Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julenens fortsätta liv

Ofta finns det små rara "julenar" med i julgrupperna. Ta vara på sådana! Men det är sällan just enar, utan ofta är det någon sorts cypresser. Själv har jag numera flera meter höga f.d. julgruppsväxter som vintergröna blickfång i trädgården!

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Förutom dessa cypresser, förekommer det numera även andra vintergröna växter i julgrupperna, som järnekar av olika sorter (Ilex), buxbom (Buxus), vinterbär (Skimmia), vaktelbär (Gaultheria) och tallar (Pinus). Många av dessa lönar det sig att försöka spara.

Små pinjer, Pinus pinea, säljs ofta helt vitsprejade med "julesnö". Dock är den inte vinterhärdig hos oss, men den kan stå ute under sommaren och bo i ett uppvärmt växthus eller uterum. Om man vill spara sin pinje och försöka få den att växa till ett litet träd, kan man tvätta bort "snön" eller köpa ett osprayat exemplar och plantera i sandblandad jord i egen kruka.

En nyhet som jag just nu har i en julgrupp heter Skimmia 'Magic Merlot', en dvärgform av vinterbär, med vitkantade blad! Knopparna (för det är just blomknoppar som bildar "blommorna" på skimmian så här års) är däremot inte lika färgglada som till exempel hos sorten 'Rubella', men de är ändå förtjusande rosa/gröna och passar bra i många planteringar. Denna sort är, i likhet med 'Rubella', en hanklon, så några bär blir det inte, men den kan fungera som en pollengivare om man har en hon-sort i trädgården.

Plocka isär julgrupperna när julen är förbi, plantera växterna du vill spara i egna krukor och sköt dem som krukväxter. Försök placerade dem så svalt och ljust som möjligt, ca. 15 grader vore bra, tills våren kommer och du kan plantera ut dem i trädgården.

Även azaleor, julrosor, tulpaner och hyacinter kan räddas till livet efter jul: skär bort de utblommade blomstjälkarna på lökväxterna, placera dem svalt och ljust och vårda lökarna till våren, då de kan grävas ner i trädgården.

Julrosen kan du försöka hålla vid liv genom att ha den så svalt (2-10 grader) och ljust som möjligt.

I södra Sverige, om man inte har tjäle och frost, så kan man pröva att plantera den direkt nu. Men täck marken väl mot frost med torra löv eller annat isoleringsmaterial så att de hinner rota sig. Ha också granris, torra löv etc. intill så att du kan täcka över den om det blir hårdare frost.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB