Hemträdgården 4
Växtdatabas för alla – uppdaterad information om SKUD
Att veta exakt vad en växt heter är grundläggande för både professionella yrkesmänniskor och engagerade fritidsodlare. För detta syfte har vi i Sverige den webbaserade Svensk kulturväxtdatabas (SKUD), ett oumbärligt verktyg för att identifiera korrekta namn på kulturväxter. SKUD gör det möjligt att ta reda på aktuellt namn, växtens naturliga utbredning, typ och historisk eller samtida användning. Tack vare en smidig sökfunktion kan du navigera bland tusentals referenser och snabbt få en överblick av både släktskap, traditionell användning och spridning av allt från vanliga nyttoväxter till sällsynta prydnadsväxter. Databasen täcker även arter och sortgrupper som spelar en avgörande roll inom såväl livsmedelsindustrin och kosmetikabranschen som läkemedelsframställning och virkesproduktion.
SKUD:s bakgrund och utveckling
SKUD har utvecklats av Björn Aldén, Mårten Huldén och Svengunnar Ryman inom ramen för Programmet för odlad mångfald (POM), vid Centrum för biologisk mångfald. I grunden ligger det välkända Kulturväxtlexikon, ett standardverk som varit ovärderligt för alla med professionellt eller privat engagemang i odling och växtkännedom. Sedan starten har databasen expanderat dramatiskt och omfattar nu många fler namnposter, synonymer och referenser än tidigare, samtidigt som arbetet med att kontinuerligt lägga till nya arter och produktområden fortgår.
Nationellt och internationellt samarbete
SKUD utgör också ett nav för regionala och globala samarbeten om dokumentation av odlade växter. Databasen speglar den senaste svenska och internationella forskningen, inklusive pågående uppdateringar när nya arter och grödor dyker upp i odlingen.
Länktips och vidare fördjupning
Om du vill läsa mer om SKUD:s praktiska funktion i svensk trädgårdsvardag och bli inspirerad till egen odling, kan du ta del av artikelserien Kort och Gott från Hemträdgården 4-2005 samt ytterligare fördjupa dig i hela inspirationsserien:
Betydelse och användningsområden
En av SKUD:s största styrkor är dess breda användningsområde. Här återfinns både information och standardiserade namnformer som används av myndigheter såsom Livsmedelsverket och Tullverket, forskare och studenter, företag inom plant- och livsmedelsindustri samt förstås privatpersoner med trädgårdsintresse. SKUD utgör den officiella standarden för namngivning av kulturväxter i Sverige, vilket förenklar växtidentifiering, handel och dokumentation i hela landet.
Så hjälper SKUD din vardag
Genom att samla kvalitetssäkrad växtinformation på ett lättöverskådligt sätt underlättar SKUD vardagen för både yrkesverksamma och hobbyodlare. Oavsett om du vill identifiera ett okänt träd, följa ursprunget för en spannmålsart eller säkerställa rätt växtnamn på etiketten – här hittar du pålitlig och aktuell information. All data i SKUD bidrar till ordning, enhetlighet och tydlighet kring våra odlingsväxters namn, användningsområden och historia.
Framtidens växtdatabas
Eftersom SKUD är ett levande referensverk utvecklas och kompletteras det hela tiden med ny kunskap. I takt med att nya arter och produktkategorier inkluderas blir databasen än viktigare för möjligheten att värna och dokumentera vår odlade mångfald i framtiden.
Kontakt och mer information
Notiser från SLU
För ytterligare information om SKUD, kontakta: jens.weibull@cbm.slu.se eller ring 040-41 55 31.
Om du önskar fördjupad information om till exempel SKUD:s tekniska utveckling eller internationella samarbeten, är du välkommen att höra av dig!