Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis hos Odla.nu!

Odla.nu har tagit hem fyra nya härliga sorter av amaryllis, tillsammans med de andra underbara och kanske gamla bekanta sorterna kommer de att förgylla senhösten och framåt med sina lysande blommor!

Av Sylvia Svensson

Det är dags att tänka amaryllis och även i år erbjuder förstås vi hos Odla.nu ett fylligt utbud med dessa vackra och ståtliga blommor. Fyra nyheter finns med i år, läs mer om dem här!

Läckra amaryllis!

Amaryllis är vår ståtligaste lökväxt och den har den goda smaken att blomma på senhösten och vid jul- och nyårstiden, när vi så väl behöver färg och fägring. Amaryllis blommar här hos oss oftast lagom till runt juletid. Räkna 6-10 veckor bakåt från julen och plantera då.

#Nya amaryllis hos Odla.nu!#

'Red Pearl' - en mörkt karminröd sort, mycket vacker med stora, enkla blommor. En riktig julamaryllis som blir cirka 55 cm hög.

'Summertime' - ljuvlig amaryllis med stora, enkla blommor i ljust rosa och vitt med grönt svalg. Den har crèmevita till rosafärgade ståndare. Höjd ca 40 cm.

'Gervaise' - vackert storblommig, enkel amaryllis med strimmiga blommor från ljust rosa till mörkrött och med röda, markanta ståndare. 'Gervaise blir cirka 45 cm hög.

'Grand Prix' - härligt storblommig, enkel körsbärsröd amaryllis med mörkare rött svalg och röda ståndare. Den blir 45-50 cm hög.

#Plantera dina amaryllis så här!#

Krukan ska vara ca 2 cm vidare än lökens omkrets, ganska djup och ha ett bottenhål, så att överskottsvatten kan rinna av. Det skadar inte om krukan också är ordentligt stabil och tung, för blommorna är ju tunga när de väl öppnar sig. En sten på botten av krukan kan hjälpa. Alternativt kan du välja en stabil ytterkruka, om du vill plantera löken i en plastkruka. De lökar som säljs färdigplanterade med synliga knoppar är ju vanligen planterade i plastkrukor.

Det finns också olika sorters amaryllisstöd att köpa, en väl så behövlig manick som kan hålla den tunga blomman upprätt.

Lägg en handfull blomjord i den valda krukans botten. Håll i amaryllislöken så att rötterna hänger rakt ner och så att minst 1/3 av löken kommer att hamna ovan jord. Fyll på jord så att krukan fylls, skaka den då och då så att jorden fyller alla håligheter. Tryck till jorden lätt när krukan är fylld.

Vattna rejält och om jorden rinner undan, fyll på mer. Vänta sedan med nästa vattengiva tills jorden känns rejält torr och knoppen syns. Därefter hålls jorden lätt fuktig, men gödsla inte. Akta också amaryllislöken när du vattnar, den bör inte bli blöt.

#Få fart på blomningen!#

De amaryllislökar som vi köper nu på hösten är ofta preparerade för att blomma lagom till jul. Ju senare man planterar löken, desto kortare tid brukar det ta innan den blommar. Det är inte svårt att driva amaryllislökarna i blom, de har ju redan allt de behöver samlat i löken, utom kruka, jord och vatten.

Om du ska få amaryllisen att blomma så fort som möjligt, placera krukan till exempel på en fönsterbräda med undervärme, som över ett element eller på ett golv med golvvärme, det påskyndar blomningen. Det bör vara cirka 26 grader varmt. När knopparna väl har kommit upp ordentligt, placera din amaryllis på ett svalare ställe för att den inte ska blomma förbi väldigt fort.

#Vill du bromsa amaryllisen lite?#

Placering på en svalare plats gör att knopparna kommer upp saktare. Detta kan vara bra att veta om du till exempel vill försöka bromsa din amaryllis så att blomningen inträffar just till julen.

Amaryllis hos Odla.nu

Våra läckra amaryllisnyheter, och förstås även gamla favoriter, hittar du här: Odla.nuShop - amaryllis i mängder!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB