Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i januari

Januari kan kännas mörk och lite dryg, fast det finns mycket du kan göra nu. Frösådd och planering inför våren är bara ett par exempel!

Fasa ut julen och välkomna vårkänslan

Efter trettonhelgen börjar det för många kännas rätt att packa undan julsakerna. Byt sakta ut de röda, mörka textilierna – julgardiner, dukar och kuddfodral – mot ljusare, vårfärgade alternativ. På bara några minuter får du en piggare och fräschare känsla i hemmet.

Öka gärna luftfuktigheten inomhus genom att placera skålar med vatten på element eller fönsterbrädor.
För att göra det vackert, fyll en glasskål med vita stenar och placera ett eller flera ljusa, vårfärgade flytande ljus i skålen. Bredvid kan du ställa en vacker vårprimula eller några späda lökväxter för extra vårkänsla.

Julgranen har också mer att ge även när julen är över. Du kan klippa av grenarna och använda dem som skydd för känsliga växter utomhus, eller ställa ut hela granen i en snödriva och hänga fågelmat i den – granen blir ett härligt fågelbord! Läs mer om julgranens sista tjänst.

Byt textilier och dekorera med vårblommor

  • Plocka ner julgardiner och byt ut kuddfodral i djupa färger mot ljusare toner.
  • Skapa stilleben med pärlhyacinter, krokus eller primula på bord och fönsterbräde.
  • Lägg gärna ut tunna filtar och plocka fram ljuslyktor i glas.

Pyssla om växterna – inomhus och ute i förrådet

Många växter som vi förknippar med jul kan leva vidare långt efter att vardagen har återvänt. Julstjärnan behöver inte kastas för att färgerna bleknat. Plantera om den i ny jord under vårvintern och sköt som en vanlig krukväxt. Den blir en vacker grön planta, även om det krävs speciell kortdagsbehandling för att blomma om nästa jul.

Amaryllisen är en annan trotjänare som du med lite omsorg kan få att blomma om – år efter år. Vill du veta mer om hur du gör? Läs om hur du får din amaryllis att överleva flera jular.

De små barrväxterna, som till jul brukar säljas som ”julenar”, är egentligen oftast cypresser eller smågranar. Spara dem gärna svalt och ljust under vintern, så kan de sedan planteras ut i trädgården när våren kommer. Så gör du för att förlänga julenens fortsatta liv.

Sköt om växterna i vinterförvaring

  • Kika till växterna i garage eller förråd med jämna mellanrum.
  • Känn på jorden och vattna försiktigt om det är torrt.
  • Kontrollera att det inte finns ohyra på plantorna. Hittar du löss, spraya med insektssåpa.

Frossa i färg och blomning

Mitt i januarimörkret finns också anledning att frossa i färg – fyll hemmet med härliga tulpaner nu när deras högsäsong börjar! Den 15 januari är det Tulpanens Dag. Läs mer om Tulpanens tid.

De första fördrivna smålökarna dyker också upp i handeln så fort julen är över. Har du en sval men ljus plats hemma, ger de en föraning om vår. När blomningen är över – kasta inte lökarna! Låt bladen vissna ned, och plantera ut dem i trädgården när våren är här.

Pyssla utomhus och mata fåglar

Januarisnön ger ett extra skyddslager för trädgårdens växter. Blir det däremot blötsnö, kom ihåg att skaka av grenar på buskar och småträd för att undvika snöskador. Du kan också binda ihop barrväxter för extra skydd – läs mer om detta under Skydda barrväxterna i vinter.

Solskyddsväv bör finnas redo innan vårsolens strålar blir för starka, särskilt för städsegröna växter som inte ligger under snötäcke.

Skydda trädgården och mata vinterfåglar

  • Trampa till snön kring fruktträdens stammar mot gnagare.
  • Sätt på gnagskydd om det inte redan är gjort.
  • Mata småfåglarna med olika sorters frö och talgbollar.
  • Sista helgen i januari är det dags för vinterfågelräkning – perfekt aktivitet med barnen!

Frossa i fröer och starta odlingar

Nu landar årets frökataloger, och på nätet finns inspirerande frösajter – Odla.nu har massor att erbjuda! Passa på att titta ut dina favoriter och beställa medan sortimentet är som störst. Redan nu kan du börja så smörgåskrasse på hushållspapper eller bomull för att snabbt få lite grönt att klippa på smörgåsen.

Vill du komma igång ännu tidigare med sådder, finns många sommarblommor och grönsaker som kräver lång startsträcka – pelargoner och liknande behöver sås nu för blomning i tid. Läs mer och bli inspirerad kring årets första sådder.

Odla inomhus redan nu

Har du fått en drivbänk med extraljus i julklapp? Sätt igång och odla små kryddörter eller sallat redan nu – ljuset gör att de växer fint även mitt i vintern.

Vitlöksklyftor, gul lök och rödlök kan du sätta i en kruka med sandig jord – om några veckor har du nya, späda gröna strån att använda i matlagningen.

Tips för tidiga sådder

  • Så smörgåskrasse, ärtskott och solrosfrön för snabb grönska.
  • Kontrollera fröernas bäst före-datum och sortera gamla påsar.
  • För anteckningar över dina sådder – det blir kul att följa utvecklingen.

Planera för sommaren – och dröm dig framåt!

Januari ger tid att planera och inspireras. Läs trädgårdssajter, böcker och tidningar för att samla idéer och kunskap du senare kan använda när våren rusar igång.

Kom igång med trädgårdsdagbok

  • Skaffa ett anteckningshäfte eller öppna en digital notering.
  • Skriv ned din planering, dina växtförsök och drömmar om kommande säsong.
  • Bläddra tillbaka när du vill minnas vad som fungerade eller planera nytt!

Gläds åt vintern och passa på att vara ute

Avslutningsvis – njut lite extra av vintern så länge den varar. Finns det snö, ta chansen att åka skidor, pulka eller kälke, gärna tillsammans med familjen. Blanda ut vinteraktiviteterna med varm choklad och fika i termos – små guldkorn som gör januaris dagarna både gladare och ljusare.

Vinterglädje

  • Ta lugna promenader och njut av ljuset när solen väl visar sig.
  • Utforska nya vinterlekar med barnen i närområdet.
  • Passa på att fota din vinterträdgård – vackra vyer att minnas när våren knackar på.

Med små, enkla steg kan januari bli starten på ett nytt, spirande odlingsår samtidigt som du får en mjuk och harmonisk övergång från julens mättade stämning till vårens nya möjligheter och energi!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB