Hemträdgården 3
Svenska rosor för svenskt klimat
Fem robusta och rikblommande rossorter har nyligen förädlats fram vid SLU:s institution för hortikulturell växtförädling på Balsgård. Dessa rosor är rotäkta, alltså växer de på egen rot och behöver inte alas in på vildrosgrund, vilket ofta förbättrar deras livslängd och härdighet. De utgör därmed ett utmärkt alternativ till många utländska sorter, vilka sällan är anpassade för att klara vårt varierande svenska klimat.
Testade sorter och zonhärdighet
Två av nyheterna, en purpurröd och en rosa, har redan provodlats med lyckat resultat i zon IV (Uppsala), zon V (Umeå) och zon VI (Dala-Järna), vilket visar att de klarar såväl kalla vintrar som kort sommar. Övriga sorter har ännu bara testats i zon II (Balsgård), men resultaten visar tydligt att snötäcket spelar stor roll: skyddar snön grenverket ordentligt, trivs rosorna bättre även i kallare delar av landet. En av sorterna som gick utmärkt i zon VI försämrades dock efter en snöfattig vinter i zon II. Det tyder på att även övriga nya sorter har stor potential för norra Sverige, förutsatt hyfsat snösäkra vintrar.
Växtsätt och blommornas egenskaper
Rosorna har ett kraftigt och friskt bladverk och drabbas bara i liten utsträckning av svampsjukdomar. Växtsättet beskrivs som ett mellanting mellan buskrosor och klängrosor, vilket gör dem idealiska på platser där de får bre ut sig – enskilt eller i buskage. De fem sorterna är nu under uppförökning och väntas finnas till försäljning inom ett par år, sannolikt under namn som anknyter till nordisk natur och kultur.
Källa: Notiser 2-2000 från SLU
Hemlagat mot mjöldagg
Mjöldagg är en vanlig svampsjukdom, särskilt på rosor. Det har visat sig att biprodukter från mjölkindustrin kan vara effektiva mot detta problem. Brasilianske forskaren Wagner Bettiol undersökte mjöldagg på gurkor och fann att en duschblandning med 1 del vanlig mjölk och 9 delar vatten, applicerat två gånger i veckan, gav god effekt.
Andra beprövade recept
Roger Jaksland i Norge, som odlar mycket rosor, har testat tekniken och föreslår utomhus en kraftigare blandning: 50/50 mjölk och vatten. Denna metod kan dock ge lätt missfärgade blad. Vid frösådder rekommenderas mjölkpulver för att slippa lukt. Ännu effektivare ska det vara att lösa 1 tesked bakpulver i 1 liter varmt vatten och röra ner 1 dl grönsåpa – en metod som fått gott betyg i norska odlingar.
Källa: Trädgårdsamatören 4-99
Duschflaska med pump
Såpa, såpsprit, bikarbonat, vitlök och mjölkblandningar är enkla och skonsamma medel för växtskydd man själv kan blanda. Dock verkar de kort tid och behöver därför upprepas och sprayas direkt på angreppet. Med en praktisk luftdriven duschflaska, som Eurospray, underlättas arbetet – flaskan kan användas upp-och-ned och spar på händer och handleder. Man fyller själv på den önskade vätskan. Flaskan säljs i 100 ml och 330 ml och beställs enklast via postgiro 39 71 35-5, Eurospray. För upplysningar, ring 070-403 14 34.
1900-talets trädgårdsupptäckter
Vid sekelskiftet sammanfattade flera brittiska trädgårdsorganisationer de största trädgårdsupptäckterna under 1900-talet. Bland de viktigaste idéerna hamnade mikroförökningstekniken, lagstiftning för renare luft, idén om ekologisk odling, introduktion av krukodlade växter, trädgårdsprogram på TV, praktiska jordblandningar, plastkrukor, svagväxande grundstammar för fruktträd, grundandet av trädgårdshistoriska sällskap och synen på trädgården som ett uterum.
Vilka upptäckter väljer du?
Vilka skulle du välja som viktigast?
Vitaminer och pigment från nya bär
Genom bättre sorter och odlingsteknik väntas havtorn (Hippophaë rhamnoides) och svart aronia (Aronia melanocarpa) bli alltmer intressanta komplement till våra vanliga bär- och fruktgrödor. Havtorns bär kännetecknas av sin unika smak och höga halt av olika vitaminer och används redan nu i livsmedelsproduktionen, t.ex. juice.
Aronia är särskilt intressant på grund av sitt rika innehåll av färgstarka anthocyaniner – användbara för att färga saft och livsmedel naturligt. Både havtorn och aronia odlas redan storskaligt i Ryssland men är fortfarande ovanliga i svenska odlingar.
Forskning och utveckling
Ett aktuellt doktorsarbete vid SLU Balsgård har kartlagt den genetiska variationen för bägge arter, och visar att sortförädling kan förbättra både odlingsvärde och kvalitet ytterligare. Faktorer som årsmån, mognadsgrad och gödsling påverkar också bärens kvalitet.
Källa: Notiser 8-99 från SLU
Socker lockar nyckelpiga
Nyckelpigor är värdefulla bekämpare av bladlöss – både som larver och fullvuxna skalbaggar, och en individ kan sluka 40-50 bladlöss om dagen. För att locka nyckelpigor till växter angripna av bladlöss tipsar Organic Gardening om att blanda ca 140 g socker (1,6 dl) med knappt en liter vatten och spraya blandningen på växterna. Sockervattnet efterliknar bladlössens utsöndrade ”honungsdagg”, vilket signalerar till nyckelpigorna att det finns mat.
Växtskydd, sortval, jord och gödsling
Fakta Trädgård-Fritid är en lättläst och informativ faktabladserie från SLU som täcker allt från jordgubbsodling och höns i trädgården till klematis, rådjur, biologisk bekämpning, blomsterängar och val av potatissort.
Kontakta för information
För information eller beställning, kontakta Publikationstjänst, tel 018-67 11 00 eller publikationstjanst@slu.se.
Parkhistoria kartlagd
Catharina Nolins bok Till stadsbornas nytta och förlustande beskriver de svenska offentliga parkernas historia under 1800-talet och deras betydelse, gestaltning och idébakgrund. Boken är rikt illustrerad och ger en fascinerande inblick i svensk parkkultur. Utgiven av Byggförlaget 1999.
Jämn gödsling bäst för växten
SLU:s forskare framhåller att de flesta prydnadsväxter har förvånansvärt likartade behov av näringsämnen. Därför räcker ofta en allsidig näringslösning för hela trädgården – men näring ska helst tillföras jämnt och kontinuerligt, inte bara vid enstaka tillfällen. Sommarblommor kräver extra rikligt med näring, särskilt i väl tilltagen kruka och anpassad jord.
Organiska gödselmedel
Organiska gödselmedel som stallgödsel, blod- och benmjöl, urin och gräsklipp ger både näring och förbättrar jordstrukturen. Men fukthalt och temperatur avgör hur snabbt växterna kan tillgodogöra sig näringen, så det gäller att vara observant och gödsla enligt växternas tillväxt. Urin är ett utmärkt kvävegödselmedel: spä ut med 5-10 liter vatten, sprid vid flera tillfällen, helst då vädret är svalt och regnigt, och mylla gärna ner.
En variant är att använda urinen för gräsmattan, klippa grä