Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 3

Kort och Gott från Hemträdgården 3-2005 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Grönskande praktverk eller källa till oro?
En grön, prydlig gräsmatta - hur betydelsefullt är det? Tidningen Vi i Villas villapanel genomförde förra sommaren en undersökning bland ca 3500 villaägare. Den visar att hälften av de svenska villaägarna inte tycker att gräsmattan är viktig och att den duger som den är. För 18% är gräsmattan dock en ständig källa till dåligt samvete. 11% uppger att gräsmattan är ett grönskande praktverk medan 18% klagar över att den knappt syns under mossa och maskrosblad. En liten andel, 4%, beskriver gräsmattan som stoltheten i trädgården. Flest villaägare som inte bryr sig så mycket finns i Norrland. I Malmöområdet hittar man flest villaägare som oroar sig.

En hel del pengar spenderas på gräsmattan. Enligt Vi i Villa lade 42% ut 0–499 kr och ungefär lika många 500-1999 kr på gräsmattan (gräsklippare undantaget) senaste året. En tiondel satsade 2000–3999 kr och några få procent över 8000 kr. Bland de gräsmatteprodukter som inhandlas hamnar gödsel överlägset i topp.

Mångsidigt rengöringsredskap
Högtryckstvätten är ett mångsidigt rengöringsverktyg för hus, trädgård, bil och båt. Ytor spolas rena med enbart vatten och hårt tryck. Nu till våren kan man t ex använda den för att ta bort beläggningar och smuts på plattor och altaner eller på växthuset. Stommar av metall tål det bra men om de är av trä ska man vara mer försiktig.

Högtryckstvätten K5.85 från Kärcher är av medelstorlek och har visat sig bäst i test enligt både Råd & Rön (3/2004) och Dagens Nyheter (Konsument 7 juni 2004). Finns att köpa på bygg-, färg- och järnhandeln samt stormarknader. Capris 3300 kr.

Odla giftfritt i stan?
Man behöver inte dra sig för att odla grönsaker bara för att man bor i sta'n. Risken för höga halter av tungmetaller har minskat väsentligt i dag p g a övergången till blyfri bensin. Men det finns några enkla råd man bör följa.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

I samband med att journalisten Lena Israelsson började skriva på sin bok Cityoding (se Ht 6/2004) kontaktade hon Fritidsodlingens Riksorganisation FOR om möjligheterna att genomföra en enklare undersökning med sallatsodling i utsatta lägen i Stockholm. Plocksallat odlades på åtta platser nära starkt trafikerade vägar/gator. Bladen skördades, sköljdes och skickades till laboratorium för analys. De ämnen som analyserades var tungmetallerna koppar, bly och kadmium samt fem PAH-kolväten.

För tungmetaller ligger alla proven klart under gränsvärdena. Det är heller inga entydiga skillnader mellan sallat som odlats nära och längre ifrån vägen, inom 0–50 m. När det gäller PAH är resultatet betydligt mer svårbedömt. PAH bildas bl a vid ofullständig förbränning och kan vara cancerframkallande.

Slutsatsen, enligt FOR, är att inte odla grönsaker närmare än 25–30 m intill starkt trafikerad väg. Odling som är skyddat belägen och täckning med fiberduk kan minska avståndet. Skölj alltid grönsakerna.
FOR, Rapport av sallatsförsök, okt 2004

Alltid läge för perenner
Nu finns ett system i flera trädgårdsbutiker som gör det lätt att välja perenner för olika miljöer. De är helt enkelt grupperade efter var de vill växa. Perenner som trivs med sol och fukt står på ett ställe, de som klarar torr skugga på ett annat osv. Totalt är perennerna indelade i fem grupper efter önskemål om växtplats, plus en grupp med perenner för smakens skull och en med lite mer svårodlade "För entusiaster". En del trivs i många miljöer och kan finnas i flera grupper.

Systemet är utvecklat av Ombergs Plantskola, en perennodling med leveranser till trädgårdsbutiker över hela Sverige. Målsättningen är att fler fritidsodlare ska lyckas med sina trädgårdsprojekt, och den viktigaste förutsättningen för detta är att växterna planteras i sin rätta miljö.

"Läge för perenner" finns än så länge i 13 butiker: Billbäcks Plantskola, Norrköping; Bjärhus Växtbutik, Klippan; Blomsterträdgården, Umeå; Blomsterlandet Växer, Kalmar; Blomstertorget i Tannerfors, Linköping; Fagerhults Plantskola, Skillingaryd; Keuls Plantskola, Södertälje; Ljungsleds Plantskola, Mörrum; Rosendals Trädgård, Uppsala; Trädgårdsväxter, Örebro; Tyresö Handelsträdgård, Tyresö; Vidersborgs Plantskola, Vimmerby; Vreta Trädgård, Tumba.

Som vi tidigare berättat blev stjärnflocka Astrantia major vald till Årets Perenn 2005. En omtyckt och mycket användbar perenn med skira blommor som gör den lätt att kombinera med andra växter. Bladen är handflikiga och friskt mörkgröna. Stjärnflocka trivs i sol eller lätt skugga, exempelvis en lund, och i de flesta mullrika jordar – men gärna fukthållande. Förutom den vanliga ljust rosa finns sorter i starkare nyanser t ex mörkröda 'Claret' och 'Lars'. Mörkt rosafärgade är 'Roma' och 'Primadonna'. Höjd 40–70 cm beroende på sort.

Trädgårdsredskap i klassisk design
Fiskars lanserar en ny serie trädgårdsredskap med det mesta som behövs för att sköta en trädgård, från lövräfsa och trädgårdsspade till kultivator, grävgrep och tistelstickare. Redskap för stall och mindre gårdar ingår också, t ex lie och högaffel.

Utmärkande för nya Classic-serien är kvalitetsmaterialet, de genomarbetade detaljerna, att redskapen ska vara enkla att använda och ha en klassisk, snygg design. Serien omfattar 30 produkter, samtliga har träskaft i ask och ståldelar i röd färg. Finns i trädgårdsbutiker, Granngården, bygg- och järnhandeln, K-Rauta, Bauhaus. www.fiskars.com, 0141–48000.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB