Hemträdgården 1
Kort och Gott från Hemträdgården 1 -2009 av Ingrid Nordwall, frilansjournalist, författare och optimistisk koloniträdgårdsodlare.
Mördarbin släpptes ut av misstag
Genetikern Warwick E Kerr arbetade 1956 i sydöstra Brasilien med att odla fram ett tropiskt bi, som kunde producera mer honung. Från Afrika hade han skaffat 46 bidrottningar som var instängda i försökskupor. En dag råkade en lokal biodlare dock släppa ut drottningarna. De parade sig med andra biarter i området, och snart hade mördarbina fötts. Inom kort hade de beryktade och ytterst aggressiva hybriderna spridit sig vida omkring.
Illustrerad Vetenskap 16/2008
70 av 193 tulpansorter är nyheter
Utbudet av tulpansorter är enormt. I svenska odlingar drivs 193 olika tulpansorter fram till tulpansäsongen. Av dessa är 70 nya sorter. Så alla önskemål om ett breddat utbud kommer nu att uppfyllas med råge.
Den vanligaste tulpanen i svenska odlingar, tillika den mest populära, är den crèmefärgade och röda 'Leen van der Mark'. Den följs av dubbla röda 'Abba', och dubbla gula 'Monte Carlo', på tredje plats (tvåa förra året).
Vita tulpaner är fortfarande populära, med 'White Dream' som fyra (trea förra året) och gula 'Yellow Flight' på femte plats på 20-i-topp-listan.
Nya på topplistan är den röda tulpanen med vit kant 'Kung Fu', den tvåfärgade röda med gul kant 'Laura Fygi' och röda liljeblommande 'Pretty Woman'.
För tio år sedan dominerade gula 'Monte Carlo', som stod för 30 % av all blomsterlök på topplistan. Den nuvarande ettan 'Leen van der Mark', står för endast ca 11 % av sorterna på listan.
Viola 22/2008
Allt om Linné på nätet
Linneåret är över, men hans liv och arbete lever vidare, inte minst med tillkomsten av det nya Kunskapscentrum Linné. Besök http://www.linnaeus.nu för att botanisera bland hans 1700-tal och vårt projekts 2000-tal. Följ exempelvis Kunskapscentrums tillkomst. Eller titta in på Månadens gäst, Aktuellt, Fråga trädgårdsmästaren eller Växtbiblioteket.
Välj bland de ca 2 500 sidorna inför de spännande besök ni kan göra på plats 2009 för att ta del av ett heltäckande Carl von Linnés Kunskapscentrum om ca 2 000 m2 mitt i hjärtat av hans födelseort i Älmhults kommun.
Mer information på internet, http://www.linnaeus.nu
Nya, tåliga, lättskötta Elitväxter
Skötselfri trädgård finns inte, men att täcka marken med växter gör det svårare för ogräset att komma upp. Vid försöksodlingar vid Sveriges lantbruksuniversitet har man valt en del bra buskar som lanseras av E-gruppen och finns i trädgårdsfackhandeln under våren 2009.
En ny, låg buske för både sol och skugga är blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Anja'™ E, 40-50 cm hög. Gulvita blommor, centimeterstora avlånga, ätliga "blåbär" på hösten. De gula höstbladen sitter kvar ganska länge. Härdig i zon 1-6. Inga större krav på jorden. 3-4 plantor/m2 täcker snart marken helt. En tålig växt som valts ut ur en frösådd som härstammar från Kamtjatka i Nordöstra Asien.
För soliga slänter och andra öppna ytor passar den torktåliga, nya, låga svartaronia Aronia melanocarpa 'Glorie'® E. Bladen har bronsröd ton när de slår ut på våren, blir blankt gröna under sommaren. De små, vita blommorna lockar insekter. Till hösten rikligt med svartblå bär som är ätliga även om smaken inte är så märkvärdig. Lysande röd höstfärg och runt växtsätt. 60-70 cm hög. Härdig i zon 1-5 (6). Ursprung Nordamerika, utvald ur en frösådd av frö från plantor i Hörsholm.
Gullnattljus - Årets Perenn 2009
Årets perenn 2009 blev en färgstark, lättsköt solälskare som lyser upp - gullnattljus, Oenothera fruticosa. De guldgula, 2-4 cm vida, blommorna har en märklig lyskraft, speciellt under ljusa sommarnätter. Blommar under juli-september. Innan dess bidrar de långsmala blomknopparna - en del sorter har blodröda, andra har gulgröna - med extra färg och kontrast. Vackert, mörka bladverket som ofta får en härlig, röd höstfärg.
Gullnattljus, som börjar växa tidigt och snabbt på våren, har ett upprätt växtsätt är med grenade stänglar på buskiga, täta plantor ända från marken, 40-60 cm hög. Trivs i sol, skyddat läge och väldränerad jord.
'Fraseri', 'Fyrverkeri', 'Sonnenwende', 'Hohes Licht' och 'Erica Robin' är några bra sorter, som är lätta att få tag på.
Årets perenn utses årligen av Perennagruppen inom GRO, Gröna näringens riksorganisation.
Läs mer på http://www.perennagruppen.com
Fler gröna stadstak
Sedan 1990-talet har de gröna taken blivit allt fler i Sverige. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet förbättrar de klimatet i städerna och leder till halverad vattenavrinning. Dessutom är de enkla att anlägga och kräver inte mycket skötsel. Det finns färdiga mattor av Sedum och mossa men det billigaste är att plantera själv. http://www.slu.se/kunskapsbank
SvD
Mördarsnigeln kryper norrut
Odlarnas gissel, den spanska skogssnigeln som det glupska djuret formellt heter, mördarsnigeln, har krupit eller liftat ända upp till Umeå. Där hittades i september det första och hittills nordligaste exemplaret ute i det fria. Ted von Proschwitz vid Naturhistoriska museet i Göteborg har följt snigelns erövring av landet.
Enligt TT tror han inte att den spanska skogssnigeln klarar en normalt kall vinter på Umeås breddgrad. Men om klimatförändringarna ger mildare vinter är det risk för att den etablerar sig.
SvD
Hur djupt ner kan växter sätta rötter?
De flesta tänker troligen endast på växter som de delar man ser ovan mark, men faktum är att större delen av växten som regel befinner sig under jorden i form av rötter. Många växter har investerat betydligt mer än 50 % av sin biomassa i rötter, och hos stora träd sprider sig rötterna oftast längre ut åt sidorna än vad kronan gör. Ett försök med en odlad rågplanta i en jordlåda visade att den efter fyra månader hade utvecklat rötter med en längd på sammanlagt 623 km. Rötternas yta var 639 m2, vilket var 130 gånger mer än ytan av de delar som växte ovan mark.
Hur djupt växter kan skicka ned sina rötter i jorden beror på hur långt växten måste sträcka sig för att finna vatten. Växter i torra miljöer når väldigt långt ned med sina rötter, eftersom de växer nedåt på jakt efter djupt liggande grundvatten. I samband med grävandet av Suezkanalen i Egypten fann man akacieträd som hade sina rötter ända ner till 30 m djup. Det är emellertid de egentliga ökenväxterna, några småbuskar och grässorter, som är de allra djupast växande växterna. De kan nå ned till över 50 m djup. Rötter från mesquitoträdet har i en gruva i Arizonaöknen i USA hittats på ett djup av 53,3 m.
Illustrerad Vetenskap
Londons trädgårdsmuseum större och modernare
I november förra året återinvigdes Londons trädgårdsmuseum. Nu ett modernt museum, men fortfarande beläget i den gamla kyrkan St Mary-at-Lambeth, Lambeth Palace Road, vid Themsens södra strand. Det har blivit större och heter numera The Garden Museum. Där kan besökaren också studera den senaste tidens trädgårdsutveckling. Premiärutställningen (fram till 19 april) presenterar en av Englands mest inflytelserika nu levande trädgårdspersonligheter, Beth Chatto, känd författare som redan på 1960-talet var en förespråkare för ekologisk trädgårdsodling. http://www.gardenmuseum.org.uk
Se även artikel i Ht 1/2007, s 43.
Ny gräsrabatt i Göteborgs Botaniska Trädgård
Den som besöker Göteborgs botaniska trädgård möts numera av en nyanlagd gräsrabatt - ett smakprov av alla de olika gräs som produceras av svenska odlare. Rabatten har utformats av Henrik Zetterlund och Rigmor Selander. Det är Perennagruppen inom GRO Plantskolor som skänkt materialet till rabatten.
Viola 21/2008
Mördarbin släpptes ut av misstag
70 av 193 tulpansorter är nyheter
Allt om Linné på nätet
Nya, tåliga, lättskötta Elitväxter
Gullnattljus - Årets Perenn 2009
Fler gröna stadstak
Mördarsnigeln kryper norrut
Hur djupt ner kan växter sätta rötter?
Londons trädgårdsmuseum större och modernare
Ny gräsrabatt i Göteborgs Botaniska Trädgård