Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Aktuellt i september

Skötsel och förvaring av lökar och knölar under höst och vinter

När sommaren går mot sitt slut, grönskan börjar skifta färg och frukterna mognar på träden, förbereder trädgården sig tyst för sin viloperiod. Särskilt i norra Sverige kan de första frostnätterna och snön komma tidigt, så det gäller att vara redo i god tid.

Inköp och plantering av höstlök

Nu är bästa tiden att köpa in lökar. Sorteringen i butikerna är som allra bäst när försäljningen precis startat och i varma utrymmen kan lökar snabbt tappa i kvalitet. Köp därför tidigt och förvara dem svalt och mörkt tills det är dags för plantering. Smålökar bör planteras omgående efter hemkomsten för att hinna rota sig ordentligt innan eventuella frostnätter. Ett trevligt tips är att plantera scilla även i gräsmattan genom att lyfta en grästuvbit, lägga ner löken och slå igen. De sprider sig lätt och ger ett härligt vårljus, och när bladen vissnat kan du klippa över dem med gräsklipparen. Här kan du läsa om hur man gör.

Smart placering i rabatten

Fundera redan nu på var du planterar de större lökarna. På våren kan vissnande lökblad vara ett irritationsmoment, så plantera dem gärna intill senblommande perenner med tätt bladverk eller låga buskar som skyler de vissna bladen när lökarna blommat klart. Det bidrar både till finare vår- och sommarrabatter och till friskare lökar nästa säsong.

Skydda mot rådjur och sorkar

Tyvärr är särskilt tulpanlökar en favorit för både rådjur och sorkar. Du kan dock försöka vilseleda dem genom att plantera Allium, narcisser och Fritillaria tillsammans med tulpanerna. Ett tätt hönsnät runt lökarna i planteringsgropen är också ett bra skydd mot gnagare.

Jord och näring

Blanda gärna in benmjöl i planteringsjorden – det ger lökarna långvarig näring och främjar stark rotutveckling under hösten. Pelleterad hönsgödsel eller vedaska går också bra, och det finns även särskilda lökgödselmedel i handeln. Kom ihåg att god näring vid plantering är grunden för blomprakt till våren!

Förvaring och upptag av känsliga knölar

Många lökar och knölar – som dahlia, gladiolus, höstlilja, freesia och kanna – klarar inte svensk vinter och bör tas upp innan frosten sätter in. I norra landet måste detta ske tidigare, särskilt för dahliaknölarna vars blast kan ta skada redan vid lätt frost. Se hur du gör med dahlior här.

När du tar upp knölar och lökar, låt dem torka till och borsta bort överskottsjord. Förvara dem luftigt, torrt, svalt (helst 0–5°C) och mörkt, i t.ex. torv, sand, papperspåsar eller träbackar. Märk dem tydligt så du vet vad som är vad till våren. Kontrollera regelbundet så de inte ruttnar eller skrumpnar under vintern.

Lökar i kruka

Vill du njuta av lökar i krukor till våren, plantera under hösten och ställ dem frostfritt, mörkt och svalt – t.ex. i kallväxthus, garage eller källare med max 5 plusgrader. Dränering är viktigt och du kan isolera krukor mot köld med bubbelplast eller gräva ned dem i jorden för extra skydd. Vattna sparsamt – lagom är bäst.

Tips för övrig växtförvaring och grönsaker

Var även redo att ta in frostkänsliga krukväxter och börja vänja in dem vid inomhusklimatet, genom att först ta in dem nattetid. Skörda grönsaker och potatis för vinterförvaring, städa växthuset noga och skydda kvarvarande frostkänsliga grönsaker, t.ex. bönor, med fiberduk så att du kan skörda ännu en tid.

Ta sticklingar av dina sommarfavoriter och sätt dem under lysrör i svalt utrymme. Plantera kryddor på fönsterbrädan eller i svalt odlingsrum. Har du chili eller paprika i kruka ute, ta in dem i växthus eller bostad innan kylan kommer, men se upp för att inte få med ohyra in.

Vård och inspiration för hela hösten

Rensa ogräs, kantskär rabatter, och samla egna fröer – vackert förpackade blir de fina gåvor. Låt vissa perenner stå kvar över vintern för skydd och vinterfägring. Ordna fina höstkrukor på entrétrappan eller i balkonglådan med s.k. höstfägrings-växter. Se fler inspirerande förslag här: krukor med höstfägring.

Bekämpa skadegörare som svartfläcksjuka på rosor noggrant; samla in och bränn angripna blad för att minska risken för återangrepp nästa år.

Nu är också en idealisk tid att besöka plantskolor – här finns många stora, blommande exemplar av höstblommande perenner, buskar och gräs, perfekt för att lysa upp trädgården och förlänga trädgårdssäsongen. Tänk på att plantera vintergröna växter så att trädgården får liv även under snön, och glöm inte att skydda dem mot vårsolens brännande strålar.

Skapa och njut året runt

Sista helgen i september eller första i oktober, vid Mickelsmäss, är utmärkt för att göra fina arrangemang med höstblommor och prydnadsgrönsaker. Låt dig inspireras till skördefest – se här för blomsterarrangemang och bordsdekorationer.

Och glöm inte att njuta av höstens färger under klara dagar, ta en promenad bland gyllene träd eller gör ett besök i svampskogen – ofta kan du få hjälp med svampbestämning i botaniska trädgårdar under september. Passa även på att besöka äppel- och päronutställningar för inspiration.

Snabbguide: Förvaring av lökar och knölar

TypNär ta upp/planteraFörvaringTemperaturFörvaringsmaterial
Mjuka knölar, t.ex. dahliaEfter att blasten vissnat eller före första frostenTorrt, mörkt, svalt0–5°CTorv, sand
Hårda lökar, t.ex. tulpanNär bladen vissnat heltTorrt, luftigt, svalt0–5°CPapperspåsar, träbackar
Höstlökar i krukaPlantera på höstenKallt, skyddat, svaltMax 5°CVäl dränerade krukor

Genom att följa dessa tips får dina lökar, knölar och resten av trädgården bästa möjliga förutsättningar inför vårens uppvaknande – och du kan fortsätta njuta av trädgårdsliv och sköna promenader långt in på hösten!