Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis - odling, skötsel och sorter.

Amaryllisen är en av de mest populära julblommorna vi har. Oavsett om man har den som snitt eller driver upp sina blommor från lök är den omåttligt populär. Nu finns inte bara de klassiska röda och rosa sorterna utan även modernare färger i lime och vinrött.

Text och Foto: Anna Theorin

Driva upp från lök

När du får hem din lök så kan du ställa den på ett glas med vatten, precis så basen och rötterna nuddar vattnet. Då brukar det gå fortare för den att rota sig. Låt den stå och dra vatten ett dygn ungefär. Plantera sedan löken i den kruka du vill ha den i eller i en stor glasvas. Då kan man täcka jorden med mossa så den inte syns. Vilken jord du använder spelar inte så stor roll, bara den inte är gödslad för mycket. Alltså ju billigare jord, desto bättre.

Man ska inte plantera ner hela löken i jorden utan toppen av löken ska sticka upp. Cirka 1/3 del av löken ska synas ovan jord om du planterar den i en kruka. Om du planterar den i en glasvas kan halva löken synas. Det ser helt enkelt snyggast ut så och växten får stöd av vasen så den inte välter.

Småblommiga amaryllis får mängder med blommor och blad.

Vattna vid plantering och vattna sedan sparsamt de kommande veckorna. Löken stimuleras av torrare jord så mindre vattning är att föredra. När blomstjälken börjar komma igång eller du har en lök som redan har blomstjälk vattnar du oftare med rumstempererat vatten. Använd inte någon form av gödning till amaryllisen.

Vid blomning vattnar du precis som ovan, med ljummet vatten ibland. Det ska inte stå vatten i krukan eller vasen, då ruttnar löken. Hellre lite för torrt än för blött.

Skötsel

När din Amaryllis har blommat över så sköter du den som en vanlig krukväxt. Ställ den på en ljus plats. På våren börjar du med lätt gödning i vattnet och när nattfrosten är förbi så avhärdar du växten och ställer ut den i trädgården. Där får den stå hela sommaren. Vattna vid behov som en vanlig krukväxt. Du kommer se att den får fler och fler blad. När hösten närmar sig så ställer man krukan under tak och slutar vattna helt och hållet. När kylan sen kommer så kan man ställa in amaryllisen i ca 13 grader och låter den vila utan vatten i hela tre månader. Sen planterar du om den enligt anvisningarna ovan.

Snittamaryllis

Amaryllis som snittblomma är underskattat och något för dom som gärna vill ha en amaryllis men inte har tid eller lust att odla från lök. Om man sköter om sina snittamaryllis bra håller de länge i vas. Snitta om dina amaryllis diagonalt när du kommer hem och ställ dem genast i kallt vatten. Byt vatten varje dag och snitta om dem var tredje. Ju svalare de står, desto längre håller de. Plocka bort vissna blommor efterhand.

Du kan också hänga upp dina amaryllis i ett fönster upp och ned. Då häller du i kallt vatten i den ihåliga stjälken varje dag. Dessa håller såklart inte lika länge som dom i vas men om det är ett svalt fönster kan du ha dem i cirka en och en halv vecka.

Sorter

Jag har några favoriter när det kommer till Amaryllis, ni hittar dem nedan.

"Magnum" är precis sådär röd som en julamaryllis ska vara. Mörkt röda, stora klockor som verkligen förmedlar julkänsla! Ni hittar den här.

"White Garden"

En kolibriamaryllis som kommer med flera lökar, blommar oftast med tio stänglar eller mer! Påminner väldigt mycket om sommarens liljor. Ni hittar den här.

"Terra Cotta Star"

Om man gillar mer annorlunda färger på Amaryllis ska man definitivt kika på den här! Den skiftar från bränt orange, rosa och persika beroende på hur ljuset faller på den. Helt underbar! Ni hittar den här.

Hoppas ni har fått lite amaryllisinspiration. De modernare sorterna är otroligt fina tillsammans med andra gröna krukväxter och alla är så enkla att odla. Alla kan odla amrayllis hemma och de kräver lite skötsel. En kanonväxt helt enkelt! Ni hittar alla våra sorter vi har i lager här.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB