Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis

Holland och Sydafrika är två av de större producenterna av amaryllislökar. Lökarna växer i mellan tre och fem år, beroende på faktorer såsom sort och odlingsmetoder, innan de kan producera blommor.

Från Blomsterfrämjandet

Det är sorten och lökens storlek som bestämmer hur många stänglar som kommer att bildas från löken, dessutom producerar stora lökar fler blommor än små lökar.

När lökarna grävts upp och levererats till blomsterlöksdrivaren måste de lagras i en temperatur av 13°C i ca 80 % relativ luftfuktighet under en period på åtta till tio veckor. Därefter värms lökarna upp till 25 - 30°C och kan sedan planteras och drivas i blom eller lagras i 5 - 9°C för senare plantering. Eftersom amaryllisen är en tropisk växt bör drivningen ske vid temperaturer över 20°C, ju högre temperatur, desto snabbare utvecklas stjälken. Det tar mellan tre och fem veckor att driva amaryllisen i blom beroende på sort och drivningsbetingelser.

Det råder en viss förvirring runt namnet. Hippeastrum är växtens vetenskapliga namn, medan amaryllis är det vi använder i det dagliga talet. Dock finns en annan lökväxt med ursprung i Sydafrika vars vetenskapliga namn är Amaryllis. Den kallas på svenska för kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum i stora delar av världen kallas för amaryllis är oklart, men klart förvirrande.

På amaryllis har omfattande förädlingsarbete gjorts och de blommor som odlas idag är till största del hybrider. Amaryllis finns tillgänglig i handeln från sen höst till vår.

Det är lätt att få amaryllis att blomma

När löken vilat på en mörk och sval plats mellan oktober och januari, omplanteras den. Det tar sedan mellan 6 och 10 veckor tills den blommar igen. Genom att plantera lökar i olika perioder kan man alltså få en lång period med amaryllis som blommar. De nya lökarna ger bäst resultat, det tar trots allt lökproducenten tre år att få fram en färdig kvalitetslök.

Placering

Växten placeras ljust och soligt men inte i full sol under blomningen. Under tillväxtperioden är 20°C en lagom temperatur, medan 12 – 20°C räcker under viloperioden.

Skötsel i kruka

Innan stänglarna kommit upp vattnas växten sparsamt, därefter ökas vattningen försiktigt, dock bör växten också fortsättningsvis vattnas sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt. Efter blomningen kan krukväxtnäring ges en gång i veckan till och med augusti månad och vattningen ökas. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. I oktober är det dags att sluta gödsla och vattna. Löken ska hållas torrt, mörkt och svalt under viloperioden för att sedan eventuellt planteras om. Deformerade blommor kan tyda på att amaryllisen angripits av lökkvalster. Även ullöss och trips kan angripa växten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB