Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 4

Kort och Gott från Hemträdgården 4-2006 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Vitlöksdags
Glöm inte vitlöken! Det är nu klyftorna ska i jorden, augusti-oktober beroende på var i landet det är (senare ju längre söderut). Klyftorna ska bara hinna rota sig, inte börja växa med blast. Sätt klyftorna en och en, 5-6 cm djupt och 10-20 cm mellan, i mull- och näringsrik jord, soligt läge. Vitlök från grönsaksdisken fungerar men är inte garanterat sjukdomsfri. Bättre är att köpa särskilt utsäde. Vitlöken skördas året efter, i juli-augusti när blasten börjar gulna.

Trädgårdsmöbeln het stol
Möbelhandeln är den bransch inom detaljhandeln som går bäst, och det är utemöbeln som är den stora grejen nu när den starka inredningstrenden nått utomhus. Billiga plaststolar och exklusiva möbler i teak har fått sällskap av plastrotting, aluminium och betong som hittat ut i våra gröna rum. Vi ser mer udda, trendiga möbler än tidigare. Förändringen har skett under tre, fyra år och mycket av inspirationen kommer från Europa, där man till följd av klimatet länge varit duktiga på att variera sig mer utomhus.
SvD 9/5-06

Trender bland perenner
Perenner är mycket populärt och har varit det under en längre tid. Carina Alaby har i sitt examensarbete inom trädgårdsingenjörsprogrammet vid SLU i Alnarp, intervjuat perennodlare, journalister och trendsättare. Övergripande trender är de gammaldags, lite vildvuxna och lättskötta perennerna. Dominerande blomfärger är blått, vitt och rosa, men lite mer starka blomfärger börjar efterfrågas - även gult som av många ansetts ful. Gräs blir allt mer populärt liksom perenner med avvikande bladfärg och form. Även kryddväxter och växter som lockar fjärilar är omtyckta.

I stället för rabatter har man börjat skapa naturlika miljöer: woodland, prärier, ängar, hedar och Medelhavsinspirerade trädgårdar. Mest tydligt är detta i offentliga planteringar men det börjar även ta sig in i våra privata trädgårdar.
Hämtat från Viola 20/2005

Köpefrö eller eget
Att samla eget frö från blommor och grönsaker är många gånger väl värt besväret. Visserligen kan man inte säkert veta att avkomman blir lik moderplantan, men ofta är det så. I ett test har man jämfört ett antal blommor och grönsaker odlade från köpefrö respektive eget samlat frö av exakt samma sort. Paradisblomster 'Violet Queen', tobak 'Pink Pearls', rudbeckia 'Indian Summer', luktärt 'Matucana', ringblomma 'Art Shades Mixed', lejongap 'Black Prince' och jätteverbena gav likvärdiga plantor som köpt och eget frö. Det gjorde också chili 'Hungarian Hot Wax', rosenböna 'Painted Lady' och sallat 'Freckles'. Till och med eget frö av tomat 'Ferline', en F1-hybrid, gav avkomma så gott som identisk med moderplantan. Frö från F1-hybrider brukar annars ofta ge mycket variabel avkomma, eller helt odugligt frö.

Eget frö av sömntuta 'Thai Silk Fire Bush' gav emellertid plantor som var mycket kraftigare och med blommor mer lika sitt vilda ursprung, jämfört med modersorten/köpefröet.
Gardening Which? aug 2005

Lekfull täppa

Rosa dröm med Sommerwind-ros och hjärtan blir det när barnen får bestämma. I alla fall tioåringarna som ritade Barnens trädgård i Valbyparken i Danmark. Man kan göra mycket kul med älsklingsfärgen som tema i växtval och material! Tips om betong och målning m.m. hittar du i "Betong som hobby" av Malena Skote.

Skalbaggslarver skadar gräs
Feta vita larver som äter upp gräsmatterötterna är ett stort bekymmer i vissa delar av landet, företrädesvis på lätta jordar. Gräset vissnar fläckvis och blir brunt, fåglar hackar och river runt så det blir än värre men de hjälper ju egentligen till i jakten på larverna. Ofta är det larver av skalbaggarna pingborre eller trädgårdsborre som är de skyldiga. De vuxna djuren gnager på blad av diverse buskar och träd men gör egentligen ingen skada. Trädgårdsborren svärmar i juni, pingborren något senare.

