Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

September månads trädgårdstips

Svampsjukdomar på potatis – Bladmögel och andra hot i odlingen

Det är inte bara ute i skogen det är gott om svamp i år. Även våra odlade växter drabbas av olika svampsjukdomar – och potatisen är särskilt utsatt. Den mest välkända och allvarliga svampsjukdomen är potatisbladmögel (Phytophthora infestans), som varje år ställer till med stora problem för både yrkesodlare och hobbyodlare.

syns potatisblad där de första tecknen på potatisbladmögel har dykt upp: små, bruna fläckar på bladen. När detta väl upptäcks är det oftast redan för sent att stoppa sjukdomsförloppet. Angreppet utvecklas mycket snabbt. Efter bara någon vecka kan hela blasten vara brun och död, vilket visar.

I större, konventionella odlingar hanteras problemet genom att man sprutar potatisen med svampmedel regelbundet – ofta 10–12 gånger från midsommar och framåt. Detta minskar risken för utbrott, men har nackdelar både miljömässigt och ekonomiskt.

Ekologiska alternativ och motståndskraftiga sorter

I ekologisk odling finns inga effektiva kemiska medel mot bladmögel. Det man kan göra är att spruta bladen med t.ex. filmjölk, vilket enligt erfarenhet kan fördröja angreppet något. Den mest effektiva strategin är annars att välja motståndskraftiga (resistenta) potatissorter. Dock anpassar sig svampen snabbt och kan ofta bryta ned resistensen efter bara några år, eftersom den förändras och hittar nya sätt att angripa plantan.

En ny, resistent sort vid namn Appell har utvecklats och är på väg ut på marknaden. Tyvärr är tillgången ofta begränsad, särskilt för oss hobbyodlare.

Utmaningar för hobbyodlare – vad kan du göra?

För den som odlar potatis i liten skala finns det inga enkla lösningar mot svampsjukdomar. Vi är illa rustade och saknar riktigt effektiva metoder för bekämpning. God hygien är viktigt: angripna delar av plantan måste omedelbart tas bort och förstöras (släng dem som brännbart avfall – inte på komposten). Se till att redskap och händer rengörs efter kontakt med sjuka växter.

Ett stort problem är att bladmögelsporer sprids mycket lätt via vinden och kan färdas långa sträckor från trakter där sjukdomen redan etablerats tidigt under säsongen, t.ex. från Sydsverige eller Centraleuropa. Det gör att nya angrepp ofta är ofrånkomliga, även om man själv är noggrann.

Tips till dig som hobbyodlare:

  • Välj i första hand motståndskraftiga sorter.
  • Var noga med att ta bort och destruera smittade plantdelar snabbt.
  • Undvik att vattna ovanifrån om angrepp ses, då sporer lätt sköljs ner i jorden och kan angripa potatisknölarna.
  • Praktisera växtföljd (växelbruk), så att potatisen odlas på olika ställen från år till år för att minska sjukdomstrycket.
  • Läs gärna mer om ekologiska odlingsmetoder i detta utdrag ur Göran Lindebergs bok "Odla ekologiskt".
  • För fler tips om krav och zonodling, se även Zonknäckeri.

Andra svampsjukdomar och långsiktig strategi

Potatisbladmögel är den värsta, men det finns även andra allvarliga svampsjukdomar som kan angripa potatisen, t.ex. potatiskräfta, rotfiltsvampar och fusarium. Potatiskräfta kan överleva i jorden i decennier, vilket gör växtföljd och inköp av frisk sättpotatis extra viktigt.

Forskning pågår om mer miljövänliga och hållbara bekämpningsmetoder, exempelvis biologiska preparat och RNA-sprayer, men ännu är dessa i bästa fall under utveckling eller avgränsade till försöksodlingar.

Sammanfattning

Att odla potatis utan bekämpningsmedel är alltid en utmaning, särskilt när det är fuktigt och varmt under sommaren. Med god hygien, noggrann sortval, växtföljd och uppmärksamhet på tidiga symptom kan du minska risken – även om ingen åtgärd idag ger ett helt säkert skydd mot svampsjukdomar. Ta hand om din potatisodling och håll utkik efter det senaste inom ekologiska och preventiva metoder.

Läs mer i det utdraget ur "Odla ekologiskt" eller fördjupa dig i Zonknäckeri för fler tips kring utmanande odlingsförhållanden.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB