Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

September månads trädgårdstips

Svampsjukdomar! Det är inte bara i skogen det är gott om svamp detta år. Våra växter angrips av olika sjukdomar bl.a. svampsjukdomar.

På bild 1 visas potatis med begynnande angrepp av potatisbladmögel. När de första bruna fläckarna är ett faktum är det i princip redan för sent att göra någon bekämpning.

Efter någon vecka är i regel hela blasten nervissnad. Bild 2 Det går således mycket snabbt när de första sporerna fått fäste. I kommersiella odlingar sprutar man varje vecka från midsommar rutinmässigt, 10-12 behandlingar.

Man kan i ekologisk odling använda filmjölk och spruta med. Då kan man fördröja angreppet. Bäst är att använda resistenta sorter men resistensen försvinner efter några år i odling eftersom svampen förändrar sig snabbt och överlistar resistensskyddet. Det finns en ny resistent sort som heter Appell och som är på väg ut på marknaden. Det kan bli svårt att få tag i den som hobbyodlare.

När det gäller svampsjukdomar är vi illa rustade i hobbyodlingen. Det finns inga riktigt bra metoder att bekämpa svampsjukdomarna med. Vi får se till att ha god hygien och försöka hindra sporerna att spridas. Angripna växtdelar måste tas bort och förstöras.

Problemet är dock att sprorerna sprids mycket snabbt med vinden och det kommer alltid nya sporer från sydligare trakter där svampen utvecklats tidigare.

Läs ett utdrag ur Göran Lindebergs bok "Odla ekologiskt".


Foto: Bertil Dahlby

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB