Aktuellt i september
Sammanfattning och uppdaterad vägledning för trädgårdsskötsel på hösten
Den meteorologiska hösten inleds när medeltemperaturen sjunker under +10 grader. Sommaren går sakta mot sitt slut, syrsorna spelar sin sista visa i det gröna gräs som snart får höstens färgskrud, och fruktträden dignar av mognande frukt. I södra Sverige är det fortfarande milt, men i norr kan de första frostnätterna och till och med snö redan förekomma. Nu är det dags att ta tag i höstarbetet i trädgården och se till att nästa säsong blir både färgstark och framgångsrik.
Att plantera, klippa och dela på hösten
Plantera lökar och förbered för vårens blomning
Plantera lökar – bästa tiden är nu!
Så fort de första vårlökarna dyker upp i handeln är det dags att köpa. Utbudet är störst i början och lökar håller sig bäst när de lagras svalt och mörkt hemma i väntan på plantering. Smålökar som scilla kan sättas direkt i gräsmattan genom att lyfta upp en bit av grässvålen och plantera dem där – de trivs utmärkt och ger ett vackert blått flor på våren. När scillan blommat ut på försommaren kan du klippa gräset som vanligt – de tål det!
Placering av lökar
Undvik de vissnande lökbladen som förargar varje vår genom att plantera större lökar intill perenner som är yviga och sena, eller bland låga buskar vars blad döljer lökresterna under våren.
Dela perenner och plantera nytt
Om perennerna i rabatten börjat glesna i mitten eller tagit för mycket plats är hösten rätt tid att dela och plantera om dem i näringsrik jord. Vattna ordentligt så de hinner rota sig innan vintern. De perenner som blommar nu delar du istället till våren, för att inte störa blomningen.
Besök plantskolor för inspiration
I plantskolorna hittar du nu stora, blommande exemplar av både buskar och perenner. Ta gärna hem sådant som kan fylla ut luckor i rabatten eller ge färg i höstrabatten.
Tips: Nu är det också en utmärkt tid att plantera buskar, träd och vintergröna växter. Tänk på att nyplanterade vintergröna måste skyddas mot tidig vårsol. Kräv gärna garanti till nästa vår om du planterar sent.
Prydnadsgräs för vintereffekt
Vackra gräs ger struktur och rörelse årstiden ut med sina silkiga vippor, och många sorter står vackra hela vintern.
Beskärning av buskar och träd
Äppelträden beskär du helst på sommaren, men nu går det bra att gallra kärnfruktträd som plommon, körsbär, aprikos och persika. Lönn och björk, som savar mycket på våren, kan också beskäras nu. Klipp också in buskar som satt långa, mjuka spön över sommaren, så de inte fryser bort eller fläks sönder av snö.
Skydda och gödsla trädgården på hösten
Skydda mot skadedjur
Rådjur och sorkar älskar tulpanlökar. Du kan lura dem genom att plantera allium, narcisser eller fritillaria bland tulpanerna. Ett tätt hönsnät kring planteringen fungerar också, särskilt om du har mycket problem med gnagare. Smålökar kan planteras i lökkorg eller i en korg av finmaskigt nät för extra skydd.
Näring till lökar och knölar
Blanda gärna in benmjöl i jorden när du planterar – det ger långtidsverkande näring till lökar och knölar inför våren. Även pelleterad hönsgödsel och lite vedaska fungerar utmärkt.
Skydda frostkänsliga växter
Bönor och andra känsliga grönsaker kan klara sig längre under fiberduk, vilket kan förlänga skördesäsongen avsevärt.
Motverka svampangrepp på rosor
Om svartfläcksjukan har härjat bland rosorna – plocka bort och bränn alla sjuka blad både på plantan och marken, så minskar risken att svampen överlever och återvänder nästa år.
Gräsmattans höstskötsel
Klipp inte gräsmattan för kort – längre gräs övervintrar bättre. Sluta gödsla med kväve nu under hösten; det förbereder gräset för vinterns vila.
Ta till vara och vinterförvara
Planering av vinterförvaring
Börja fundera över var du ska förvara krukor och känsliga växter när kylan kommer. Ha alltid någon plats redo om en oväntad frostnatt hotar. Se vår guide: Vinterförvaring (länk kommer när tillgänglig).
Vänj in sommarkrukväxterna
Ta in växterna under natten och ut igen på dagen i några dagar, så de vänjer sig vid inomhusklimatet. Glöm inte att inspektera dem noga så du inte får in objudna skadedjur!
Ta sticklingar av sommarblommor
Prova att ta sticklingar av t ex fuchsia, pelargon eller verbena och vill du inte vinterförvara hela plantan är detta ett enkelt sätt att bevara dina favoriter. Sätt sticklingarna i småkrukor under lysrör i ett svalt men ljust utrymme.
Flytta in kryddor och grönsaker
Ta in rosmarin, persilja och andra örter till köksfönstret, eller ordna ett enkelt odlingsbord med belysning i källaren. I södra landet övervintrar persilja många gånger ute, men längre norrut måste den bäras in för att ge skörd hela vintern.
Ta hand om värmekrävande grönsaker
Physalis, chili, små tomater och paprika klarar sig länge om de tas in i växthus eller inomhus. Se till att inga ohyra följer med vid inflyttningen!
Ta upp knölar och rötter före frosten
I norr är det hög tid att ta upp dahliaknölar, kannor, freesia och gladiolus innan marken blir för kall. Skaka av jorden, klipp av blasten och förvara torrt och frostfritt.
Skörda och lagra
Skörda rotfrukter, grönsaker och potatis för vinterförvaring – packa in i jordkällare eller gör en stuka i landet för de mest härdiga grönsakerna.
Samla till framtiden
Plocka in blad från svartvinbär till te eller inläggningar, och frys in lite rönnbär till vinterns fågelmatning.
Samla eget frö
Under torra dagar kan du samla och torka frön från favoritväxter – vackert packade är de även perfekta presenter (skriv noga växtnamn på påsen!). Läs mer på gröna föreningars sidor om frölistor om du vill dela med dig.
Städa, pynta och njut av hösten
Rengöring och förberedelse
Städa växthuset riktigt noggrant
Efter sista skörden rengörs växthuset noga så att inte skadeinsekter eller sjukdomar får chansen att övervintra där.
Rabatter och krukor
Rensa ogräs och snygga till rabatterna
Kantskär rabatterna, rensa bort ogräs och plocka skräp under buskar för att minska antalet övervintrande ogräs och växtsjukdomar.
Plantera höstfägring i kruka eller låda
Samla krukor med vackra höstväxter vid entrén eller på trappan för ett varmt välkomnande även under kyliga dagar. Även på balkongen kan höstanpassade växter skapa färg och liv.
Vinterståndare och dekoration
Lämna vinterståndare!
Många perenner och prydnadsväxter får dekorativa fröställningar på hösten. Låt dem stå kvar som skydd