Larverna bekämpas biologiskt med nematoder i form av preparatet NemaGräs (Bionema) eller Stoppar Insektslarver (Weibulls). Behandling under våren, även sensommar och höst om angreppen är svåra. Marktemperaturen bör inte understiga 13 °C.

Ett annat tips är att bevattna gräsmattan under svärmningen för att störa skalbaggarna. Trädgårdsborren svärmar mitt på dagen och att genast därefter gå ut och klippa gräsmattan, långsamt och på låg höjd, är ett råd från en trädgårdsägare med erfarenhet av denna skalbagge.

Se rosor nu
Åka till rosenträdgårdar, nu? Det finns en poäng med att besöka rosenträdgårdar på sensommaren, trots att den överdådiga blomningen är över - nämligen att notera hur pass friska eller sjuka olika rosor är. Det är stora sortskillnader och ska man skaffa nya rosor vill man ju helst ha de som är sunda. Augusti är en bra tid att studera de olika rosornas känslighet och motståndskraft mot rost, svartfläcksjuka och mjöldagg.

Cancer hämmas av nypon och havtorn
Ämnen i extrakt av frukt och bär påverkar hastigheten som cancerceller delar sig på. I samarbete med Lunds universitet har Marie Olsson vid SLU i Alnarp studerat hur tio slag av frukter och bär hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Det visade sig att cancercellerna hämmades mer av mer koncentrerade extrakt än av svaga.

Tjocktarmscancerceller hämmades mest av nypon, blåbär och havtorn medan bröstcancerceller påverkades starkast av nypon, svarta vinbär och havtorn.

En rad olika antioxidanter i extrakten analyserades. De extrakt som innehöll mycket vitamin C visade sig vara de som hämmade celldelningen mest, men effekten av bara askorbinsyra (vitamin C) uppvisade inte samma mönster och var mestadels obefintlig eller marginell. Detta pekar på att vitamin C samverkar med andra ämnen i bärextrakten.

En förutsättning för att effekten ska uppnås är också att ämnena tas upp av kroppen och kan transporteras, åtminstone för verkan på bröstcancercellerna. Om man kan ta reda på vilka substanser det rör sig om, så finns det en möjlighet att man i framtiden ska kunna tillverka läkemedel av dem.
Notiser från SLU, 4-2005

'Algott' för allergiker?
En äppelsort med ovanligt låga halter av allergiframkallande protein har nu förädlats fram vid SLU. Äppelföräldrarna är 'Gyllenkroks Astrakan' och 'Worcester-parmän'. Hilde Nybom vid SLU Balsgård påpekar dock att sorten med arbetsnamn 'Algott' ännu inte har testats med blodserum från allergiker eller i riktiga konsumenttester.

I en kartläggning av 106 sorter hade 'Algott' lika lite allergener i frukten som den tidigare kända lågallergena tyska sorten 'Gloster'. För alla sorter var det högre halter i skalet än i köttet och många sorter skulle kanske kunna ätas skalade av vissa allergiker.

Sorterna 'Cortland', 'Mio' och 'Honeycrisp' hade låga halter av allergenet, framför allt i skalet. Andra sorter, t.ex. 'Summerred' och 'Fredrik', visade sig efter en månads lagring få ökade halter av allergen i skalet och det hade till och med spridit sig in i fruktköttet.

'Algott' har provodlats under några år i Skåne, men härdigheten i resten av Sverige är okänd. Sorten kan tidigast registreras hos växtsortnämnden 2006. Frukten mognar kring 1 september, är gul med röda strimmor och har ett saftigt, vitt, lätt sötsyrligt fruktkött. Äpplet är inte så stöttåligt och lämpar sig bäst för fritidsodling eller försäljning via gårdsbutik.
Hämtat från Notiser SLU 6-05

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fgult-06.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fsommerwind-ros.jpg)


Trädgårdsborren svärmar i juni. De vuxna djurens gnag på lövträd och buskar gör ingen skada, larverna däremot förstör gräsmattan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB