren efter att ha legat i stargroparna under vintern.

Alla sorters fruktträd går bra att plantera nu.

Perenner, särskilt de höstblommande, finns det fina exemplar av på hösten.

Av klematis kan det också vara lättare att hitta fina exemplar så här års.

Prydnadsgräs finns i fina exemplar nu, så att man kan se hur de kommer att bli.

Och så glöm inte lökväxterna - de ska ner i marken snarast innan de torkar ut i varma butikslokaler!

När man sedan planterar så ska man gräva en ordentligt stor grop. För en ros ska den vara ca halvmeter i diameter och lika djup. Ju större växt, desto större grop. Ett ordentligt förarbete lönar sig alltid!

Blanda upp den befintliga jorden med minst en halv säck kogödsel (använd inte konstgödsel!) och/eller bra, naturgödslad planteringsjord, ännu mer om man har hård lerjord. Det växer bättre i en lucker, bra jord som växten kan sticka in sina rötter i.


Höstanemon


Prunus kurilensis 'Ruby' i kruka


Prunus cerasifera 'Nigra'


Aesculus pavia 'Koehnei'


Hamamelis 'Diane' i solgass


Miscanthus sinensis 'Ferner Oesten'


Amelanchier alnifolia med bär

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB