Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julenens fortsätta liv

Ofta finns det små rara "julenar" med i julgrupperna. Ta vara på sådana! Men det är sällan just enar, utan ofta är det någon sorts cypresser. Själv har jag numera flera meter höga f.d. julgruppsväxter som vintergröna blickfång i trädgården!

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Julgruppernas förändring och trendiga vintergröna växter

Julgrupper har förändrats mycket de senaste åren och utbudet av vintergröna växter har blivit större och mer varierat. Förutom de klassiska cypresserna finns numera även andra populära inslag, såsom järnekar av olika sorter (Ilex), buxbom (Buxus), vinterbär (Skimmia), vaktelbär (Gaultheria) och olika tallar (Pinus). Många av dessa växter är inte bara vackra till jul utan kan också med fördel sparas och återanvändas i trädgården eller i krukor efter helgen.

Pinjer – vackert men känsligt vinterinslag

Små pinjer, Pinus pinea, dyker ofta upp i handeln helt vitsprejade med konstgjord "julesnö", vilket ger en festlig vinterkänsla. Tänk dock på att denna art inte är vinterhärdig i vårt nordiska klimat. En pinje trivs bra utomhus under sommaren och kan övervintras i ett uppvärmt växthus eller ljust uterum.

Om du vill försöka få pinjen att växa vidare och utvecklas till ett litet träd, bör du försiktigt tvätta bort "snön" eller köpa ett osprayat exemplar och plantera det i sandblandad jord i en egen kruka.

Årets nyhet – Skimmia ’Magic Merlot’

En extra trevlig nyhet i årets julgrupp är Skimmia 'Magic Merlot', en kompakt dvärgskimmia med vackra vitkantade blad! På vintern pryds plantan av fina, rosa/gröna knoppar – dessa är egentligen blomknoppar, som senare på våren slår ut i små väldoftande vita blommor.

Jämfört med den välkända sorten 'Rubella' är knopparna inte lika intensivt färgade, men de ger ändå en fräsch färgklick i gruppen. Skimmia 'Magic Merlot' är, precis som 'Rubella', en hanklon och får därför inga bär, men fungerar fint som pollengivare om du också har någon honplanta i trädgården.

Skötsel och återanvändning av julväxter

När julen är över och gruppen börjar se trött ut är det dags att ta isär arrangemanget och plantera om de växter du vill spara i egna krukor. Sköt dem som vanliga krukväxter och försök placera dem så ljust och svalt som möjligt, helst runt 15 grader, tills våren kommer och du kan ta ut dem i trädgården.

Många vintergröna växter mår bäst av sval vila och klarar sig då utmärkt till nästa säsong.

Fler julblommor att spara och återplantera

Det är inte bara de vintergröna växterna som går att återanvända. Även azaleor, julrosor, tulpaner och hyacinter kan räddas efter sin julblomning. Skär bort de utblommade blomstjälkarna på lökväxterna, förvara dem svalt och ljust, och vårda lökarna tills det blir dags att plantera ut dem i rabatten på våren.

Julrosens möjligheter efter helgen

Julrosen (Helleborus) är en tålig perenn som kan överleva även vintern inomhus, om du placerar den ljust och så svalt som möjligt – gärna mellan 2 och 10 grader. Om du bor i södra Sverige och marken fortfarande är fri från tjäle och frost, kan du prova att plantera ut julrosen redan nu.

Täck då planteringsplatsen noga med torra löv, granris eller annat isolerande material så att plantan får en chans att rota sig innan eventuell köldknäpp.

Ett hållbart julfirande – glädje långt efter nyår

Genom att ta hand om dina julväxter på rätt sätt kan du få glädje av dem under lång tid – och samtidigt bidra till mer hållbara och naturnära jultraditioner. Många av de växter vi använder i julgrupper blir vackra inslag i trädgården året om och ger struktur, färg och grönska även efter helgernas slut.

Besök gärna odla.nu för mer inspiration om vintergröna växter och odlingsråd kring till exempel vaktelbär.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB